Koreańskie smaki w Kuchni+

29 października 2015

Doenjang, bibimbap, kimchi i bulgogi. To nie są nazwy miejscowości w Korei Południowej. To mało znane w Polsce potrawy tamtejszej kuchni, pełne unikalnych smaków i interesujących aromatów. Widzom Kuchni+, autorskiego kanału tematycznego nc+, przybliży je brytyjska dziennikarka kulinarna Gizzi Erskine. 18 listopada o 18:00 na antenie stacji wystartuje seria „Gizzi Erskine odkrywa koreańską kuchnię”.

Dania z Półwyspu Koreańskiego zyskują na popularności i coraz częściej goszczą w jadłospisach świata zachodniego. Kuchnia ta ma walory nie tylko smakowe, ale też zdrowotne, a jej dużym atutem jest również prostota.

Kuchnia+ zabiera widzów w podróż po Korei Południowej wraz z Gizzi Erskine. W każdym odcinku prowadząca odwiedza wybrany zakątek Kraju Spokojnego Poranka i prezentuje potrawy z nim związane. W ten sposób można poznać m.in. takie specjały jak bibimbap, czyli ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, z dodatkiem pasty z papryczek chili. Gizzi pokaże także kimchi, potrawę z kiszonych warzyw oraz sposób przygotowania fermentowanych papryczek. Odkryje, co się pije w Korei i wyjaśni, na czym polega sukces lokalnej wołowiny stosowanej m.in. w bulgogi.

Gizzi Erskine to urodzona w Szkocji szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna, pisząca dla prestiżowej brytyjskiej gazety „The Independent”. Skończyła Leiths School of Food and Wine. W Wielkiej Brytanii jest kojarzona z kilku programów telewizyjnych, w tym ze znanego widzom Kuchni+ „Gotuj i chudnij”. Jest autorką książek kucharskich.


„GIZZI ERSKINE ODKRYWA KOREAŃSKĄ KUCHNIĘ”
PREMIERA: SOBOTY, OD 14 LISTOPADA, O 18:00

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA