Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26980 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Ulubione restauracje, puby, kawiarnie

FORUM kuchnia+ Zamieszaj smakiem - kuchnia fusion

jacek1f

postów: 2296

15.03.2008 12:53

:-)))))

basta...

:-)))

enigma

postów: 24

15.03.2008 10:29

I w tej krotkiej tresci nawiazujacej do kuchni fusion polecam restauracje w ktorych mozna takie pysznosci zjesc, redOrange chinese fusion,"Osteria" Restauracja Rybna, hotelu Westin w Warszawie ,

enigma

postów: 24

14.03.2008 23:48

Słodko-pikantny Kuskus Curry

szklanka kuskusu błyskawicznego
średnia czerwona papryczka chili
1/3 szklanki sułtanek
garść świeżej kolendry
łyżka dobrego płynnego miodu
łyżeczka oliwy
czubata łyżeczka curry
sól

Kuskus przygotować, zalewając szklanką wrzącej lekko posolonej wody i zostawiając pod przykryciem na pięć minut. Rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. W międzyczasie drobno posiekać chili i kolendrę. Przygotować dressing, dokładnie ucierając miód z oliwą i curry. Odcedzić rodzynki i wraz z pozostałymi składnikami wymieszać z gotową kaszą. W zależności od upodobań można, rzecz jasna, zmienić proporcję, dodając np. więcej sułtanek dla zaakcentowania słodkiego smaku albo też nie żałując chilli, jeśli jesteśmy amatorami wyraźnie ostrych potraw.

enigma

postów: 24

14.03.2008 23:44

W porównaniu z amerykańską, polska odmiana fusion na razie wypada blado. Przykładowo w Miami od dawna serwuje się dania będące mieszanką kuchni kubańskiej, środkowoamerykańskiej, haitańskiej i afrykańskiej. Takie składniki jak juka, czarna fasola czy hebaneros łączone są z trawą cytrynową i ziemniakami. Tak powstaje nowy rodzaj kuchni w Ameryce zwanej - floribbean (od Florydy i Karaibów). W Nowym Jorku zaś najmodniejsze teraz są zestawienia pakistańsko - włoskie, irlandzko - dominikańskie i norwesko - koreańskie. Ulubionym daniem Nowojorczyków staje się fusionpizza - z wędzonym łososiem i kawiorem.

Za jedną z najbardziej fusion uznana jest kuchnia mauretańska - z silnymi wpływami francuskimi, chińskimi, hinduskimi i afrykańskimi.

W naszych domach kuchnia fusion to próba wzbogacenia jadłospisów, które wynieśliśmy z rodzinnych domów, o nowe, nie znane wcześniej smaki.

Wypróbujcie państwo fusion food we własnej kuchni.

Sałatka z rukolą i szparagami

Składniki:

250 g rukoli

pół pęczka szparagów

2 pomidory

2 zielone cebulki

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki octu winnego

sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę, pomidory i szparagi dokładnie umyć. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie cienko je obrać. Gotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, związane w pęczek przez ok. 10 minut w wysokim garnku. Następnie odsączyć i wystudzić. Cebulkę pokroić w drobne kawałki, pomidory w ósemki, a szparagi na trzy części. Do octu dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i dodać oliwę. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Podawać od razu na przystawkę lub jako dodatek do dań.

enigma

postów: 24

14.03.2008 23:35

Coraz modniejszym trendem w polskich restauracjach i hotelach staje się kuchnia fusion. Jej podstawą jest umiejętne łączenie elementów etnicznych kuchni. Opiera się na korzystaniu z wielowiekowych tradycji kulinarnych różnych nacji. Z tego, co w różnych kuchniach najlepsze i najdoskonalsze tworzy nową jakość smakową.

W fusion łączyć można nie tylko typowe dla danych kuchni składniki i przyprawy, lecz również smaki, techniki gotowania i sposoby podawania potraw. Przykładem tego jest sushi po włosku. Wykonane z ryżu risotto, z truflą, rolowane z wołowiną, sałatką rukola i serem parmezanem. Potrawa ta wygląda jak sushi - smakuje zaś jak risotto.

Kuchnia fusion, jako połączenie różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu, pozwala kucharzowi na wiele. Nikogo już nie dziwi fakt, iż puree z zielonych chili i kolendry mogą być składnikiem prostego gulaszu z kurczaka. Trawa cytrynowa świetnie zastępuje zaś skórkę cytrynową w risotto z owocami morza, a mleko kokosowe doskonale nadaje się do kremu jajecznego zamiast śmietany.

Od kuchni tradycyjnej fusion różni się również sposobem podawania potraw. Danie oprócz doskonałego smaku musi mieć bowiem odpowiedni wygląd. Kompozycje fusion to niemalże impresje artystyczne nawiązujące do konkretnych kierunków w sztuce, takich jak futuryzm czy minimal art.

Kuchnia fusion na większą skalę rozwija się dopiero od kilku lat. Najwcześniej zdobyła uznanie nowojorczyków, lecz jej korzenie sięgają XIX wieku. To wtedy w USA nastąpiło przemieszanie kultur różnych nacji. Tam również miało miejsce pierwsze połączenie kulinarnych tradycji europejskich z egzotyką Azji.

Kuchnia fusion obecna jest w kulinariach niemal każdego kraju. Najprostsze włoskie spagetti to połączenie klusek z Chin i pomidorów, których ojczyzną jest Ameryka. Na jej rozwój niewątpliwie duży wpływ miały azjatyckie przyprawy: galangal, marin, trawa cytrynowa. Umożliwiły one bowiem łączenie smaków słodkich, słonych, gorzkich i kwaśnych. Warto również dodać, iż kuchnie włoska, hiszpańska czy francuska zawsze były w jakimś sensie fusion. Ukształtowały się bowiem w czasach, gdy wielcy podróżnicy przywieźli do Europy ziemniaki, pomarańcze, pomidory czy ryż. W Los Angeles kuchnia fusion na dużą skalę serwowana była już w latach osiemdziesiątych (kawior z cebulką, smażona kaczka z gruszką i imbirem).