Haute cuisine w Poznaniu

19 września 2013

Rozstrzygnięcie najważniejszego konkursu dla profesjonalnych mistrzów smaku - Kulinarnego Pucharu Polski - już wkrótce, podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu. kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Na polskiej mapie kulinarnej co roku odbywa się kilkadziesiąt ogólnopolskich i regionalnych konkursów kulinarnych, z których tym najważniejszym i skupiającym całe środowisko gastronomiczne wydarzeniem jest Kulinarny Puchar Polski, który odbędzie się w dniach 24-25 września w Poznaniu.

Konkursy kulinarne dają szansę młodym szefom kuchni na naukę od mistrzów, pozwalają na podpatrywanie sztuki kulinarnej swoich konkurentów, uczą dyscypliny poprzez mierzenie się z czasem i stresem oraz dają satysfakcję, jeśli udaje się stanąć na podium. Zwycięzcy kilkunastu konkursów nominowanych przez cały rok rywalizowali o możliwość udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. Najwytrwalsi wielokrotnie próbowali swoich sił i tylko wygrana mogła ich zatrzymać. To punkt widzenia zawodników.

Dla sędziów konkursy kulinarne to dobra okazja do poznania młodego pokolenia kucharzy, ale także sposobność do spotkań z innymi szefami kuchni i do wymiany doświadczeń. Tegoroczne jury Kulinarnego Pucharu Polski składa się z osobistości świata kulinarnego. Finałowym i półfinałowym obradom jury przewodniczy Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, a wśród jurorów kulinarnych oceniających zawodników podczas Półfinału znajdą się: Zenon Hołubowski, Tomasz Jakubiak, Marcin Soból, Andrzej Jakomulski oraz Paweł Oszczyk.

Co roku Finał konkursu to okazja do zmierzenia się także z międzynarodowym poziomem. W tym roku jest nie inaczej. Po raz pierwszy w Polsce gościmy prezesa World Association of Chefs Societies - Gissura Gudmundssona. Razem z kolejną już rekomendacją WACS dla Kulinarnego Pucharu Polski, to dla wszystkich osób i instytucji profesjonalnie związanych z polską gastronomią, wielki zaszczyt i szansa na promocję polskiej kuchni zagranicą. W składzie sędziowskim zasiądzie także prezes Vatel Club z Luksemburga, Armand Steinmetz, organizator The World Culinary Cup. Jury Finału dopełniają Miltadis Karoumpas, prezes Greckiej Federacji Szefów Kuchni i certyfikowany sędzia Bocuse d'Or, Jean-Bernard Mahut, szef kuchni wielu gwiazdkowych restauracji w Niemczech, a obecnie technolog w firmie Unilever Food Solutions, Jos van Grunsven, członek zarządu Euro Toques Netherlands oraz Dragan Unic, członek zarządu Szwedzkiego Stowarzyszenia Kucharzy oraz zaangażowany uczestnik Skandynawskiej Federacji Szefów Kuchni. Gwarantują oni najwyższy poziom techniczny i merytoryczny konkursu oraz bezstronność oceny.

Rywalizacja przed takimi jurorami to wielkie wyzwanie dla zawodników, wielka szansa na prezentację umiejętności i oczywiście naukę od najlepszych, ale także wielka przyjemność. Czas, stres i wyostrzone zmysły sędziów działają na niekorzyść uczestników, ale ich kunszt i talent mają szanse się obronić nawet w najbardziej wymagających konkurencjach. Poziom stresu w największym i najbardziej prestiżowym konkursie w kraju zapewne sięga zenitu. Finalistom życzymy zatem opanowania - to droga do sukcesu.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Slow Weekend w Warszawie. Kupuj Lepsze Prezenty! 

Najwolniejsze i największe targi prezentów odbędą się już po raz dwunasty 7 i 8 grudnia br. w postindustrialnych halach Mińska 65 na warszawskiej Prad...

Czytaj więcej

Jesienna edycja festiwalu Veganmania w Warszawie

24 listopada w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 w Warszawie po raz kolejny odbędzie się największa wegańska impreza w Polsce – V...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE