Przepisy na Sylwestra i Karnawał

Kuchnia+ w drodze

Po sukcesie zeszłorocznego cyklu warsztatów kulinarnych "Kuchnia+ w drodze" rusza kolejna edycja tego projektu. Tym razem na wspólne gotowanie w Białymstoku, Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Zielonej Górze zapraszają: Daria Ładocha, Marieta Marecka, Marta Dymek, Tomasz Deker i David Gaboriaud. Od listopada nasi prowadzący wyruszą w Polskę, by poprowadzić praktyczne zajęcia, na których będzie można zapoznać się z przepisami oraz technikami kulinarnymi, prezentowanymi w programach Kuchni+. Warsztaty to także okazja, by porozmawiać z prowadzącymi, zasięgnąć ich rady i zdobyć przydatne wskazówki.

Bilety

Cykl startuje w listopadzie i potrwa do maja 2017 roku. Warsztaty odbywać się będą w profesjonalnych studiach kulinarnych: CookUp w Warszawie, CookUp w Poznaniu, Look&Cook w Zielonej Górze, Fumenti w Gdańsku i Book&Cook w Łodzi. Udział w warsztatach jest płatny. W Warszawie, Poznaniu, Łodzi i Gdańsku bilety kosztują 250 zł, a w Zielonej Górze i Białymstoku 200 zł. Można je nabyć za pośrednictwem stron internetowych studiów, w których warsztaty będą się odbywać.

Harmonogram

Styczeń

13.01 Marieta Marecka, Poznań, CookUp, więcej >

Marieta Marecka "365 obiadów Mariety Mareckiej"
Skąd czerpać inspiracje na codzienne obiady? Z pomocą przychodzi Marieta Marecka, która w trakcie warsztatu przygotujecie pełen obiad dla całej rodziny.

Menu:
- grillowany bakłażan z marynowaną polędwicą wołową z sezamowym sosem
 - bengalski krem z białej fasoli z karmelizowaną cebulą i wędzoną rybą
- sola z dwoma kremami na kaszy owsianej
- tartaletki dyniowe

13.01 Daria Ładocha, Białystok, Atuty, więcej >

Daria Ładocha "Kuchnia dla zapracowanych"
- dlaczego samodzielne gotowanie jest tak istotne
- prawdy i mity na temat zdrowego żywienia
- świadomość w kuchni - dlaczego jest tak istotna
- plusy i minusy samodzielnego gotowania
- jesteś tym, co jesz
- oszczędność czasu i pieniędzy 
- co koniecznie należy mieć w domu, by codziennie móc gotować
- SOS w kuchni - krótka wykładnia o trikach w kuchni
- gotowanie na zakładkę

Menu:
- kasza gryczana niepalona z pistacjami, kozim serem i boczniakami
- krewetki duszone na winie  z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo - miętowym
- zupa paprykowa z wołowiną i śliwkami
- stir fry z polędwicą wieprzową, zielonym ogórkiem i kapusta pak choi

26.01 David Gaboriaud, Zielona Góra, Look&Cook, więcej >

David Gaboriaud "David w Europie"
Kuchnia europejska to nie tylko spaghetti, sznycel, czy ryba z frytkami. Repertuar smaków i aromatów Europy jest znacznie bogatszy. Podczas warsztatu, podobnie, jak w programie, David Gaboriaud zabierze Was w podróż po europejskich stołach.

Menu (kuchnia słoweńska):
- deska przysmaków słoweńskich (prsut, sery, oliwa z oliwek, itp) z domowymi bułeczkami
- krem z dyni w wersji cappucino z chipsami z kasztanów jadalnych
- magret z kaczki wędzony na sianie, soft polenta, korzenne warzywa pieczone, sos z czerwonego wina
- sablé, gruszka, ganache Gianduja

27.01 Tomasz Deker, Gdańsk, Fumenti, więcej >

Tomasz Deker "Desery Dekera"
Prowadzący nowego programu Kuchni+, mistrz cukiernictwa Tomasz Deker wprowadzi Was w wysublimowany świat deserów. Gratka dla każdego wielbiciela słodkości na najwyższym poziomie!

Menu:
- kafir (mus z liści kafiru, żel z owoców rokitnika, biszkopt bezglutenowy kukurydziany)
- tonka (mus czekoladowy z infuzją z fasoli Tonka, żel z wiśni, ziemia czekoladowa)
- palona czekolada (karmelizowana biała czekolada, crunch sezamowy, czarna porzeczka, słony karmel)
- czekolada (biszkopt czekoladowo - buraczany, krem namalaka wanilia, czarny bez, biszkopt ziołowy)

Luty

10.02 Tomasz Deker, Białystok, Atuty, więcej >

Tomasz Deker "Desery Dekera"
Prowadzący nowego programu Kuchni+, mistrz cukiernictwa Tomasz Deker wprowadzi Was w wysublimowany świat deserów. Gratka dla każdego wielbiciela słodkości na najwyższym poziomie!

Menu:
- kafir (mus z liści kafiru, żel z owoców rokitnika, biszkopt bezglutenowy kukurydziany)
- tonka (mus czekoladowy z infuzją z fasoli Tonka, żel z wiśni, ziemia czekoladowa)
- palona czekolada (karmelizowana biała czekolada, crunch sezamowy, czarna porzeczka, słony karmel)
- czekolada (biszkopt czekoladowo - buraczany, krem namalaka wanilia, czarny bez, biszkopt ziołowy)

10.02 Marieta Marecka, Łódź, Book&Cook, więcej >

Marieta Marecka "365 obiadów Mariety Mareckiej"
Skąd czerpać inspiracje na codzienne obiady? Z pomocą przychodzi Marieta Marecka, która w trakcie warsztatu przygotujecie pełen obiad dla całej rodziny.

Menu:
- grillowany bakłażan z marynowaną polędwicą wołową z sezamowym sosem
 - bengalski krem z białej fasoli z karmelizowaną cebulą i wędzoną rybą
- sola z dwoma kremami na kaszy owsianej
- tartaletki dyniowe

17.02 Daria Ładocha, Łódź, Book&Cook, więcej >

Daria Ładocha "Kuchnia dla zapracowanych"
- dlaczego samodzielne gotowanie jest tak istotne
- prawdy i mity na temat zdrowego żywienia
- świadomość w kuchni - dlaczego jest tak istotna
- plusy i minusy samodzielnego gotowania
- jesteś tym, co jesz
- oszczędność czasu i pieniędzy 
- co koniecznie należy mieć w domu, by codziennie móc gotować
- SOS w kuchni - krótka wykładnia o trikach w kuchni
- gotowanie na zakładkę

Menu:
- kasza gryczana niepalona z pistacjami, kozim serem i boczniakami
- krewetki duszone na winie  z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo - miętowym
- zupa paprykowa z wołowiną i śliwkami
- stir fry z polędwicą wieprzową, zielonym ogórkiem i kapusta pak choi

ZAPRASZAMY!


Kuchnia+ w drodze


Partnerzy