Konkurs Les Chefs en Or 2016

10 maja 2016

Konkurs "Les Chefs en Or" to wciąż nowe wydarzenie kulinarne w branży gastronomicznej w Polsce, które zyskuje coraz szerszą sławę. Dzieje się tak między innymi dlatego, że firma Transgourmet Polska intensyfikuje działania skierowane do HoReCa. Jednym z nich, ale bardzo istotnych także dla organizacji polskiej edycji konkursu jest zbudowanie Akademii Kulinarnej Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim, która doskonale funkcjonuje już od ponad pół roku. Tam też już w połowie czerwca odbędzie się finał polskiej edycji konkursu "Les Chefs en Or" 2016, którego zwycięzcy jesienią pojadą do Paryża, by powalczyć o 10 tysięcy euro i staże w amerykańskich szkołach gastronomicznych.

Konkurs "Les Chefs en Or" skierowany jest do dwóch grup: kucharzy profesjonalistów, z co najmniej 5 letnim stażem pracy w zawodzie, oraz do uczniów, do 21 roku życia. Przebiega dwuetapowo. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, przeprowadza eliminacje, w wyniku których wyłania swoich reprezentantów do międzynarodowego finału w Paryżu.

Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, Executive Chef w Mandarin Oriental Paris, jeden z najwybitniejszych Szefów Kuchni w świecie, w 2006 roku wybrany Chef of the Year przez przewodnik GaultMillau i przez magazyn Le Chef, juror francuskiego TOP CHEF. Okrzyknięty także Królem gastronomii molekularnej. Od kilku lat Thierry Marx realizuje jedną ze swoich największych pasji, jaką jest prowadzenie własnej szkoły gastronomicznej w Paryżu. To także wspaniała okazja do spotkania z innymi topowymi szefami kuchni o światowej renomie jak Michel Roth czy Christian Le Squer!

Dla profesjonalistów i dla uczniów
Jeśli jesteś profesjonalnym kucharzem, nie obawiasz się rywalizacji, w której walka opiera się m.in. na daniu obowiązkowym z: polędwiczki jagnięcej, kapusty chińskiej (pak choi, bok choy), trawy cytrynowej, Transgourmet Quality - Mozzarella di Bufala Campana, powinieneś spróbować swych sił w polskich eliminacjach konkursu skierowanego do profesjonalistów. Jeśli jesteś uczniem szkoły gastronomicznej możesz wziąć udział w konkursie skierowanym właśnie do uczniów. Młodzi zawodnicy powinni wykazać się wyjątkowymi umiejętnościami w przygotowaniu m.in. dania z kulbina, czerwonej komosy ryżowej, kumkwatu i miodu wielokwiatowego Transgourmet Quality.

Dodatkowo każdy zawodnik musi zaproponować jury danie dowolne, ale oparte wyłącznie na składnikach z oferty sprzedażowej Selgros Cash&Carry/Transgourmet. Termin przesyłania formularzy zgłoszeniowych i zdjęć potraw to 16 maja 2016. Spośród przesłanych zgłoszeń jury wybierze czterech młodzików i czterech profesjonalistów, finalistów polskich eliminacji konkursu "Les Chefs en Or".

Nagrody polskich eliminacji "Les Chefs en Or 2016":
PROFESJONALIŚCI:
1. Polski Finalista Konkursu: Puchar, wyjazd na finał konkursu do Paryża i 10.000 PLN
2. Nagroda: 6.000 PLN
3. Nagroda: 3.000 PLN
4. Nagroda: 1.500 PLN

UCZNIOWIE:
1. Polski Finalista Konkursu: Puchar, wyjazd (z opiekunem) na finał konkursu do Paryża, tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce oraz komputer typu PC lub laptop
2. Nagroda: wyjazd (razem z opiekunem) na finał konkursu do Paryża jako pomocnik laureata I nagrody w kategorii Profesjonaliści, tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce oraz tablet
3. Nagroda: tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce oraz smartphone
4. Nagroda: tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce

Szczegóły na stronach internetowych: www.selgros.pl/chefs-en-or-2016 oraz www.transgourmet.pl//konkurs_Les_Chefs_en_Or_2016

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Ruszyła 3. edycja konkursu „KUKBUK Poleca – odkrywamy dobra lokalne”!

O wyróżnienie „KUKBUK Poleca” oprócz producentów żywności i rzemieślników ubiegać się mogą również prod...

Czytaj więcej

Urban Coffee Marathon

Na mapie wydarzenia znajduje się kilkadziesiąt punktów, które oferują festiwalowe menu będące interpretacja tematu przewodniego –...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE