Rekord frekwencji i premiera filmu "Wtajemniczeni" podczas 4. kuchnia+ food film fest

31 października 2012

Ponad 6 tysięcy widzów obejrzało 15 filmów pokazywanych w ramach 4. kuchnia+ food film fest, który odbył się w dniach 26-28 października w stołecznym kinie Kultura, poznańskiej Muzie i DKF Żyrafa w Gdyni. Wydarzeniem była premiera polskiego dokumentu „Wtajemniczeni” i wizyta Danièle Mazet-Delpeuch - szefowej kuchni prezydenta Francji, François Mitterranda.

Przeglądowi towarzyszyły spotkania z twórcami i bohaterami filmów, poczęstunki, warsztaty i inne atrakcje. W tym roku po raz pierwszy impreza zagościła nie tylko w Warszawie i Poznaniu, ale także w Gdyni. Na program kuchnia+ food film fest złożyło się 14 filmów dokumentalnych oraz fabuła „Niebo w gębie”. Z ogromnym zainteresowaniem widzów spotkała się premiera „Wtajemniczonych”, dokumentu zrealizowanego przez FILM PRODUKCJĘ w koprodukcji z telewizją kuchnia+, o niezwykłym spotkaniu na Suwalszczyźnie światowej czołówki awangardowych kucharzy w ramach projektu „COOK IT RAW”.

W czasie 4. kuchnia+ food film fest publiczność miała okazję degustować produkty związane z tematyką filmów i porozmawiać z gośćmi specjalnymi przeglądu - twórcami i bohaterami oraz ekspertami, w tym m.in. z Danièle Mazet-Delpeuch – szefową kuchni prezydenta François Mitterranda, pierwowzorem bohaterki fabuły „Niebo w gębie”, reżyserem francuskiego filmu pt. „Bydło - prawdziwe życie krów” Emmanuelem Grasem, Alessandro Porcellim – twórcą „COOK IT RAW” oraz Maciejem Kowalczukiem, reżyserem filmu „Wtajemniczeni”.

Na bogaty program 4. kuchnia+ food film fest złożył się również szereg wydarzeń towarzyszących. W sobotę, 28 października miały miejsce cieszące się dużym zainteresowaniem kulinarne warsztaty dla dzieci oraz Filmowa Kolacja, którą przygotowali mistrzowie sztuki kulinarnej. W Warszawie dla widzów gotował Robert Trzópek, w Poznaniu Tomasz Jakubiak, a w Gdyni Adam Chrząstowski. Z kolei w niedzielę, 29 października odbyło się Slowfoodowe śniadanie, którego uczestnicy mogli delektować się specjalnie przygotowanymi produktami regionalnymi od lokalnych dostawców z całej Polski.

Tradycyjnie już filmy prezentowane premierowo podczas przeglądu, w telewizji zobaczą jako pierwsi widzowie kanału kuchnia+ w ramach cyklu kuchnia+ food film fest. Pierwszy z tegorocznych obrazów – „Gorycz czekolady” zostanie pokazany już w sobotę 3 listopada o godz. 22:00, a przed seansem, o 21:30, premierowo kanał zaprezentuje reportaż, który uchwycił wszystkie najważniejsze wydarzenia tegorocznej edycji imprezy.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2019-03-12

Kuchnia daleka i bliska - nowe programy Anthony’ego Bourdaina, Jamesa Martina i Mariety Mareckiej w kwietniu w Kuchni+

W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą o...

Czytaj więcej

2019-01-30

Kulinarne SOS w marcu na antenie Kuchni+

W marcu Kuchnia+ przygotowała zestaw programów dla tych, którzy kochają dobre jedzenie, ale nie mają czasu lub brakuje im umiejętności, aby przyrządzi...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE