Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Winian potasu

Hestia Q-34

postów: 419

08.12.2011 16:44

Inny sposob, to ubijanie bialek w misce miedzianej.Miedz zakwasza bialka.
Pamietam,ze Julia Child ubijala bialka w takiej misce i Laura Calder tez ma taka.
W programach francuskich czesto widzi sie te miski.

Hestia Q-34

postów: 419

08.12.2011 15:41

Mozna,Niektorzy dodaja kilka kropel /CZY KROPLI?/ octu 1/8 lyzeczki.

Nalewka

postów: 50

07.12.2011 20:14

A czy sok z cytryny dodany do ubijanych białek (www.kuchnia.tv/ kuchnia_przepis_0-0-7537_ klasyczne-ciasto-anielskie. html) podziała właśnie jak winian potasu?

Co można dodać do piany z białek, żeby uzyskać ten sam efekt BEZ winianu?

(z odnośnika trzeba wyciąć spacje)

KATARZYNKA

postów: 760

27.04.2011 12:24

Pomimo, ze Hestia Q-34 już Ci wszystko pięknie wyjaśniła (tak na marginesie-dziękuję Hestio :-) ),śpieszę tylko dodać, że jeszcze go nie używałam, gdyż jak już pisałam wcześnej miałam problemy z jego nabyciem.

ursi5

postów: 219

21.04.2011 15:08

Dzięki

Hestia Q-34

postów: 419

21.04.2011 10:10

Dodaje sie niewielkie ilosci do ciast /szczegolnie w krajach anglosaskich/ by
wzmocnic dzialanie sodki.Ten sam efekt osiagniesz dodajac maslanke,czy kwasne
mleko,lub sok cytrynowy.Dodany do bialek otrzymasz bardziej puszysta i stabilna piane.
Winian potasu to uboczny produkt przy produkcji wina.Straca sie w czasie dojrzewania
win.Jest zupelnie nie szkodliwy,Jesli zobaczysz na dnie butelki taki osad,to tylko
oznaka dobrze dojrzalego wina.

ursi5

postów: 219

20.04.2011 12:05

Czy używasz go zamiast proszku do pieczenia? Jest lepszy, czy zdrowszy? Też bym patrzyła na Ciebie jakbyś się choinki urwała:-)

KATARZYNKA

postów: 760

19.04.2011 19:44

Gdy próbowałam nabyć go w aptece panie-farmaceutki patrzyły na mnie jakbym urwała się z zeszłorocznej choinki. Więc dłuuugo musiałam obywać się bez tegoż specyfiku, aż trafiłam na niego w AleDobre. Chociaż śmiem twierdzić, że przesadzili z ceną (a kupiłam go w promocji), to i tak niemal natychmiast wylądował w moim koszyku. :-)))

Ganna

postów: 1

06.02.2009 12:10

Skrobię kukurydzianą można kupić w sklepach oferujących żywność bezglutenową (najczęściej są to sklepy ze zdrową żywnością). Można tam dostać też skrobię (mączkę) ryżową i skrobię (mąkę) z tapioki. Wszystkie można stosować zamiennie.

dorotka

postów: 1

16.10.2008 21:24

czym moge zastapic winian potasu?

AMaria

postów: 1

01.12.2007 12:52

Gdzie można kupić skrobię kukurydzianą? Wiem że u nas zamiennie stosuje się skrobię ziemniaczaną ale podobno kukurydziana jest o niebo lepsza.

post edytowany 1 raz, ostatnio 01.12.2007 12:53

jacek1f

postów: 2296

13.10.2007 10:22

Kamień winny, czyli E336 można dostac w PL w niektórych aptekach - trzeba pytać.
W UK normalnie w spożywczych...

iantas

postów: 1

12.10.2007 16:10

Gdzie można kupić winian potasu. Używany jest do wypieków w programie na słodko.