Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ warzywa kiszone

wera1122

postów: 4

01.02.2017 12:32

moze i beda zdrowsze te kiszeniaki ale na pewno beda gorsze w smaku. żebyśmy zaraz nie musieli po nich wskakiwać na wagi seca powiem wam szczerze :)

post edytowany 2 razy, ostatnio 23.02.2017 16:52

eskontos

postów: 8

01.02.2017 00:25

Można zrobić zdrowsze bez soli?

Marlej

postów: 202

21.07.2008 02:16

Nie chcę się czepiać, ale są pewne nieścisłości w Twoim przepisie:
po pierwsze : ogórki kwaszeniaki- chyba chodziło Ci o gruntowce do kwaszenia, a po drudie podajesz 9 łodyg kminu z baldachami- chyba kopru, ale może się mylę.
Pozdrawiam i powodzenia w kucharzeniu.

wieniek

postów: 1

17.07.2008 14:53

Składniki ok po obraniu i umyciu :
-500 g ogórków kwaszeniaków
-400 g rzodkiewki
-400 g marchewki
-700 g kalafiora
suma wagi nie powinna przekroczyć ok. 2.2 kg
-6 dużych ząbków czosnku
-9 dużych liści chrzanu
-9 łodyg kminu (łodyg z baldachami)
-3 l wody
-4 płaskie łyżki soli
Przygotowanie:
Kalafior obrać do różyczek. Marchewkę i rzodkiewkę pokroić na słupki 1x1x3 cm. Ogórka pokroić na plastry ok 1 cm. Kalafior i marchewkę gotować we wrzątku (blanszować) od zagotowania 2 minuty i wyłożyć na miskę łyżka cedzakową. Wszystko wymieszać. podzielić mieszankę na dwie części. Przygotować zalewę:
Zagotować 3 l wody dodając do niej 4 płaskie łyżki soli. wystudzić.
W 5 litrowej kamionce ułożyć na dnie warstwę kopru, dodać pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i przykryć 3 liśćmi chrzanu (można przekoić na pół). Wsypać połowę miszanki warzywnej. Rozdzielić warestwą kopru, czosnku i liści chrzanu, wsypać drugą część mieszanki warzywnaj. Całość przykryć koprem, czosnkiem i liśćmi chrzanu. ułożyć na nich tależyk i przycisnąć ok 2-3 kg kamieniem lub słojem napełnionym wodą. W temp. pokojowej są do jedzenia po 3-4 dniach, a wtedy bez kopru i liści chrzanu przekładamy warzywa do plastikowego wiaderka ze szczelną przykrywą i trzymamy w lodówce aż przyjdzie czas na przygotowanie następnej porcij. Orientacyjna wartość kaloryczna 20 kcal/100g. Idealne dla odchudzających.