Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Oryginalne menu w restauracji >

A my lubimy się wybrać raz na jakiś czas do dobrej resturacji,...

zdrowitka, 17.10.2017 | czytaj dalej


365 obiadów Mariety Mareckiej 2 >

Moim zdaniem programy na kanale się poprawiły. Nie jest tak jak pisza...

Katulla, 16.10.2017 | czytaj dalej


Błąd >

Cześć. Przez straszny błąd lekarzy moje zdrowie podupadło. Kompletnie nie wiem co...

mądraala, 16.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1973, wpisów: 29940
najnowszy wpis: 17.10.2017 07:50

Mamy 27168 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ żur staropolski

lidka42

postów: 2

04.12.2009 20:13

Witajcie,U mnie od kiedy pamietam a wiem z opowiesci ,że to tradycja rodzinna od wielu pokoleń robiło sie wigilijny barszcz na zakwasie z mąki pszennej,Z tym zakwasem gotuje sie barszcz grzybowy czysty,Ja robie swój zakwas i oczywiscie ten barszcz jest bardzo prosty.gotuje sie 1.5 litra wody dodaje cebulke pokrojona w kostke liśc laurowy,ziele angielskie i 6dag wczesniej ugotowanych i pokrojonych w cienki makaronik borowików suszonych i wlewa sie tą wode z gotowania grzybów.Jak sie to pogotuje dodaje sie zakwas do smaku i jeszcze chwilke gotuje doprawia sola i mnustwem pieprzu.Można go podawać z uszkami z kapusta lub sam,Jest to postna potrawa ale pyszna

jacek1f

postów: 2296

29.11.2009 21:19

widze ze jestes z Aberdeen....
Pewnie, ze fajniej jakbys mogla uzywac jakiegos mini komputerowego slownika:-0 Moze uda Ci sie sciagnac?

:-)

lilotw

postów: 19

29.11.2009 20:33

tobie moja ortografia mam nadzeje ze nie pszeszkadza.tak jak nie kturym.

lilotw

postów: 19

29.11.2009 20:33

Dzięki wielkie napewno zrobie.A co do forum to jestem tu dopiero pare dni,i kucharzem jestem dopiero tylko rok,węc napewno duzo czego musze sie nauczyc.A ty czytajonc twoje wontki wesz naprawde juz bardzo dużo.Tak jak ktos napisal że jestć wielki to prawdea:):)

jacek1f

postów: 2296

29.11.2009 20:15

nie ma nic latwiejszego:-)

szklanka mąki i zabek czosnku i woda przegotowana, ok 1 litra.
Zalej mąkę z czosnkem woda i odstaw - w słiku lub gliniance przykryte gazą.

Zależnie od temperatury otoczenia - po 4-6 dniach gotowe. Mozna do butelek zlac lub uzywac :-)

Jak mąka razowa - masz na żur.
Jak mąka pszenna - masz na barszcz.

powodzenia!

lilotw

postów: 19

29.11.2009 19:39

bo jestem pracujoncom i zajentom osobom wenc nie mam zabardzo czasu na zrobienie tego samej.Hyba ze potpowiesz jakis latwy pszepis

lilotw

postów: 19

29.11.2009 19:38

nie wiem w tym hyba hodzi o tym z proszku:)
ja osobiscie gotuje z zakwasu ale ze sklepu:))

jacek1f

postów: 2296

29.11.2009 18:29

:-)
alez ja nie wiem, ze nie wymyslilas, bo to od setek lat znane, tylko chcialem dodac, ze wazne jest JAKI żurek, czy tez zakwas - pszenny - na mące pszennej, czy razowy - na mące razowej dodaje się do zupy:-)

lilotw

postów: 19

29.11.2009 18:04

nie wymyszlilam tego pszepisu tylko znalazlam w ksiązce

lilotw

postów: 19

29.11.2009 18:02

napisalam

jacek1f

postów: 2296

29.11.2009 09:50

nie wiem czy to żur, bo nie napisałaś jaki barszcz dodałaś. (to nie nazywa sie barszcz - barszcz to inna zupa:-)))
pszenny czy razowy. Zaleznie od tego wyszedl Ci barszcz bialy, lub żurek.:-))

lilotw

postów: 19

28.11.2009 00:05

składniki:
1 litr wywaru z włoszczyzny
kilka suszonyh ggrzybów
0,5 litra barszczu bialego
ząbek czosnku
sól
ziemniaki
jajko
kiełbasa biała
boczek wędzony
szynka
chrzan
Sposób przyrządzenia:
Ugotowac litr wywaru z włoszczyzny dla dodania aromatu dodaćparęsuszonych grzybów .Do gorącego wywaru dodać około 0,5litra barszczu białego,tak by całość nabrała charakterystycznego kwaskowatego smaku.Dodać zmiażdzony ząbek czosnku i posolić do smaku.Gotowy żur podawać z ziemniakami lub jajkiem.Można gotować go na kiełbasie dodajonc wędzony boczek pokrojony w kostkę, a tuż pszed podaniem dodaćszunkępokrojonom w kostkę.Naskrobać zhrzanu prosto z korzenia oraz do kazdego talerza wlożyć ugotowane jajko. Smacznego!!!