oglądaj również w


(The Delicious Miss Dahl), seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2009, 6 x 30

Jest piękna, znana i kocha dobre jedzenie. Jej pierwszy kulinarny program telewizyjny "Apetyczna Panna Dahl" rozpalił emocje Brytyjczyków. Już we wrześniu widzowie Kuchni.tv przekonają się dlaczego, oglądając Sophie Dahl na antenie Kuchni.tv.

W swoim programie Sophie Dahl finezyjnie łączy gotowanie z opowiadaniem ciekawych historii. Uwielbia jedzenie, które jej zdaniem nieodłącznie wiąże się z emocjami. W sześcioodcinkowej serii "Apetyczna Panna Dahl" pokazuje, jak przygotować dania odpowiednie na różne nastroje. Czasami ma ochotę na gorący romans, czasami popada w nostalgię lub nawet melancholię, są dni dobre na odpoczynek lub na odrobinę smakowitej rozkoszy... Na wszystkie okazje Sophie ma wyśmienite przepisy, którymi dzieli się z widzami. Jej dania są proste w przygotowaniu, a ona sama rozbrajająco szczera i apetyczna... Sophie Dahl jest wnuczką Roalda Dahla, słynnego brytyjskiego pisarza, znanego przede wszystkim z twórczości dla dzieci. To spod jego pióra wyszły takie klasyki jak "Charlie i fabryka czekolady" czy "Fantastyczny pan lis". Sophie zasłynęła jako modelka pracując dla największych kreatorów mody, zjawiskowo piękna, w przeciwieństwie do swoich chudych koleżanek po fachu nosiła rozmiar 42. Pracowała m.in. dla Yves Saint-Laurent'a, promując jego perfumy Opium. Regularnie pisze dla magazynów, takich jak "Vogue" czy "The Daily Telegraph", ma na koncie trzy książki.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mimizpiernikowa 8 lat temu

uwielbiam ją, jest delikatna i dziewczęca dlatego nawet jak oblizuje palce nie jest to wulgarne( jak u Najdżeli)
chciałabym straszliwie jej książkę ale w PL niedostępna, może ktoś pomoże;)?

Gonzo 8 lat temu

Do Yoosti:
4 jabłka i 4 gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 125 g. masła i 125 g. ciemnego cukru trzcinowego, dodać startą skórkę i sok z pomarańczy, po garści suszonych daktyli i fig oraz te jabłka i gruszki, razem podgrzewać, mieszając. Na kruszonkę zmieszać 100 g. mąki orkiszowej, 100 g. płatków owsianych, 100 g. cukru trzcinowego (Demerarra), 100 g. zimnego masła. Owoce włożyć do foremni, przykryc kruszonką, piec 25 min w temp. 180 st. ( na koniec panna Dahl polała to białym płynem - pewnie śmietanką, ale tego już nie wyjasniła).

Albertine 8 lat temu

To były jabłka i gruszki pod kruszonką w sosie toffi, z tego co pamiętam.

yoosti 8 lat temu

Nostalgiczna panna Dahl z odcinka 5 sprawiła, że zatęskniłam za moim dzieciństwem i pierogami Babci Jadzi... uwielbiam taki klimat. Czy ktoś zapisał może przepis na owoce pod kruszonką? A właściwie dlaczego nie ma na stronie przepisów z tego odcinka?

tara05 8 lat temu

O Boziu...gdy człowiekowi tylko zależy na dobrym, tanim pomyśle na obiad i wiedzy kulinarnej to włącza Bożenę Dykiel lub siostrę Anastazję..czy jak jej tam:p...a w jej menu miał się znaleźć mielony czy chlebek ze smalcem...Błagam..Polska nie jest już zacofanym krajem i na szczęście można zjeść i kupić większość światowych produktów.Może i przegrzebki (które wygladały apetycznie...) nie zagoszczą na stołach wszystkich widzów tego programu,no ale zapiekanka pasterska z purre ziemniaczanym...jak najbardziej...mniam pycha!
To nie jest typowo program...''patrz i ucz się gotować..''Sophie wcale nie udaje,że jest ekspertem w dziedzinie kulinarnej,ale pokazuje co uwielbia jeść i co dla niej znaczy jedzenie.Przy tym opowiada urocze historie i się świetnie bawi.Udowadnia,że gotować (właśnie,właśnie...!) każdy umie,troche lepiej trochę gorzej:)..Nie trzeba być Nigellą Lawson czy Gordonem Ramseyem,aby wejść do kuchni i pichcić.A to,że oblizuje palce i pochyla się z dużym dekoltem to co z tego?a Nigella nie oblizuje palców i warg?Nie stęka namiętnie z rozkoszy,gdy próbuje kawałek czekoladowego ciasta?Nie używa zmysłowości w kuchni?...no i tyle na ten temat...

Zresztą każdy lubi to co chce:)...

adaiza 8 lat temu

Prosty chwyt marketingowy. Przy dzisiejszej konkurencji programów kulinarnych najprostszą metodą przyciągania widzów jest odezwanie się do ich podstawowych instynktów, w tym wypadku do sfery erotycznej. Zależy kto, czego oczekuje od telewizji. Wydaje mi się, że zmysłowość przy jedzeniu, czy przyrządzaniu potraw jest bardzo osobistą sprawą każdego z nas. Niech będzie ona zarezerwowana dla partnera czy partnerki. Sprawny widz i tak zauważy braki kulinarnej wiedzy pani prowadzącej.

GieKa 8 lat temu

Czy panna Dahl to ta sama pani modelka która w Bitwie na noże i widelce nie udzieliła żadnej poprawnej odpowiedzi? Cóż [i]Pokucharzyć każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi[/i] :)

Sam program bardzo życiowy. Przegrzebki pieczone w muszli na grillu to idealny przepis dla przeciętnej Polki, mieszkanki blokowiska na Urysnowie, os. Tysiąclecia w Katowicach czy Nowej Huty. Podobał mi się natomiast wylewny dekolt, zwłaszcza przy pochylaniu :) Producent wie jak przyciągnąć widza. No i jeszcze to zmysłowe oblizywanie palców. Dobrze że nie zrobiła tego po krojeniu papryczki :)

Ktoś wie o co chodzi z tym mówieniem przez głównego bohatera "obok kamery"? To już któryś z kolei brytyjski program w którym zamiast do kamery prowadzący zwraca się do kogoś obok. Jaki jest tego cel? Bo ja oglądając takie programy czuję się ignorowany.

tara05 8 lat temu

Cudowny program:)...Nie tylko ze względu na pyszne i niebiańsko wyglądające dania,ale również piękny,sielski klimat kuchni i całego otoczenia Sophie:D

Jest olsniewająca...aż chce się na nią patrzeć i słuchać cały czas.Słodka i wyrafinowana kobieta,która ma wiele ciekawego do powiedzenia.
Aż przykro się robi,gdy widzę na necie ostrą krytykę jej osoby..Jak można jej nie polubić?Ludzie oskarżają ją o podrabianie Nigelli i nie dorastanie jej do pięt...no ale przecież ona nie jest i nie chce być drugą Nigellą...Ona ma swój niepowtarzalny czar i osobowość...Jest całkiem inna niż ''bogini kulinarna''...a zresztą tolerancja wymaga tego,iż trzeba pozwolić każdemu na pokazanie się w danej roli...a ''Apetycznej Pannie Dahl'' to wychodzi niesamowicie...:)))

Podoba Wam się nowy program z Sophie?Ja muszę nabyć jej książkę...choćby w j.angielskim:p

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE