Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zatar

Ela LISA

postów: 1956

23.08.2010 17:00

Dziekuje za informcje. Gdybym mogla dostac jakies przepisy, to bardzo o nie prosze. Ela

jacek1f

postów: 2296

23.08.2010 16:32

Prosze - zamieszczam nasze dawne wpisy o zatharze.
Kolor bierze sie z rodzaju tyminaku - ja mam czerwoy i zielony.
Glowny skladnik smakowy to sumak - daje tenmlekki kwasny smak, na bazie tymianku wlasnie.

Do ryb, jagnieciny i kuraka - jak znalazl.
jf

jacek1f
postów: 2021
08.04.2009 08:26
Ja znam zathar przez Syrię i tamtejszą rodzinę:-)
Od malutkiego bylem czestowany u cioci bulkamiz zatharem i oliwa i miodem i cytryna i nie moglem zrozumiec, czemu nikt inny nie zna tych dziwnych ziarenek:-)))

Od lat jest w Ajszy i w Samirze...

Z takiego miksu syryjsko-polskiego, to jeszcze w mojej rodzinie je sie robione i podawane przeze mnie ogórki kwaszone z miodem i orzechami. Mniam!
snoozy

postów: 2419

07.04.2009 22:12
Zatar poznałem jak byłem w Kuwejcie pare lat temu.Przywiozłem sobie 2 opakowania ale szybko sie skończył.Przez wiele lat nie było w Polsce ale na całe szczęscie pojawił sie jakis czas temu z Samirze (bar i sklep w Warszawie na Polach Mokotowskich).Ja zatar dodaje do kurczaka i jagnięciny.Swoją drogą to nieźle bo główny składnik zataru czyli sumak rośnie w Polsce, tylko szkoda,ze to ten trójący.Pozdrawiam równiez
jacek1f

postów: 2021

06.04.2009 20:46

ach, jest ktoś, kto zna zathar!

Od 25 lat to dla mnie śniadanie (z olwią i ciepłym chlebem), podsypka pod kanapki wszelkie, przyprawa do grzanek, jajecznic, mięs, no i ryb.

Z cytryna i miodem na kanapki lub do jogurtu - wtedy tak bardziej deserowo... mmmm
Kurczak w zatharze, ryby z grilla, szaszłyczki zatharowe, hej!
pozdrawiam Zatharowca!

kamil

postów: 283

23.08.2010 13:31

ela, kolor zależy od tego, co jest w składzie. Tradycyjny zatar to tymianek, bazylia, majeranek, sól i prażony sezam. Tu jak łatwo się domyśleć dostaniesz zielony kolor. A czerwonym możesz mieć nawet dodane jagody.
A przepisy. Ja nie lubię arabskiej kuchni, wiec nie pomogę. Ale na moje, zatar można używać tak, jak europejskie pesto.

Ela LISA

postów: 1956

23.08.2010 10:24

Zwracam sie z prosba, o przepisy z zatarem.Moze ktos z forumowiczow ma jakies ciekawe przepisy. Prosze tez, o informacje, czym roznia sie zatary miedzy soba . Jest czerwony, zielony, al salam. Kiedys Snoozy umiescil tu ciekawy przepis.Jak na zlosc, nie moge go znalezc. Z gory dziekuje.