4. kuchnia+ food film fest: goście specjalni, dyskusje po seansach i... krowy na ulicach

24 października 2012

Danièle Mazet-Delpeuch - legendarna szefowa francuskiej kuchni prezydenckiej i Alessandro Porcelli - twórca „COOK IT RAW”, kulinarnego projektu z udziałem światowych sław gastronomii będą gośćmi specjalnymi 4 edycji kuchnia+ food film fest. Z widzami spotkają się także twórcy prezentowanych filmów: Maciej Kowalczuk, reżyser polskiej, premierowej produkcji „Wtajemniczeni” oraz Emmanuel Gras - reżyser francuskiego dokumentu „Bydło-prawdziwe życie krów”, który promować będą naturalnych rozmiarów figury krów ustawione w kilku punktach Warszawy.

Przegląd filmowy organizowany przez kanał telewizyjny kuchnia+ rusza w piątek, 26 października, równolegle w trzech miastach: warszawskim kinie Kultura, w poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni.

Pierwszego dnia, po wieczornym pokazie dokumentu pt. „Bydło - prawdziwe życie krów”, organizatorzy zapraszają na spotkanie z jego reżyserem Emmanuelem Grasem w warszawskim kinie Kultura. Polskiej premierze filmu towarzyszyć będzie niestandardowa promocja - w kilku punktach stolicy staną realistyczne figury krów, przedstawiające schemat rozbioru krowy w rzeźni. Celem akcji jest zwrócenie uwagi i rozpoczęcie dyskusji na temat instrumentalnego podejścia konsumentów do zwierząt.

W sobotę, 27 października, kuchnia+ food film fest zaprasza do świata „wielkiej kuchni”. Po seansie, który rozpocznie się o godzinie 17:00 („Najlepszy kucharz świata” i „Ostatni walc w elBulli”) publiczność weźmie udział w spotkaniu z ekspertami „haute cuisine”: Alessandro Porcellim, twórcą „COOK IT RAW” i Maciejem Kowalczukiem, reżyserem filmu „Wtajemniczeni”, a także czołowymi, polskimi kucharzami – Robertem Trzópkiem szefem kuchni restauracji Tamka 43, który kulinarne szlify zdobywał w kultowej elBulli oraz Robertem Sową, który reprezentował Polskę w prestiżowym konkursie Bocuse d'Or w Lyonie.

Z kolei po projekcji filmu fabularnego „Niebo w gębie” (od godziny 19:30)widzowie będą mogli porozmawiać z Danièle Mazet-Delpeuch, legendarną szefową kuchni w paryskim Pałacu Elizejskim, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do menu głowy państwa tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.

Ostatniego dnia przeglądu, w niedzielę 28 października o 17:30 zostaną zaprezentowane dwa dokumenty - amerykańska „Wojna o otyłość” oraz krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej „Obóz” o zmaganiach z nadwagą polskich dzieci. Po pokazie, w dyskusji o otyłości wezmą udział psychodietetyk Katarzyna Wyrzykowska oraz krytyk kulinarny Maciej Nowak.

Ponadto w spotkaniach z publicznością, które odbywać się będą każdego dnia przeglądu, wezmą udział osobistości świata kulinariów, przedstawiciele organizacji społecznych, eksperci i degustatorzy. Wśród nich znajdzie się m.in. Piotr Gaweł z Polskiej Akcji Humanitarnej, czy prof. Waldemar Dziak z ISP PAN. Przekaz telewizyjny umożliwi widzom w Poznaniu i w Gdyni uczestniczenie na żywo we wszystkich dyskusjach odbywających się w warszawskim kinie Kultura.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-04-16

Lifestylowy kwiecień w CANAL+ online: JAMIE OLIVER NAD MORZEM ŚRÓDZIEMNYM, KULINARNE WĘDRÓWKI GORDONA I PRZYJACIÓŁ - HISZPANIA, BOSACKA DAJE RADĘ 2, ANTHONY BOURDAIN - MIEJSCA NIEZANE 7, DZIEŃ DOBRY ŚNIADANIE 2

W CANAL+ KUCHNIA wraz z najlepszymi kucharzami widzowie odkryją kulinarne zakątki świata. Z Jamiem Oliverem wybierzemy się w podróż po krajach Morza Ś...

Czytaj więcej

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA