Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski Stół”

10 września 2018

Ten tytuł nie jest przypadkowy – po kulinarne wrażenia i porządną dawkę wiedzy udamy się do królewskiej dzielnicy, a bogactwo programu Was zaskoczy. Ponad 40 wykładów i paneli dyskusyjnych, 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, 100 wystawców, liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych, spacery, projekcje filmów. Wszystko to będzie odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach, na terenie: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Urzędu Dzielnicy Wilanów oraz na Plaży Wilanów przed Urzędem Dzielnicy Wilanów.

Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów zaproszą do dyskusji wokół królewskiego stołu. 

W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności,  odpowiedniej i odpowiedzialnej diety,  trendów i designu, podejmiemy wątki naszego kulinarnego dziedzictwa  i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami przedwojennej Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Podczas spotkań i aktywności w Villi Intracie dowiemy się jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Na miłośników sztuki czeka blok dyskusyjny o jedzeniu w literaturze i sztukach wizualnych m.in. z Bogusławem Deptułą, a zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Festiwal „Królewski Stół” będzie okazją do rozmowy o polskiej kuchni wczoraj, dziś i jutro. Podczas wykładów w sali widowiskowej Urzędu Dzielnicy Wilanów porozmawiamy o tym, jakie będzie jedzenie przyszłości,  jak odżywiają się Polacy, czemu dzieci jedzą śmieci i jak możemy to zmienić. Fundacja Szkoła na Widelcu w ramach wydarzenia zainauguruje swój program edukacyjny ,,Dobrze Jemy” dla szkół, uczniów i nauczycieli. Odpowiemy na pytania, jak czytać etykiety produktów, po co nam certyfikaty żywności oraz jak stosować ideę zero waste w praktyce.   Wraz z Restaurant Week poznamy kulinarne trendy oraz najciekawsze koncepty restauracyjne XXI w. Zastanowimy się jaka może być światowa przyszłość polskiej kuchni i jakie stoją przed nią wyzwania. Sprawdzimy co się stanie, kiedy projektant spotka się z szefem kuchni i antropologiem. Opowie o tym Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu  kulturalno-kulinarnego KUKBUK i Arkadiusz Szwed, podczas panelu o doświadczeniu jedzenia. Efekty  kooperacji tych trzech stron zobaczymy na  wystawie autorstwa studentów School of Form zatytułowanej „Doznanie – wzór morze”, która powstała przy współpracy KUKBUK. Na odwiedzających czekać będzie również wystawa plakatów z artystycznymi sesjami kulinarnymi realizowanymi przez magazyn.

Na Plaży Wilanów chętni będą mogli uczestniczyć w licznych pokazach i warsztatach kulinarnych w Pawilonie Kulinarnym Food Lab Studio. Małżeństwo Szaciłłów opowie o zaletach wegańskiej kuchni, Zuza Rzymanek nauczy nas gotować bez nabiału, Wit Szychowski poszuka z nami magicznego smaku umami, a Ula Somow z Michałem Toczyłowskim przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków dla aktywnych. Pojawi się degustacja piwa z browarem Trzech Kumpli oraz zajęcia z alternatywnych metod parzenia kawy ze STOR.  Gieno Mientkiewicz opowie o polskich serach zagrodowych, a Kaszubska Koza podzieli się anegdotami o serze i poczęstuje wyrobami własnej produkcji. W niedzielę David Gaboriaud zaprezentuje, jak tradycje francuskie przeniknęły do kuchni polskiej, Maia Sobczak przedstawi swoje sposoby na no waste. Będzie można także powalczyć o cenne nagrody w konkursie Baziółka na najciekawsze danie z wykorzystaniem ziół.

W przestrzeni Twojej Winiarni będziemy mieć możliwość odbycia podróży do czterech największych regionów winiarskich na świecie – Chile, Kalifornii, Włoch i Hiszpanii. Reprezentować je będą jedne z najciekawszych winnic z tych regionów: E&J Gallo, Gancia, Aperol, a także winnice uznawane przez magazyn Drinks International jako jedne z najbardziej podziwianych –  hiszpański Torres i chilijska Concha y Toro. W strefie warsztatowej WZORY, przy stanowisku Schroniska Roślin nauczymy się pleść wiszące kwietniki ze sznurków- makramy  oraz wymienimy się domowymi roślinami. Roślinny STOR podzieli się wiedzą, jak zadbać o nowego zielonego przyjaciela. Rzemieślnicze noże KŁOSY odpowiedzą na wszystkie możliwe pytania na temat noży i ich prawidłowego ostrzenia. Z Dziką Kuchnią wybierzemy się na przechadzki w poszukiwaniu dzikich roślin jadalnych, a Sebastian Kulis z Roślinne Porady opowie o kwiatach w kuchni.

W Villi Intracie wyruszymy w kulinarną podróż do dwudziestolecia wojennego i poznamy smaki ówczesnej Warszawy! Międzywojenne menu obejrzymy na wystawie, posłuchamy o nim podczas wykładów, a także spróbujemy wybranych dań podczas ścieżki degustacyjnej oraz warsztatów kulinarnych. W miejscu, w którym na co dzień uczymy gotować z przepisów staropolskich, porozmawiamy również o edukacji kulinarnej. Doświadczenia polskich specjalistów w tej dziedzinie skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya. Spotkamy się z Jarosławem Dumanowskim, który zaprezentuje najnowszą książkę kulinarną wydaną przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zajrzymy też do muzealnej pasieki Ule Króla i zrekonstruowanego XVII-wiecznego ogrodu warzywnego. Weźmiemy udział w warsztatach: kulinarnych, winiarskich, pszczelarskich i ogrodniczych. Czekają także warsztaty fotograficzne z Joanną Matyjek i Magazynem Kuchnia. Wieczorami zaprosimy zaś na seanse kulinarne do letniego kina w Oranżerii wilanowskiej. Zobaczymy tam „Cydrowe historie” oraz film „Rolnik i szef kuchni”.

Najmłodsi uczestnicy będą mieli pełne ręce roboty! W czasie festiwalowego weekendu Fundacja Szkoła na Widelcu zadba o ich edukację kulinarną w formie warsztatów. Na maluchy czeka m.in przygotowywanie koktajli warzywno-owocowych z programem  KOWR „Polska Smakuje”, a także warsztaty ceramiczne i budowanie małych ekosystemów, czyli mini lasów w słoiku.

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia z ponad setką wystawców. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników.  W Strefie Orzeźwienia GROHE każdy będzie mógł napić się schłodzonej, gazowanej, lekko gazowanej lub niegazowanej wody prosto z systemu GROHE Blue Home. Można będzie również wziąć udział w akcji ekologicznej „Bądź Eko!” – osoby, które przyniosą na stoisko GROHE 6 plastikowych butelek po wodzie o pojemności 1,5 litra otrzymają markowy bidon GROHE. KOWR przygotuje także stoisko promocyjne pod hasłem „Polska smakuje”, promujące produkty żywnościowe wysokiej jakości , tzn. posiadające certyfikaty i oznaczenia uznane przez MRiRW.

Spędzając ten weekend w Wilanowie będzie można spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych,  spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Rejestracja na aktywności znajduje się na stronie www.warszawskifestiwalkulinarny.pl/program-2018/ Ilość miejsc jest ograniczona!

 Warszawski Festiwal Kulinarny Królewski Stół”
15-16 września 2018
Godziny otwarcia 11 -19
Wstęp bezpłatny

Więcej informacji:

www.facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny

www.facebook.com/events/431781927248571/

www.warszawskifestiwalkulinarny.pl

Organizatorzy: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Food Lab Studio, Targi Designu Wzory, Fundacja Szkoła na Widelcu

Partnerzy Strategiczni: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska Smakuje, Urząd Dzielnicy Wilanów, Twoja Winiarnia, Gastro Magic Service

Partnerzy: Baziółka, Biobazar, Bukat, Melvit, Tefal, Ströer, Jabłka Grójeckie, Polska Grupa Porcelanowa, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Chroma

Partner Merytoryczny: MSC

Patronat Honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Żywności i Żywienia

Patroni Medialni:  KUKBUK, Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, Zwierciadło, Sens, Zwykłe Życie, Magazyn Kuchnia, Noizz, Newsgastro.pl, Food Service, Warszawawarsaw.com, Radio Kampus, Minta Eats, Weranda Country, Restaurant Week

 

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Bal Francuski już po raz 13. w Warszawie

W piątek 13-go lipca 2018 r. atmosfera francuskiego święta zawita do Warszawy. Sympatycy Francji i wszystkiego, co się z nią kojarzy, czyli dobrego...

Czytaj więcej

Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018

Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, p...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE