Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29736
najnowszy wpis: 23.08.2017 09:15

Mamy 26986 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Znacie jakiś fajny przepis na chłodnik?

marysiak12

postów: 9

04.03.2015 19:21

Przepis na chłodnik bananowo-ananasowy

Potrzebne będą:

6 dużych bananów,
puszka ananasa pokrojonego w kostkę,
3 szklanki kefiru,
3/4 szklanki śmietanki,
2 łyżki utartej czekolady,
łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:

Cztery banany miksujemy z kefirem i śmietanką, dodajemy zalewę z ananasa. Resztę bananów kroimy w półplasterki, kropimy z sokiem cytrynowym i rozłozkładamy na talerzach razem z kostkami ananasa. Zalewamy zmiksowanym chłodnikiem, posypujemy czekoladą. Podajemy z biszkoptami.

wirginia77

postów: 3

03.03.2015 21:10

Hiszpański chłodnik z pomidorów - SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych pomidorów
1/2 kg ogórków
1/2 czerwonej cebuli
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
łyżka soku z limonki
łyżeczka płatków chili
łyżka oliwy
czerstwe pieczywo na grzanki
Hiszpański chłodnik z pomidorów - PRZYGOTOWANIE:
Pomidory po umyciu zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy i wykrajamy zdrewniałe fragmenty, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z pomidorami. Dosypujemy płatki chili, cebulę pokrojoną w kostkę i całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy sok z limonki, oliwę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie czerstwe pieczywo (najlepiej białe bułki) kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Schłodzoną zupę podajemy z grzankami.

wadek33

postów: 3

25.02.2015 22:05

chłodnik
Składniki:

pęczek botwinki
500 ml kefiru bądź zsiadłego mleka (ja preferuję zsiadłe mleko)
200 ml śmietany 12%, lub 9%
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1 ogórek gruntowy
sól
ocet biały winny (opcjonalnie do zakwaszenia)
Botwinkę dokładnie umyć. Pokroić, ugotować i wystudzić. Do garnka wlać kefir i śmietanę, dodać botwinkę i pokrojony koperek, rzodkiewkę, szczypiorek oraz ogórka. Wszystko posolić i wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do chłodnika ( jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie pominąć ten etap). Jeśli chłodnik jest mało kwaśny, dodać octu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.

looliitkaa

postów: 11

25.02.2015 15:04

Przepis na Chłodnik owocowy
czas: ok. 5 minut
liczba porcji: 2

krystynka1814

postów: 8

23.02.2015 21:20

Składniki

1 duży kubek maślanki
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 duży pomidor
1 ogórek
pęczek rzodkiewki
koper, szczypior
Przyprawy: sól, pieprz
około 50ml. koncentratu buraczanego
Warzywa umyć. Pomidory i ogórka pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypior i koper posiekać.
Wszystkie warzywa dodać do maślanki i jogurtu.
Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Część chłodnika przełożyć do salaterki.
A pozostałą wymieszać z koncentratem buraczanym, to już wg. siebie ja dodałam około 50ml.
Resztę chodnika dodać wokół salaterki
Można podać z ugotowanym na twardo jajkiem.

kasiatoja

postów: 11

20.02.2015 16:37

dwa pęczki botwinki
dwa duże buraki
pół cytryny
dwa pęczki rzodkiewek
dwa - trzy zielone ogórki (te większe)
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
dwa jogurty naturalne
kefir
sól
pieprz
cztery - pięć jajek ugotowanych na twardo
buraki duże i te od botwinki obrać i opłukać, liście opłukać i dość drobno pokroić - zalać wodą tak żeby się wydawało, że w garnku jest jej trochę za mało (to "siądzie"), gotować aż do miękkości buraczków, jak się już ugotują to wyłączyć i natychmiast wcisnąć sok z cytryny
drobno pokroić rzodkiewki, ogórki, koperek i szczypiorek, zmieszać z jogurtem i kefirem
buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i razem z pozostałą botwinką połączyć z masą rzodkiewkowo - ogórkową
dobrze wymieszać
doprawić do smaku solą i odrobiną pierzu
jajka pokroić w ósemki i dołożyć do zupy
chłodnik dobrze schłodzić - najlepszy jest następnego dnia
podobno pyszne

bibi77

postów: 5

18.02.2015 18:35

Chłodnik bananowy z ananasem:

6 dużych bananów
puszka ananasa w kostkach lub krązkach (pokroić w kostki ;))
3 szklanki kefiru

teawhomy

postów: 3

18.02.2015 10:31

Składniki

2 pęczki botwinki
3 jajka
2 świeże ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka piórek szczypiorku i 1 pęczek koperku
4 szkl zsiadłego mleka i 1 szkl. śmietany
2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 ząbki czosnku

Etapy przygotowania

1

1. Botwinkę umyć (buraczki obrać) i pokroić drobno (liście i buraczki). Zalać 2 szklankami posolonej i lekko osłodzonej wody i ugotować (ok 15 minut).
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę tez pokroić w kostkę. Koper i szczypior drobno posiekać.
2

2. Do rozmąconego mleka dodać osączoną z wody botwinę, ogórki, rzodkiewkę, jajka, szczypior, koperek zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i dodać sok z cytryny. Schłodzić. A teraz najważniejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHŁODNIK PACHNĄCY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMAŻANYMI GORĄCYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego

spiksu

postów: 7

13.02.2015 15:01

Chłodnik szczawiowy
Składniki

400 g liści szczawiu, bez łodygi
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka cukru
4 łyżki soku z cytryny
150 ml śmietany
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
2 ogórki kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
zioła do dekoracji (szczaw i koperek)

Etapy przygotowania

1

Umyć liście szczawiu, odsączyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na maśle w garnku 2-3 minuty, dodać 50ml bulionu i gotować około 3 minuty.
2

Wlać resztę bulionu, cukier, 2 łyżki soku z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia. Lekko zmiksować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem i koperkiem wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
3

Zupę podawać z pokrojonym w kostkę jajkiem i ogórkiem udekorowaną ziołami.

oandziaa

postów: 3

11.02.2015 11:39

Chłodnik Litewski
składniki
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu nie słodzonego
pół szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
1.Botwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę.
2.Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, solimy do smaku, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
4.Po wyjęciu z lodówki podajemy z połówkami jajka na twardo.

technikekonom

postów: 3

09.02.2015 08:21

Witam.
Ja robię podobny chłodnik do przepisu, który podała myszsza, ale to jest bardziej chłodnik bułgarski - tarator.
Ucieram na tarce 1-2 świeże ogórki, duży ząbek czosnku, siekam sporo koperku, mieszam to wszystko z kefirem i jogurtem (proporcje wedle uznania), wlewam kilka łyżek oliwy, doprawiam sporą ilością soli i pieprzu, i odstawiam do lodówki. To jest baza. Do jedzenia mieszam w proporcji około 2 części zupy na 1 część schłodzonej wody mineralnej (ja używam delikatnie gazowanej). Ewentualnie wrzucam kilka kostek lodu. Do tego podprażam na suchej patelni garstkę orzeszków ziemnych i wrzucam do zimnej zupy. W oryginale daje się orzechy włoskie, ale nie prażone. Na koniec jeszcze chlust oliwy.

vonklosek

postów: 3

07.02.2015 13:57

Chodnik klasyczny

1 litr kefiru lub maślanki
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
cukier
sól
pieprz

Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.

swiezagatka

postów: 3

07.02.2015 11:01

Przepis na chłodnik jogurtowy
Chłodnik jogurtowy
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: Godzina chłodzenia
Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcjee
1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
6 rzodkiewek
1 ogórek
2 buraki
kilka gałązek szczypiorku
Kiilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
Etapy przygotowania -
1. Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę.
2. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki

post edytowany 1 raz, ostatnio 07.02.2015 11:03

Mariewiczewicku

postów: 10

06.02.2015 15:20

Chodnik klasyczny

1 litr kefiru lub maślanki
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
cukier
sól
pieprz

Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.

Lojka

postów: 8

04.02.2015 12:30

2 pęczki botwinki
3 jajka
2 świeże ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka piórek szczypiorku i 1 pęczek koperku
4 szkl zsiadłego mleka i 1 szkl. śmietany
2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 ząbki czosnku

1. Botwinkę umyć (buraczki obrać) i pokroić drobno (liście i buraczki). Zalać 2 szklankami posolonej i lekko osłodzonej wody i ugotować (ok 15 minut).
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę tez pokroić w kostkę. Koper i szczypior drobno posiekać.
2

2. Do rozmąconego mleka dodać osączoną z wody botwinę, ogórki, rzodkiewkę, jajka, szczypior, koperek zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i dodać sok z cytryny. Schłodzić. A teraz najważniejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHŁODNIK PACHNĄCY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMAŻANYMI GORĄCYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:28

Składniki, dla 4 osób:

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:28

chłodnik owocowy
kładniki, 4 porcje:

roberta18

postów: 9

02.02.2015 19:29

Chodnik klasyczny

1 litr kefiru lub maślanki
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
cukier
sól
pieprz

Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.

usmiechnietabassia

postów: 9

01.02.2015 13:50

ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - składniki:
1 melon miodowy
1 ogórek długi
1 awokado
1 limonka
kawałek imbiru - długość 4 cm
1/2 łyżeczki pieprzu
10 listków świeżej mięty
1/2 kostki masła
5 ząbków czosnku
1 natka pietruszki
30 krewetek tygrysich obranych i surowych
jogurt naturalny
ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem.

smakosz091

postów: 10

01.02.2015 13:20

CHŁODNIK HISZPAŃSKI GAZPACHO - składniki:
1 kg pomidorów
ogórek
cztery ząbki czosnku
cebula
zielona papryka
miękisz z trzech bułek
pięć łyżek oliwy z oliwek
trzy łyżki octu winnego
sól
pieprz i inne przyprawy
CHŁODNIK HISZPAŃSKI GAZPACHO - sposób przygotowania: Parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w wodzie i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet. Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego pieczywa lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i pomidora.

smakosz091

postów: 10

01.02.2015 13:18

Chłodnik składniki

jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
dwa średnie zielone ogórki
około pięciu rzodkiewek
2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)
litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
pół pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, łyżeczka cukru
jajka (pół albo całe na talerz)
Jak robimy chłodnik

Zaczynamy od botwinki, którą kroimy razem z buraczkami najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana ale wody nie było zbyt dużo, solimy (niezbyt dużo bo będzie można później dosolić), dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje dodajemy do niego sok z cytryny. W czasie gdy botwinka się gotuje ścieramy (albo zcieramy - jak kto woli :) ) na tarce o dużych oczkach ogórki i rzodkiewkę (można pokroić w kostkę ale na tarce jest szybciej i łatwiej), siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem/jogurtem/zsiadłym mlekiem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. (Moja uwaga: w niektórych przepisach pojawia się rada żeby odsączyć startego ogórka, ja tego nie robię bo woda z ogórka ma swój fajny ogórkowy smak) (Moja druga uwaga: nie ma to jak chłodnik na dobrym zsiadłym mleku). Wywar z botminki lekko chłodzimy żeby nie był zbyt gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki żeby zrobił się fajnie zimny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki lub połówki i ew. dodajemy świeży koperek i szczypior (a może i pietruszka czasami byłaby fajna).

looliitkaa

postów: 11

01.02.2015 02:30

Przepis na Chłodnik owocowy :)

[czas: ok. 5 minut; liczba porcji: 2

Orinta

postów: 10

31.01.2015 11:53

2 pęczki botwinki
3 jajka
2 świeże ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka piórek szczypiorku i 1 pęczek koperku
4 szkl zsiadłego mleka i 1 szkl. śmietany
2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 ząbki czosnku

1. Botwinkę umyć (buraczki obrać) i pokroić drobno (liście i buraczki). Zalać 2 szklankami posolonej i lekko osłodzonej wody i ugotować (ok 15 minut).
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę tez pokroić w kostkę. Koper i szczypior drobno posiekać.
2

2. Do rozmąconego mleka dodać osączoną z wody botwinę, ogórki, rzodkiewkę, jajka, szczypior, koperek zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i dodać sok z cytryny. Schłodzić. A teraz najważniejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHŁODNIK PACHNĄCY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMAŻANYMI GORĄCYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego

post edytowany 1 raz, ostatnio 31.01.2015 11:58

arturo9000

postów: 3

31.01.2015 00:52

Chodnik klasyczny

1 litr kefiru lub maślanki
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
cukier
sól
pieprz

Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.

bernada55

postów: 3

27.01.2015 22:44

ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - składniki:
1 melon miodowy
1 ogórek długi
1 awokado
1 limonka
kawałek imbiru - długość 4 cm
1/2 łyżeczki pieprzu
10 listków świeżej mięty
1/2 kostki masła
5 ząbków czosnku
1 natka pietruszki
30 krewetek tygrysich obranych i surowych
jogurt naturalny
ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem.

Orinta

postów: 10

19.01.2015 17:43

jak chłodnik to tylko litewski:) na Litwie mnóstwo osób zajada się na co dzień tym specjałem:)najlepiej smakuję z gotowanym jajkiem i ze szczypiorkiem no i oczywiście składnikiem głównym-buraczkami!! :)

mychaa7788

postów: 14

18.01.2015 17:19

Przepis na Chłodnik ogórkowy z kabanosem
czas: 5 minutliczba porcji: 2

bober16060

postów: 5

12.08.2014 18:11

botwinka w kosteczkę, troszkę buraczka w kosteczkę do smaku i koloru, zalewamy wodą, podgotowujemy, sól, sok z cytryny, cukier, przed podaniem do talerza wkrajamy jajko na twardo, zielony ogórek w kostkę, łyżkę śmietany 30%, ale może być 12, 18. Można podawać z młodymi ziemniaczkami na parze. Pyszna letnia zupka

Hestia Q-34

postów: 419

11.08.2014 19:10

HEJ!
Dawno mnie tu nie bylo.Przepis na chlodnik skusil mnie
by przerwac milczenie.
Moj ulubiony robie na bazie zsiadlego mleka i smietany
mniej wiecej fifty-fifty,roztrzepane na bardzo gladko bez
grudek.Dodaje ogorek swiezy wydrazony i kwaszony,jajko na
twardo,peczek rzodkiewek cieniutko pokrojonych w plasterki,
peczek koperku,szczypiorek ,peczek ugotowanuch na miekko
mlodych buraczkow.Doprawiam do smaku zalewa z kwaszonyvh
ogorkow,sokiem z cytryny,cukier, sol i pieprz.Na koniec
pokrojona w kostke wedzona,lub pieczona /gotwana/ piers
indycza lub kurczeca i szyjki rakowe.Smaczny jest rowniez
bez szyjek.
Wszystkie warzywa pokrojone w paseczki nieco grubsze
Pozdrawiam
Hestia
niz juljenne

tomfunk

postów: 1

08.08.2014 13:47

Witam.
Ja robię podobny chłodnik do przepisu, który podała myszsza, ale to jest bardziej chłodnik bułgarski - tarator.
Ucieram na tarce 1-2 świeże ogórki, duży ząbek czosnku, siekam sporo koperku, mieszam to wszystko z kefirem i jogurtem (proporcje wedle uznania), wlewam kilka łyżek oliwy, doprawiam sporą ilością soli i pieprzu, i odstawiam do lodówki. To jest baza. Do jedzenia mieszam w proporcji około 2 części zupy na 1 część schłodzonej wody mineralnej (ja używam delikatnie gazowanej). Ewentualnie wrzucam kilka kostek lodu. Do tego podprażam na suchej patelni garstkę orzeszków ziemnych i wrzucam do zimnej zupy. W oryginale daje się orzechy włoskie, ale nie prażone. Na koniec jeszcze chlust oliwy.

anilewe13

postów: 2

06.07.2014 16:14

Zupa wiśniowa z kluseczkami
smacznepotrawy

myszsza

postów: 251

02.07.2014 18:10

bober16060: podaję przepis, który sama wymyśliłam, smacznego.
Trudno mi określić proporcje, bo to dużo zależy od smaku małosolnych, ale spróbuję:
na duży kubek kefiru (nie jogurtu!), pół takiego samego kubka wody spod malosolniaków,
1 średni świeży ogórek
3 małosolne, średnie
dużo koperku
dalej wiadomo: ogórki ucieram na tarce o dużych oczkach (ten świeży, najlepiej szklarniowy ma być nieobrany, małosolne też), wszystko mieszam, doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem, ilości przypraw zależą od tego, jaki smak mają małosolne.
Solidnie schłodzić, ja dodaję tuż przed konsumpcją 3 kostki zamrożonej wody spod ogórków małosolnych. Przed podaniem dodaję duuużo koperku. Podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, grubo posiekanym, można z grzankami. Ja podaję z pokrojonymi w kostkę wypestkowanymi i odskórowanymi pomidorami. Sądzę, że można dać to wszystko w miseczkach i niech jedzący dobierają sobie, co chcą.

bober16060

postów: 5

02.07.2014 16:35

Za chwilę upały. Naszła mnie chęć na ciekawy chłodniczek.
Ja najczęściej robię botwinkę na zimno z ogórkiem i jajkiem na słodko-kwaśno, ale chętnie spróbowałbym coś nowego. Może macie jakiś przepis?