Książę Karol w kuchni+

5 lutego 2014

W poniedziałek, 3 marca o 22:00 kuchnia+ pokaże premierę dokumentu „Farmer i jego Książę” w reżyserii docenionego na całym świecie Bertrama Verhaaga. Film będzie pokazywany w ramach cyklu „kuchnia+ food film fest”.

„Farmer i jego Książę” to jeden z tytułów prezentowanych podczas 5. edycji kuchnia+ food film fest w 2013 r. Na specjalne zaproszenie stacji przyjechał wtedy do Polski Bertram Verhaag, niemiecki reżyser urodzony w Sosnowcu. Verhaag jest m.in. zdobywcą Specjalnego Wyróżnienia Amerykańskiej Akademii Filmowej za film „Blue Eyed” i laureatem wielu festiwali, w tym w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs.

Dokument opowiada o współpracy rolniczej farmera Davida Wilsona z księciem Karolem. 30 lat temu w głowach następcy brytyjskiego tronu i jego osobistego ogrodnika zrodziła się wizja, która zakładała promocję rolnictwa ekologicznego, jako drogi do rozwiązania problemu głodu na świecie. Drugim celem, który postawili sobie obaj panowie, było zadbanie o odbudowę środowiska naturalnego poprzez odpowiednie formy upraw. Wyszli z założenia, że aby przekonać brytyjskich rolników do metod opartych na bioróżnorodności i unikaniu środków chemicznych, trzeba dostarczyć im gotowy przykład i sprawdzone rozwiązania. W tym celu w Duchy Home Farm stworzyli modelową farmę, do której zjeżdżają ludzie z całego kraju, by na własne oczy zobaczyć dzieło księcia Karola.

Przez 5 lat reżyser dokumentu Bertram Verhaag śledził z kamerą poczynania księcia Karola i Davida Wilsona. Towarzyszył im podczas każdej pory roku, przyglądając się ich metodom upraw. Dzięki filmowi poznajemy głównych bohaterów, jako prawdziwych wizjonerów, którzy o zrównoważonym rozwoju zaczęli mówić na długo przed tym niż pojawił się on na ustach całego świata.

- Organizowany przez nas przegląd kuchnia+ food film fest to nie tylko wielcy szefowie kuchni, czy znakomite restauracje i wykwintne potrawy. Dostrzegamy także potrzebę ukazania społecznego aspektu jedzenia. Z tego powodu zdecydowaliśmy się zaprezentować uczestnikom festiwalu, a teraz widzom kuchni+, wkład księcia Karola w rozwój ekologicznego rolnictwa – mówi Joanna Albin, brand manager kanałów lifestyle’owych platformy nc+.

W ramach cyklu „kuchnia+ food film fest” na antenie stacji co miesiąc prezentowane są premiery filmów pokazywanych na tytułowym przeglądzie. Widzowie mogli już zobaczyć „Czerwoną obsesję” o wpływie chińskiego rynku na ceny i jakość wina z Bordeaux, a także „elBulli – kulinarny interface”, dokument o współpracy słynnego szefa kuchni Ferrana Adrii z grupą artystów przy projektowaniu unikalnej zastawy stołowej i „Somm” - o kulisach prestiżowego egzaminu dla sommelierów.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2019-03-12

Kuchnia daleka i bliska - nowe programy Anthony’ego Bourdaina, Jamesa Martina i Mariety Mareckiej w kwietniu w Kuchni+

W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą o...

Czytaj więcej

2019-01-30

Kulinarne SOS w marcu na antenie Kuchni+

W marcu Kuchnia+ przygotowała zestaw programów dla tych, którzy kochają dobre jedzenie, ale nie mają czasu lub brakuje im umiejętności, aby przyrządzi...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE