Premierowe produkcje kuchni+

30 kwietnia 2013

25 maja 2013 na antenie kuchni+ startują dwie nowe, autorskie serie. W programie „Jakubiak lokalnie” znany kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak odkryje tajniki kuchni sezonowej i regionalnej, a w drugiej serii „Przez dziurkę od sera” Gieno Mientkiewicz odwiedzi polskie gospodarstwa, których specjalnością jest produkcja smakowitych serów.

Lokalne składniki i produkty sezonowe to nieodłączne elementy menu proponowanego przez najbardziej uznanych szefów kuchni, guru światowej gastronomii. W Polsce promotorem tej filozofii jest Tomasz Jakubiak, od lat związany z telewizją kulinarną kuchnia+ i programem Dzień Dobry TVN. W najnowszej sześcioodcinkowej produkcji kuchni+ pt. „Jakubiak lokalnie” prowadzący zaprasza w swoistą podróż w poszukiwaniu rodzimych smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w polskiej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych.

W każdą sobotę od 25 maja o 17:00, Tomasz Jakubiak pokaże, jak wykorzystać w kuchni kozi ser czy znakomity dojrzewający kindziuk. Zdradzi, co można wyczarować z cebuli, jak szybko przygotować piróg biłgorajski, czyli krupniak i z czym najlepiej smakuje żydowski czulent. Przekona, że nie trzeba bać się wieprzowych podrobów, a w specjalnym odcinku zrealizowanym podczas Warsaw Street Food Festival by Tomasz Jakubiak opowie o typowym „szybkim jedzeniu” znad Wisły.

Prowadzącym drugiej autorskiej produkcji kuchni+ w tym sezonie jest Gieno Mientkiewicz, który od lat fascynuje się serami i jest autorem nowego terminu kulinarnego - „polskie sery zagrodowe”. Jako rzecznik i promotor lokalnych serowarów konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. Od 25 maja, w każdą sobotę o 19:45 w premierowym odcinku „Przez dziurkę od sera 2” pokaże proces produkcji polskich serów „zagrodowych”. Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera – bohatera programu.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2019-03-12

Kuchnia daleka i bliska - nowe programy Anthony’ego Bourdaina, Jamesa Martina i Mariety Mareckiej w kwietniu w Kuchni+

W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą o...

Czytaj więcej

2019-01-30

Kulinarne SOS w marcu na antenie Kuchni+

W marcu Kuchnia+ przygotowała zestaw programów dla tych, którzy kochają dobre jedzenie, ale nie mają czasu lub brakuje im umiejętności, aby przyrządzi...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE