oglądaj również przez internet

(Anthony Bourdain: No Reservations 8), seria dokumentalna, USA, 2012, 16 x 60


W ósmej serii Anthony Bourdain zwiedza m.in. Australię, Japonię, Izrael, Chiny i Portugalię. Ekscentryczny prowadzący odkrywa tajemnice kuchni postkolonialnego Mozambiku, próbuje dań charakterystycznych dla chorwackiego wybrzeża czy potraw spożywanych wyłącznie podczas katalońskiego Bożego Narodzenia.

Tony bez wahania próbuje lokalnych przysmaków i specjałów przygotowywanych w przydrożnych budkach, oddając się w ręce miejscowych przewodników. Sam, jako turysta, i to jeszcze w towarzystwie operatora, nie miałby szans dotrzeć do miejsc, do których prowadzą go informatorzy. Dzięki nim sporo dowiaduje się o kulturze kraju, o ludziach i o ich zwyczajach kulinarnych, które czasami, zwłaszcza dla kogoś z tzw. zachodniego kręgu kulturowego, mogą być szokujące. Rarytasy, których spróbuje, będą nierzadko poważnym wyzwaniem dla podniebienia i żołądka. W tej serii swojego programu Bourdain odwiedza m.in. Lizbonę, Kansas City, chińskie Xian i Sydney. Prowadzący poszuka też nowych smaków i przygód także w Chorwacji czy Mozambiku, a w Japonii jest uczestnikiem wyjątkowego wydarzenia kulinarnego - Cook It Raw .

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE