Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26989 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ WINO - INSTRUKCJA OBSŁUGI

więcej >>

kuchcikplus

postów: 18

07.02.2014 09:26

Idea programu fajna. Jest on jeszcze nadawany?

[email protected]

postów: 1

12.03.2010 16:08

Niestety program bardzo słaby. Jestem na prawdę osobą, która mało zna się na winach - chociaż bardzo lubię - i niestety Pan prowadzący popełnia mnóstwo błędów. Niczego nowego nie mówi a jak coś mówi to do końca nie tłumaczy. Jak jest coś interesującego np. z jakich rejonów wybierać wino to tak szybko jest to mówione, że nawet nie zdążyłam usłyszeć!! Poza tym instrukcja jak otwierać szampana - mało kto wie jak trzymać butelkę - a o tym ani słowa. Jak trzymać kieliszki - ani słowa! Itp., itd. Bardzo słabo..

Blend

postów: 3

07.03.2010 14:05

I tu się zgodzę z przedmówcą, świetny "opowiadacz", ale z całym szacunkiem do Pana Tomka, mało merytorycznie no i są małe potknięcia.

IggyPop

postów: 27

08.02.2010 11:09

A mnie Pan Tomasz nie przekonuje niestety. Za dużo w tym wyreżyserowanego luzu. Za mało fachowości. No i często wprowadza w błąd, co znawca wychwyci, a "lajkonik" będzie popełniał błędy.

cebul'ka

postów: 18

01.12.2009 23:48

oglądnęłam dzisiaj po raz pierwszy (odc.10). ogólna ocena na plus- muszę przyznac, że z ciekawością wysłuchałam wszystkich wskazówek:) jedyne co mi przeszkadzało to białe tło ;) wiecej kolorów!!

bacillus01

postów: 1

25.11.2009 22:20

Główna przesłanka programu ok. Ale po ostatnim odcinku wątpię,że Pan Tomasz zna się bardzo dobrze na winach. A już wypowiedź początkowa o temp. wina białego zbiła mnie z nóg, całe szczęście,że w dalszej części nastąpiło sprostowanie!!! A co do chłodzenia win czerwonych to P. Tomasz powinien wytłumaczyć koncepcję "chłodzenia" win czerwonych. Później osoba niedoświadczona będzie wciskała, że wina czerwone podaje się zimne i zacznie serwować w coolerze. Acha i jeszcze jedno wina owszem otwiera się na stoliku(etykietą do gości), ale nie kręcimy butelką!!!! Kręcąc butelką wyjmujemy korek od..... szampana.

AndrzejDaszkiewicz

postów: 4

09.11.2009 23:39

Do piani:
Jeśli komentujesz scenę z filmu "Wino - instrukcja obsługi", w której prowadzący pokazuje różne kieliszki, to nie były to omamy, ale i nie pora jeszcze opuszczać ten świat. Taka jest nasza dzisiejsza wiedza na temat właściwych rozmiarów i kształtów kieliszków, niestety większość restauratorów, nawet we Francji (albo inaczej - zwłaszcza tam!), jest na tę wiedzę wciąż bardzo odporna. Czasza kieliszka, w którym chcemy we właściwy sposób podać dobre wino czerwone musi być naprawdę pojemna, 0,5 l to dziś absolutne minimum. Dlaczego woda miałaby być traktowana znacznie lepiej, niż wino? Uwolnijmy nasze wina z więzów zbyt małych i źle ukształtowanych kieliszków, nie zasłużyły sobie na ten los! Pisząc to sączę pinot noir z zaprojektowanego specjalnie dla tej odmiany kieliszka o pojemności 750 ml. Wino naprawdę w nim rozkwita!

Pozdrawiam,
Andrzej Daszkiewicz, Magazyn WINO

piani

postów: 54

06.11.2009 21:11

Niech mnie ktos przekona, ze nie mam racji, blagam!!! Dzis widzialam pana, ktory pokazywal trzy kieliszki: do wody, wina bialego i czerwonego i opowiadal, ze ten do wody jest do wina czerwonego, ten do czerwonego - jest do bialego a ten do bialego pokazal jako do szampana. Albo mam omamy, albo... pora umierac :(((

MarcinO

postów: 415

04.11.2009 10:25

Zgodzę się z Olą. Program łatwy, krótki i przyjemny dla osób poznających arkana enologii. Prowadzący jest w porządku, widać, że kamera go"lubi". Cały czas żałuję, że tak krótko trwa i jak ktoś nie śledzi ramówki, to ciężko na niego trafić. Jacku, programów specjalistycznych o winach było już sporo dlatego chyba fajnie, że powstał program "od podstaw". Pozdrawiam i gratuluję udanej produkcji.

mrowa

postów: 48

03.11.2009 17:43

Program trochę zakręcony ale mi pasuje.Interesuje sie winami bywam na różnych degustacjach ale to dopiero początki.A pan Tomek pasuje do tego programu.

jacek1f

postów: 2296

30.10.2009 14:03

alez ja sie nie odnossze negatywnie o programie jako takim, tylko wlasnie o odbiorze wlsanym.
Na szczescie moge nie ogladac:-)
I znajduje u Was inne fajne rzeczy:-)

Mocno pozdrawiam i milego winnego weekendu zyczę!

Ola_D

postów: 308

30.10.2009 11:24

jacek1f napisał 29.10.2009 13:56:
Juz nie strace na to czasu wiecej.
Jacku - bo i raczej nie byłeś planowanym adresatem tego programu...:)
To jest "instrukcja obsługi" - coś w rodzaju przedszkola dla osób, które chcą zaprzyjaźnić się z winem, a którym może się wydawać, że jest to "sztuka" elitarna i niedostępna śmiertelnikom. Program ma odczarować tajemnice win i w prosty sposób zachęcić kompletnych laików do spróbowania sił w poznawaniu świata win.
Pozdrawiam i mimo wszystko życzę miłego odbioru :)
OlaD

jacek1f

postów: 2296

29.10.2009 13:56

nie, jednak nie. Takie jakies za komiczne i stracilem troche szacunku do autora - bo to on wymyslal scenariusz... Jakis taki ...jak siedmioklasista taki jakiś:-) jesli rozumiecie.
Juz nie strace na to czasu wiecej.

kropiak

postów: 60

29.10.2009 09:11

Trafiłam jak dotąd na jeden odcinek (za to dwa razy ten sam) i jedyne czego się dowiedziałam, to żeby nie kupować wina z promocji... Chyba nie o tej winiarskiej "wiedzy" mówicie? I to ganianie się po sklepie :/ Może inne odcinki są lepsze, tylko jakoś nie mogę na nie trafić :)

snoozy

postów: 2419

28.10.2009 21:11

Bo wszystko co fajne jest za krótkie :-)
Następna rodzima produkcja świetnie zrobiona. Tak trzymac

migotka333

postów: 1184

28.10.2009 19:29

no nareszcie trafiłam :-)
jestem pozytywnie zaskoczona, na plus
Ja tam fanką win nie jestem (lubię tylko różowe), ale prowadzący w bardzo przystępny sposób dzieli się "winiarską" wiedzą.
Dlaczego program jest taki krótki ?

MarcinO

postów: 415

30.09.2009 16:12

dla mnie program na razie jest ok. Zobaczymy jak się rozwinie. Szkoda, że taki krótki. Zgadzam się z Jackiem, że fachowca zawsze warto posłuchać... nawet przez chwilę:)

jacek1f

postów: 2296

30.09.2009 14:52

oj Funky....poczulem sie bardzo staro...:-)

funkyfood

postów: 59

30.09.2009 12:45

obejrzałam z przyjemnością. podoba mi się podanie merytoryki w lekki sposób, świetna grafika i piękne zdjęcia. 5 + !!!!!!!!!!!!!

MaxRedaktor

postów: 174

29.09.2009 23:35

A ja ten program nagrałem i właśnie obejrzałem. I powiem tak: jest on adresowany do totalnych winnych lajkoników.
Jak dla mnie - zbyt pobieżnie i krótko.

migotka333

postów: 1184

29.09.2009 21:51

jeszcze nie trafiłam
:-)

jacek1f

postów: 2296

29.09.2009 14:03

no i co? Jkaies pierwsze opinie?

Ja mam uwagi typu standardowego niestety:
- scenariusza nie robi fachowiec od telewizji, tylko chyba bohater glownie;
- wydawal sie z innych programow normalnym fajnym fachowcem, z miloscia i profeska, a jakos tak wyszedl w tym odcinku pierwszym jak taki ... rozśmieszek.Za rozywkowo, za bardzo z "mruganiem oczkiem" i hihihi hahaha.
Takie jest moje odczucie, niestety.

- dodoatkowo - jak zwykle - czolowka, przerywniki i koncowka jest bardziej rozbudowana od glownegej tresci programu.

To sa takie smuteczki moje, cvo je jakos odczulem, ale tresc fajna. Lubie o winie sluchac fachowca - zawsze. Tuylko forma znow taka jakas ... przefajnowana iMHO.

Ale bede ogladal, bo fachowiec to jest i basta!

:-)

migotka333

postów: 1184

11.09.2009 12:54

właśnie zobaczyłam zajawkę nowego POLSKIEGO programu, p.Tomasz Prange-Barczyński. Chyba zaczynał w Parze w kuchni 2 ? a teraz sam będzie gospodarzem programu tv.
Jakiś czas temu w Newsweeku rubrykę o winach miał p.Marek Kondrat :-) a teraz ma p. Prange-Barczyński.