Piknik na Stadionie Syrenki

16 czerwca 2016

Szamochody, jadłowozy, mobilne gastronomie, foodtrucki - słowem Żarcie Na Kółkach z każdym sezonem są coraz popularniejsze. W lecie, gdy na ulicach jest ich najwięcej są najmocniej okupowane przez gości, którzy rezygnują z siedzenia w dusznych restauracjach na rzecz rozmaitych dań na świeżym powietrzu prosto z ciekawego samochodu. A foodtruckowcy prześcigają się w pomysłach na oryginalne menu - bo poza niekwestionowanych królem street foodu, jakim jest burger, na ulicach spotykamy auta z daniami z całego świata: Meksyk, Japonia, Węgry, Włochy, Anglia, Polska, Chiny, Jamajka - długo można wymieniać. A spektrum dań jest coraz szersze: kanapki, zupy, lody, ciastka, wafle, sushi, ryby, tacos, zapiekanki, gofry, dania fit i wege, szejki, koktajle, naleśniki.

Tym razem podczas zlotu, odbędzie się prawdziwe stołeczne piknikowanie. Żarcie Na Kółkach zadbało o to, żeby goście mieli co robić między pierwszym śniadaniem, a późną kolacją, zjedzoną zaraz po obfitym lunchu. Wszyscy ci, którzy wybiorą się na piknik, będą mieli również możliwość skorzystania z warsztatów kulinarnych. Goście dowiedzą się między innymi czym jest Super Food i jak gotować przy jego wykorzystaniu, dzięki warsztatom organizowanym przez Jagnę Niedzielską. W sobotę odbędzie się live cooking z udziałem Kuby Korczaka, a w niedziele pokaz organizowany przez Cook Up, również w towarzystwie znanego kucharza. Rodzice mogą być spokojni o swoje pociechy, zdecydowanie będą miały gdzie spędzić aktywnie czas. Zajmą się tym animatorzy ze skakanka.com.pl, którzy przygotowali mnóstwo zajęć dla dzieci: gry planszowe, trampolina, ścianka wspinaczkowa, warsztaty, zabawy, malowanie i wiele innych.

Dzięki współpracy z organizacją Feed Them Up, która zajmuje się przekazywaniem posiłków na organizację charytatywne, wszyscy mogą być spokojni o jedzenie, które na pewno nie zmarnuje się po zakończonym zlocie. Jak tylko gastronomie wydadzą ostatnie porcję, wyruszą do placówek, które przekażą dobre jedzenie osobom najbardziej potrzebującym, zamiast wyrzucać do kosza. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. W sobotę, Janek Paszkowski, uczestnik pierwszej edycji Master Chefa i ambasador Feed Them Up, przeprowadzi warsztaty, na których będzie można dowiedzieć się jak przygotować pyszności, przy użyciu resztek.

Event: https://www.facebook.com/events/233394473696781/?active_tab=posts

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Ruszyła 3. edycja konkursu „KUKBUK Poleca – odkrywamy dobra lokalne”!

O wyróżnienie „KUKBUK Poleca” oprócz producentów żywności i rzemieślników ubiegać się mogą również prod...

Czytaj więcej

Urban Coffee Marathon

Na mapie wydarzenia znajduje się kilkadziesiąt punktów, które oferują festiwalowe menu będące interpretacja tematu przewodniego –...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE