Goście specjalni 3. Kuchnia+ Food Film Fest

6 października 2011

Brytyjski dziennikarz i główny bohater biograficznego filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu” Nigel Slater oraz buddyjska mniszka Mujin Sunim - bohaterka „Niezwykłej kulinarnej wyprawy Mujin” - a także inni twórcy filmowi będą gośćmi specjalnymi 3. Kuchnia+ Food Film Fest.

Organizowany przez kanał kulinarny Kuchnia+ przegląd rusza w piątek, 21 października w warszawskim kinie Kultura oraz poznańskiej Muzie. Na uczestników imprezy czeka większa niż w latach ubiegłych liczba filmów. Wśród 13 pokazywanych w tym roku produkcji znajdują się 2 filmy fabularne oraz 11 dokumentalnych z całego świata.

Pierwszego dnia, w piątek 21 października, w warszawskim kinie Kultura po pokazie dokumentu „Niezwykła kulinarna wyprawa Mujin” widzowie będą mieli okazję porozmawiać z tytułową bohaterką filmu, buddyjską mniszką Mujin Sunim. Urodziła się w Kanadzie a studiowała w Genewie pod kierunkiem Jeana Piageta, wybitnego szwajcarskiego psychologa. W trakcie pobytu na Sri Lance przeszła na buddyzm, a w Korei złożyła śluby zakonne. Tego samego wieczoru po pokazie „Jiro śni o sushi” widzowie spotkają się ze scenarzystą i montażystą filmu Brandonem Driscollem-Luttringerem, absolwentem prestiżowej USC School of Cinematic Arts.

Dzień później, w sobotę 22 października, również w Warszawie, Kuchnia+ Food Film Fest zaprasza na rozmowę z Walterem Grotenhuisem, reżyserem „Życzymy Państwu smacznego” i twórcą, nagrodzonego Dutch Award za najlepszy scenariusz, filmu „A truth with many faces”.

Na zakończenie przeglądu, w niedzielę 23 października o 20:30 odbędzie się polska premiera filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu” z Heleną Bonham Carter i Freddiem Highmorem. Po seansie filmu będzie można spotkać się z brytyjską gwiazdą kulinariów, dziennikarzem i krytykiem Nigelem Slaterem, autorem bestsellerowej autobiografii, na podstawie której powstał film „Tost. Historia chłopięcego głodu”.

Ponadto w dyskusjach wezmą udział osobistości świata kulinariów, przedstawiciele organizacji społecznych, eksperci i degustatorzy. Wśród nich znajdzie się m.in. Janina Ochojska, ceniona działaczka humanitarna i założycielka Polskiej Akcji Humanitarnej. Podczas przeglądu widzowie będą mogli spotkać także wybitnych szefów kuchni, w tym: Wojciecha Modesta Amara – szefa kuchni Atelier Amaro i laureata nagrody Chef de l’Avenir, Pawła Oszczyka - szefa kuchni restauracji Mamaison La Rotisserie i zdobywcę Chef de l’Avenir oraz Roberta Trzópka, szefa kuchni restauracji Tamka 43, który kulinarne szlify zdobywał w najlepszych światowych restauracjach, w tym w Nomie i El Bulli.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA