Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ wiosenna sałatka kajakarza

gryfith

postów: 17

23.04.2007 18:41

Pomieszać te dwa przepisy i wyjdzie konkretna sałatka. Osobiście omijam majonez i pozostaję tylko przy jogurcie. Zamiast ravioli może być makaron i przy tej wersji pomijam kukurydzę. NAjważniejsze jak najwięcej świeżych warzyw zielonych.

Chenia

postów: 459

16.04.2007 19:25

Pasuje też jajko na twardo, ja lubię taką sałatkę z sałatą lodową. Zwykle sama mieszam, coby się wszystkim dostało to samo :-)
To sałatka w stylu co jest w lodówce, zawsze się udaje. W wersji ekonomicznej można dodać gotowany makaron, albo ryż w formie wypełniacza - wersja na duże imprezy.

Moja ulubiona ostatnio pyszniasta sałatka to:
ugotowane ravioli (uszka) z grzybami
ogórek zielony
pieczarki konserwowe
jajka na twardo
kukurydza konserwowa
tarty ser
majonez

Majszczur

postów: 1

25.03.2007 01:10

wspominam tą sałatkę ze spotkań w kajakowym klubie studenckim. nie pamiętam wprawdzie kto ją wymyślił, ale pyszna była... zawsze jadana przed pierwszym wiosennym spływem...

potrzebne są:

szynka pokrojona w "zapałki",
marynowane małe pieczareczki pokrojone w talarki,
świeży zielony ogórek pokrojony (ze skórką) w półplasterki,
kukurydza z puszki,
ser żołty (najlepiej ostry) starty na grubej tarce (ew. pokrojony w drobniutką kosteczkę),
kapusta pekińska w drobne paseczki krojona (może być tez biała lub ostatecznie czerwona uprzednio zmiękczona solą i odciśnięta)

sos:
majonez + jogurt (wg uznania),
trochę soku z cytryny,
szczypiorek (ew. bączki drobno siekane),
sól,
świeży grubo mielony pieprz.

układać w miseczce warstwami
kapusta, kukurydza, pieczarki,ogórek, szynka, ect...

posypać tartym serem,
obficie polać dresingiem majonezowo-jogurtowym-cytrynowym i posypać szczypiorkiem... nabierać sięgając warstwy z samego dna... poezja...