Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Ulubione restauracje, puby, kawiarnie

FORUM kuchnia+ Włoskie knajpy

basiagotuje

postów: 6

09.02.2014 21:03

W listopadzie byłam w Rzymie - tylko jeden z lokali, do których trafiliśmy serwował pyszne jedzenie. reszta to była klapa, a nastawiona byłam na kulinarną ucztę. Osobiście w Krakowie bywam czasem w Mamma Mia, Papryczkach (3 lub 5), Trattoria Cyklop na Kazimierzu wygląda super, choć jeszcze nie miałam okazji zjeść. W Wawie polecam oczywiście Agioli. W Bordo potrafią podać bardzo dobry makaron, ale zdarzają się i wtopy :(

ursi5

postów: 219

05.04.2011 13:36

Nie ma się co dziwić, że w Polsce niektóre włoskie restauracje nie trzymają poziomu. Kilka dni temu wróciłam z Livigno, gdzie w hotelu, w którym mieszkałam, jakość serwowanych potraw uległa takiemu pogorszeniu w porównaniu z tym, co jadłam 2 lata temu, że z wielką chęcią powróciłam do domu i do polskiej kuchni.

marghe

postów: 356

05.04.2011 11:37

Eleonora napisała 23.03.2011 17:13:
No właśnie: Tratoria Ti Amo
Od lat tam nie zaglądałam, bo to co mi podano nijak sięiało do kuchni włoskiej. Zwłaszcza, że są w Warszawie porzadne włoskie knajpki

Jakoś nie mam ochoty wracać i sprawdzać czy coś sie zmieniło na lepsze .
Menu jest dziwne.
I sporo w nim błędów

Brandetta

postów: 4

28.03.2011 22:30

jacek1f napisał 15.03.2011 12:44:
przepraszam bardzo, ale znam Valadiera doskonale, i NIE JEST wloska kuchnia, ani du du.

Jest to przeswietne polaczenie Italii, Francji i Polski - bardzo autorskie, ale nie mozna napewno okreslic jako "włoskiej" kuchni Valadier.

:-)
Ale zaliczyć można, bo serwują tam również włoskie dania, tak jak napisałeś połączenie włoskiej, francuskiej i polskiej. Pewnie widziałeś, bądź nawet znasz ich czarne tagliolini ze świeżymi owocami morza a la Claudio Sadler (zresztą włoski kucharz właśnie) - o tym pomyślałam od razu jak zobaczyłam wątek :) i musiałam dodać, bo potrawy mają tam doskonałe!

Eleonora

postów: 5

23.03.2011 17:16

Lubię też Pod Arsenałem

Eleonora

postów: 5

23.03.2011 17:13

No właśnie: Tratoria Ti Amo

marghe

postów: 356

21.03.2011 00:38

Eleonora napisała 18.03.2011 19:08:
i zapomniałam nazwy mała knajpka na rogu Świętokrzyskiej i Emilii Plater.
chyba nie masz na myśli Ti amo?

supper

postów: 2

19.03.2011 01:25

Pizza Brothers Poznań pizza & ristorante
Jedyny problem to ten, że prowadzą sprzedaz tylko na dowóz chociaz nic w tym złego w domku sobie posmakowac nieco ;) No i wyłącznie na terenie Poznania ;) Pozdrowionka wszystkim

Eleonora

postów: 5

18.03.2011 19:08

Co wy tylko z tym san lorenzo? A S.Antonio w parku saskim, Il Sole przy Atrium, i zapomniałam nazwy mała knajpka na rogu Świętokrzyskiej i Emilii Plater.

jacek1f

postów: 2296

15.03.2011 12:44

przepraszam bardzo, ale znam Valadiera doskonale, i NIE JEST wloska kuchnia, ani du du.

Jest to przeswietne polaczenie Italii, Francji i Polski - bardzo autorskie, ale nie mozna napewno okreslic jako "włoskiej" kuchni Valadier.

:-)

Brandetta

postów: 4

14.03.2011 13:16

Jeśli włoska kuchnia to w Valadier na Łowickiej na Mokotowie, restauracja mieści się w pięknej willi z eleganckim wystrojem i niespotykaną oranżerią, wszystko to tworzy klimat sprzyjający skosztowaniu jak największej ilości potraw :)

Jedzenie - ekstrawaganckie połączenia smaków, można zjeść gołębia królewskiego lub perliczkę, jak na Warszawę to raczej wyszukane pozycje. Szef Kuchni kształcony we Francji i Włoszech, może dlatego potrawy takie perfekcyjne.

W Valadier miałam okazję być na kolacji dwa razy (z mężem i firmowo) i za każdym razem wychodziłam bardzo zadowolona. Niewiele jest w stolicy restauracji o tak wysokim poziomie abstrakcji smakowych.
Strona Valadier

jacek1f

postów: 2296

24.02.2011 18:33

bezustannie i szczerze polecam Kotlownie na Zoliborzu - mimo braku udzialow:-)

niunias

postów: 1

24.02.2011 14:56

Dla wielbicieli kuchni wloskiej trafilem na gratkę. Jeśli lubicie risotto, wspaniale danie wloskie, polecam odwiedzić restaurację Gar na ulicy Jasnej w Warszawie. Do końca karnawalu odbywa się Festiwal Risotto. Do spróbowania między innymi risotto piccante, pesto, al nero, frutti di mare, tradycyjne alla millanese oraz ... risotto na słodko z czekoladą o smaku papryczki chili. O szczególy popytac warto w resturacji, ale nagroda jest boska - kolacja z samą Magdą Gessler.

Rozmarynka

postów: 2

18.01.2011 18:02

Hmmm, jako poszukiwaczka smaków nastawilam sie na Wlochy. Jako osoba wybredna, nie szukam dobrej kuchni wloskiej w BARACH. Wolę rzadziej, ale z klasą zjeść w restauracji. Tak wiele restauracji ma niby dania wloskie i niezmęczoną wieczną pizzę, ale ja chcę czegoś wiecej. Poradzi ktoś?

marghe

postów: 356

14.12.2010 23:42

Sama sobie odpowiem :)
Byłam w Delizii i jestem pod wrażeniem
Swietne jedzenie, miła obsługa (jeden z właścicieli żywo zainteresowany gośćmi), przyjemne wnętrze/
Warto rezerwować

marghe

postów: 356

03.12.2010 23:14

A zna ktoś Delizię na Hożej?

jacek1f

postów: 2296

03.12.2010 10:02

ja zarekomenduje Kotlownie na Zoliborzu na Suzina - super toskanskie jedzenie w zimnej Warszawie. I jakie wina - tylko tam, sprowadzane z malych podere z Maremmy i poludnia Tosk.

marghe

postów: 356

29.11.2010 19:23

obiecany cd

San Lorenzo jak najbardziej
Balgera

z tanszych ale jak najbardziej w porządku - Piccola Italia na Ochocie.
A pizza li i jedynie w Bella Napoli na Bródnie. Lokal wyjątkowo nieciekawy, ale pizza prawie jak włoska :)

tru_veg

postów: 3

29.11.2010 18:48

zgadzam się z Marghe, Mela Verde rządzi jeśli chodzi o pasty i pizze.ja jadłam tam ostatnio tagiolini ze szpinakiem i gorgonzolą, mniam! nie wiem, czy wiecie, ale można się u nich ~też nauczyc gotować prawdziwe włoskie zarcie, pizze i takie tam. jak dla mnie bomba :)

Fidzio

postów: 4

24.06.2010 14:04

Zgadzam się co do San Lorenzo. Bardzo fajna knajpka. Ja jako, że z włoskich dań zdecydowanie preferuję pizzę to mogę polecić jeszcze pizzerię GaGę. Jem w tym lokalu od ponad 10 lat - był wtedy jeszcze małą dziurą. Z zadowoleniem muszę stwierdzić, że nadal trzymają poziom.

paryzanka

postów: 5

27.05.2010 23:43

San Lorezno (jeśli chodzi o Warszawę) ewidentne najlepszy tego typu lokal. Włoski od wystroju, przez kuchnię aż po kucharzy, a raczej szefa kuchni, który pilnuje, żeby wszytko było jak trzeba. Bardzo symaptyczny człowiek-miałam okazje go poznac. a moje ulubione danie-pieczony turbot z ziemniakami i prawdziwkami a na deser sornet malinowy z szampanem, pyszota!

marghe

postów: 356

18.05.2010 01:02

Przystawki i pierwsze dania - Rubikon. Drogo, ale smacznie
Pierwsze dania - Mela Verde, nieciekawe wnętrze, ale jedzenie w porządku. Klasyczne, że tak powiem
cdn

Manilla

postów: 2

17.05.2010 12:13

Uwielbiam żarcie włoskie, poszukuję w Warszawie restauracji, w których jeszcze nie byłam, których nie znam. Nie koniecznie pizza, raczej makarony i owoce morza. Cenię dobrą zupę rybną. Ostatnim moim odkryciem jest restauracja Antich Caffe (centrum handlowe Skorosze, drugi lokal na Kabatach), to ściślej rzecz biorąc kuchnia toskańska, bardzo zacna. Dobre wina też. Co polecacie?