Szef kuchni i restaurator, współgospodarz programu "Widelcem po mapie" na antenie Kuchni+. Przez kilka lat prowadził autorską restaurację Solec 44 w Warszawie. Znany z zamiłowania do polskiej kuchni, lokalnych produktów najwyższej jakości i odważnego łączenia smaków. Na nowo odkrywa stare receptury i składniki, stale eksperymentuje. Lubi zaskakiwać i wybijać odbiorców z ich strefy komfortu. Bliskie są mu idee Slow Food. Nie od razu trafił do gastronomii - za młodu pociągała go sztuka. Studiował na wydziale rzeźby warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, ale nie zagrzał tam miejsca. Wyjechał do Szkocji, gdzie imał się różnych zajęć, by zarobić na utrzymanie. Pracował na zmywaku, podawał jedzenie, gotował. Mozolnie piął się po szczeblach kariery w gastronomii, by w końcu zostać szefem kuchni restauracji w Edynburgu.

W 2009 roku wrócił do Polski, gotowy na nowe wyzwania. Rok później otworzył własny lokal na Powiślu - Solec 44 - połączenie restauracji, baru i salonu gier planszowych. Nawiązał współpracę z lokalnymi producentami żywności z różnych regionów kraju, często zmieniał menu, postawił na sezonowość i śmiałe zestawienia smaków. Serwował rzadko spotykane w restauracjach podroby, szpik, grasice, wołowe policzki i bycze jądra. Ale też warzywa, owoce i zioła w niecodziennym wydaniu, kiszonki i marynaty własnej roboty, soki, syropy i nalewki. Aleksander Baron prowadzi warsztaty kulinarne, publikuje artykuły o kuchni polskiej na łamach "Kukbuka" i "Zwierciadła". Wykłada na Food Studies na SWPS w Warszawie oraz na Food Design łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych. Jest współautorem książek: "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" (2015) i "Między wódką a zakąską" (2017) oraz autorem książki "Kiszonki i fermentacje"(2016).

Więcej programów tego prowadzącego obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Programy prowadzącego

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE