Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ włoski sos pomidorowy - spolszczona wersja :)))

*GIGI*

postów: 12

19.02.2008 06:29

oczywiście, zgadzam się, ale musi być na nie sezon i muszą być bardzo miękkie. Te z puszki jakoś mi tak idealnie pasują - dużo przypraw i czosnku zabija tę kwasotę z puszki.

Bartek Grzywacz

postów: 29

15.02.2008 21:13

Polecam zamiast pomidorów z puszki pomidory świeże oby nie były za kwaśne. Oczywiście bez skórki. Pozdrawiam B.

*GIGI*

postów: 12

15.01.2008 16:45

SKłADNIKI:
oliwa extra vergin
3 duże cebule
2 garście pieczarek
czerwona papryka
4 puszki pomidorów (z biedronki;)
sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia (najlepiej świeża), 3 ząbki czosnku

Na małym ogniu, w dużej ilości oliwy dusimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy drobno posiekaną paprykę i pieczarki - przykrywamy pokrywką. Kiedy cebula będzie uduszona dodajemy pomidory z puszki (trzeba sprawdzić, czy nie mają zielonych końcówek lub skórek). Ciągle gotując, rozgniatamy je razem z wcześniej duszonymi warzywami. Gotujemy bez przykrycia ok 3-5min aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą, duuużą ilością pieprzu, w ręku ucieramy garść oregano (tylko w ten sposób można wydobyć prawdziwy jego aromat), dodajemy czosnek wyciśnięty przez maszynkę i na samym końcu dodajemy listki bazylii. Jeszcze minuta na ogniu, aż wszystkie smaki i aromaty się połączą i możemy zamykać sos w słoiczki ;]
Bardzo dobrze przechowuje sie w lodówce, jest świetnym dodatkiem nawet do samego makaronu (na piątkowe danie), wspaniały do smażonego dorsza, i rewelacyjny z pokrojonym na małe kawałeczki kotletem mielonym, a najlepszy jest na zimno lub gorąco do chipsów tortilla!
POLECAM!

post edytowany 1 raz, ostatnio 22.01.2008 21:15