Startuje 6. Kuchnia+ Food Film Fest!

21 listopada 2014

Od piątku, 21 listopada, przez cały weekend w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie będzie trwał przegląd filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.

Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

W piątek, 21 listopada w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia, w tym „Zdrowy jak jogurt?” o kulisach powstawania jogurtu, „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę między wielkimi firmami a rolnikami o ziarno oraz „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” opowiadający o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też, jak to jedzenie się na nim znalazło.

Sobota, 22 listopada to sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów: „Dashi - esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie rybnym, „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni” opowiadający o popularnym sosie sojowym. W „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” widzowie poznają kulinarne tajemnice tytułowej wyspy. Natomiast w „Cook It Raw 2013 – Charleston” będzie można zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy spotkali się w Południowej Karolinie. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso” o popularnej w Stanach chińskiej potrawie.

W niedzielę, 23 listopada organizatorzy zaproszą na sekcję „Smakosze”. A w niej film „Kawior – czarne złoto” o rynku tego rarytasu, „Kobiety i szampan”, który przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Uczestnicy zobaczą także „Kaiseki - menu Koyamy” o japońskim mistrzu kuchni Hirohisie Koyamie. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”, który zabierze widzów w świat foodies, gdzie smak jest nadrzędną wartością.

Pokazom filmowym w każdym mieście towarzyszą wydarzenia specjalne, jak Śniadanie Filmowe, Kolacja Filmowa oraz warsztaty kulinarne.

Szczegóły dotyczące biletów oraz programu można znaleźć na stronie www.kuchniaplus.pl/fff.

Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA