Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26988 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zupa szparagowa

marieta5

postów: 495

30.05.2007 23:49

To świetnie. A za tą książką się na pewno rozejrze, ale jeszcze jej nie widziałam :) A przepis wypróbuję na pewno, ale z fasolki.

Chenia

postów: 459

30.05.2007 22:35

Zupę to chyba można zrobić z wszystkiego! Polecam Ci Marieta książkę "ZUPY" Friedricha Graupe.

Chenia

postów: 459

30.05.2007 22:30

Szparagową gotuję już od kilku lat i to moja jedna z bardziej ulubionych zup! Niestety nie udało mi się kupić zielonych szparagów jeszcze, a jak mi się uda to zjem gotowane i nie będę marnować na zupę :-))))

Goga

postów: 38

30.05.2007 15:21

Moim zdaniem lepsza będzie z zielonych szparagów.Mają niesamowity smak i aromat.Białe takie sobie.(pracowałam 10 lat w szparagach w niemczech).
Szparagi zielone można krótko zblanszować i podsmażyć na maśle z solą pomidorową (kupuję ją w niemczech).Pycha.

marieta5

postów: 495

30.05.2007 15:16

Przepis fajny, ale za szparagami nie przepadam. Wiem, że to już nie będzie to samo, ale czy można zrobić zupę według tego przepisu tylko ze zwykłej fasoli?

Chenia

postów: 459

29.05.2007 22:42

Składniki:
pęczek szparagów
bulion
sól
biały pieprz
szczypta cukru
odrobina soku z cytryny
1/4 l mleka
1/8 l słodkiej śmietanki
mąka kukurydziana lub zasmażka z mąki do zagęstrzenia

Szparagi obrać (zachowując obierki), dolną trzecią część łodyg szparagów drobno posiekać, resztę pokroić na 2 cm kawałki i odłożyć. Posiekane dolne części szparagów i obierki gotować w bulionie ok. 30 minut, trochę posolić, dodać pieprz, cukier i sok z cytryny. Dodanie do gotowania mleka pozbawi skórki goryczy. Wywar odcedzić, dolne kawałeczki szparagów i obierki wycisnąć na sitku i wyrzucić.
W otrzymanym wywarze ugotować do miękkości resztę szparagów.
Zagęścić mąką kukurydzianą (rozpuścić w mleku, wlać do zupy, rozmieszać i gotować jeszcze z 10 minut) lub zasmażką (rozgrzać w rondelku 2 łyżki masła, dosypać 3 łyżki mąki i zalać 1/4 l zimnego mleka, wlać do zupy - gotować jeszcze 10 minut, można ewentualnie domieszać trzepaczką jeszcze trochę słodkiej śmietany)

Jakieś 2 tygodnie temu jadłam zupę szparagową w restauracji - miała dodany jeszcze koperek i drobno startą marchewkę. Była smaczna, ale koperek zabijał trochę delikatny smak szparagów.