Kuchnia+ gotuje w bałkańskim kotle

21 lipca 2016

Farmy muli, największa w Europie winnica, wakacyjny kurort w zabytkowym Kotorze i tajemnicze miasto Mostar. Te i wiele innych miejsc poznają od kuchni widzowie czwartego sezonu „David w Europie”. Premierowe odcinki od 14 sierpnia o 14:30 w Kuchni+.

Bałkany to od wielu lat jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych podróży Polaków. Turystów przyciągają tam nie tylko niezwykłe krajobrazy, ale również lokalna kuchnia. W czwartym sezonie autorskiego programu Kuchni+ „David w Europie” prowadzący przybliży widzom smaki słynnych bałkańskich potraw.

Francuz David Goboriaud to mieszkający od kilku lat w Polsce znawca europejskiego jedzenia. Sympatyczny kucharz jest również propagatorem idei slow food polegającej na celebrowaniu posiłków i delektowaniu się jedzeniem.

W czwartej serii programu „David w Europie” pełen energii prowadzący odwiedzi najciekawsze restauracje i miejsca związane z historią oraz kulturą Bałkanów. David zatrzyma się w Mostarze – owianej tajemnicą stolicy Hercegowiny oraz w chorwackim mieście Rijeka, gdzie odkryje intrygujący składnik potraw – rybę skorpiona. W Czarnogórze kucharz zawita do największego wakacyjnego kurortu tego państwa – Kotoru, w Szybeniku zaś oprowadzi widzów po farmie muli. Swoją bałkańską wyprawę David zakończy w Podgoricy, gdzie odwiedzi największą w Europie winnicę.

Czwarta seria „David w Europie” składać będzie się z ośmiu półgodzinnych epizodów. Premierowe odcinki będą emitowane od 14 sierpnia w każdą niedzielę o godzinie 14:30 na antenie Kuchni+.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2019-06-19

Poszukiwacze doskonałych smaków - Damian Kordas i Jagna Niedzielska w trzeciej serii „Widelcem po mapie”

Chcesz zobaczyć swoją ulubioną knajpkę w telewizji? To proste! Daj tylko znać Damianowi i Jagnie. "Widelcem po mapie 3" to kulinarna podróż po Polsce...

Czytaj więcej

2019-03-12

Kuchnia daleka i bliska - nowe programy Anthony’ego Bourdaina, Jamesa Martina i Mariety Mareckiej w kwietniu w Kuchni+

W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą o...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE