Rekord frekwencji i premiera filmu "Wtajemniczeni" podczas 4. kuchnia+ food film fest

31 października 2012

Ponad 6 tysięcy widzów obejrzało 15 filmów pokazywanych w ramach 4. kuchnia+ food film fest, który odbył się w dniach 26-28 października w stołecznym kinie Kultura, poznańskiej Muzie i DKF Żyrafa w Gdyni. Wydarzeniem była premiera polskiego dokumentu „Wtajemniczeni” i wizyta Danièle Mazet-Delpeuch - szefowej kuchni prezydenta Francji, François Mitterranda.

Przeglądowi towarzyszyły spotkania z twórcami i bohaterami filmów, poczęstunki, warsztaty i inne atrakcje. W tym roku po raz pierwszy impreza zagościła nie tylko w Warszawie i Poznaniu, ale także w Gdyni. Na program kuchnia+ food film fest złożyło się 14 filmów dokumentalnych oraz fabuła „Niebo w gębie”. Z ogromnym zainteresowaniem widzów spotkała się premiera „Wtajemniczonych”, dokumentu zrealizowanego przez FILM PRODUKCJĘ w koprodukcji z telewizją kuchnia+, o niezwykłym spotkaniu na Suwalszczyźnie światowej czołówki awangardowych kucharzy w ramach projektu „COOK IT RAW”.

W czasie 4. kuchnia+ food film fest publiczność miała okazję degustować produkty związane z tematyką filmów i porozmawiać z gośćmi specjalnymi przeglądu - twórcami i bohaterami oraz ekspertami, w tym m.in. z Danièle Mazet-Delpeuch – szefową kuchni prezydenta François Mitterranda, pierwowzorem bohaterki fabuły „Niebo w gębie”, reżyserem francuskiego filmu pt. „Bydło - prawdziwe życie krów” Emmanuelem Grasem, Alessandro Porcellim – twórcą „COOK IT RAW” oraz Maciejem Kowalczukiem, reżyserem filmu „Wtajemniczeni”.

Na bogaty program 4. kuchnia+ food film fest złożył się również szereg wydarzeń towarzyszących. W sobotę, 28 października miały miejsce cieszące się dużym zainteresowaniem kulinarne warsztaty dla dzieci oraz Filmowa Kolacja, którą przygotowali mistrzowie sztuki kulinarnej. W Warszawie dla widzów gotował Robert Trzópek, w Poznaniu Tomasz Jakubiak, a w Gdyni Adam Chrząstowski. Z kolei w niedzielę, 29 października odbyło się Slowfoodowe śniadanie, którego uczestnicy mogli delektować się specjalnie przygotowanymi produktami regionalnymi od lokalnych dostawców z całej Polski.

Tradycyjnie już filmy prezentowane premierowo podczas przeglądu, w telewizji zobaczą jako pierwsi widzowie kanału kuchnia+ w ramach cyklu kuchnia+ food film fest. Pierwszy z tegorocznych obrazów – „Gorycz czekolady” zostanie pokazany już w sobotę 3 listopada o godz. 22:00, a przed seansem, o 21:30, premierowo kanał zaprezentuje reportaż, który uchwycił wszystkie najważniejsze wydarzenia tegorocznej edycji imprezy.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA