Marta Dymek
Najlepsze wegeburgery na świecie

Przepis na

Najlepsze wegeburgery na świecie

rodzaj dania:

Dania wegańskie

trudność:

łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki startego buraka
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki prażonych ziaren słonecznika
  • ½ szklanki prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
  • ¼ łyżeczki chili
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać więcej oleju i mąki.

Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

Przepisy kuchni+

 

Przepisy najlepszych szefów kuchni i celebrytów kulinarnych.