oglądaj również w

(Anthony Bourdain: No Reservations 8), seria dokumentalna, USA, 2012, 16 x 60


W ósmej serii Anthony Bourdain zwiedza m.in. Australię, Japonię, Izrael, Chiny i Portugalię. Ekscentryczny prowadzący odkrywa tajemnice kuchni postkolonialnego Mozambiku, próbuje dań charakterystycznych dla chorwackiego wybrzeża czy potraw spożywanych wyłącznie podczas katalońskiego Bożego Narodzenia.

Tony bez wahania próbuje lokalnych przysmaków i specjałów przygotowywanych w przydrożnych budkach, oddając się w ręce miejscowych przewodników. Sam, jako turysta, i to jeszcze w towarzystwie operatora, nie miałby szans dotrzeć do miejsc, do których prowadzą go informatorzy. Dzięki nim sporo dowiaduje się o kulturze kraju, o ludziach i o ich zwyczajach kulinarnych, które czasami, zwłaszcza dla kogoś z tzw. zachodniego kręgu kulturowego, mogą być szokujące. Rarytasy, których spróbuje, będą nierzadko poważnym wyzwaniem dla podniebienia i żołądka. W tej serii swojego programu Bourdain odwiedza m.in. Lizbonę, Kansas City, chińskie Xian i Sydney. Prowadzący poszuka też nowych smaków i przygód także w Chorwacji czy Mozambiku, a w Japonii jest uczestnikiem wyjątkowego wydarzenia kulinarnego - Cook It Raw .

"Całe moje życie opiera się na kontrolowaniu tego, co dzieje się w kuchni. Podróżowanie i odkrywanie nowych smaków pozwala, aby wszystko, co z tym związane, po prostu się działo" - Anthony Bourdain - miłośnik podróży, smakosz i poszukiwacz przygód już po raz ósmy wyrusza w świat, by poznać smak ryzyka. Bo według niego zdrowe, przygotowywane w sterylnych warunkach potrawy są po prostu niesmaczne. Jedzenie, jak życie, musi zawierać w sobie element ryzyka.

Anthony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji "Brasserie Les Halles". Jest autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i "kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, Gone Bamboo, Typhoid Mary, Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal, Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook, The Nasty Bits). Książka "Kill Grill. Restauracja od kuchni" została wydana w 23 krajach i stała się światowym bestsellerem. Jego teksty publikował m.in. "New York Times", "The Times", "Observer", "Independent". Bourdain, oprócz programu "Anthony Bourdain: bez rezerwacji", znany jest też z serii "Podróż kucharza", która już gościła na antenie kuchni+.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE