Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26980 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Trochę wegetarianizmu

jacek1f

postów: 2296

28.08.2007 11:25

Briam - przysma wege, nawet dla mnie, czyli zapiekanka warzywna grecka.... powinna byc w Gtrreckim Gotowaniu chyba, ale:

Warzywa jakie chcemy:
2-3 ziemniaki w plastrach grubych,
2 cukinie w plastry,
2-3 pomidory w plastry,
2-3 cebule w plastrach,
(i inne co sie chce warzywnie, np. papryki kolorowe w kawałkach..., pare zabków czosnku w łupinkach... itp itd..)

To wszytsko kladziemy na blasze piekarnikowej posmarowanej oliwą, skrapaiamy z wierzchu obficie oliwa i posypujemy oregano i tymiankiem, mieta i bazylia, i mieszamy taplamy z kazdej strony kawałki palcami.
Solimy i pieprzymy, wstawiamy na 60 minut do 180 st.
Po 30-40 minutach potrzasamy lub odwracamy warzywa i posypujemy ulubionym serem pokrojonym, pokruszonym w wieksze kawałki (nie tarty!)- albo ostrymi zółtymi jak graviera, parmezan, gran padano
albo fetą czy solanem... i dopiekamu do konca czasu lub do ladnego zrumienienia.

Mmmm.

Chenia

postów: 459

28.08.2007 09:24

Wiesz Marlej jak się coś robi pierwszy raz to trudno mówić o zmianie smaku :-))) Nie lubię majeranku, kojarzy mi sie z białą kiełbasą, grochówką, żurkiem, toleruję jedynie w fasolce po bretońsku i tylko do niej używam. Z ziołami prowansalskimi smakowało super - zawsze podchodzę twórczo do przepisów :-)

Marlej

postów: 202

28.08.2007 00:14

Cheniu nie próbowałam tego przepisu, ale wydaje mi się, że zastąpienie majeranku ziołami prowansalskimi bardzo zmieniły charakter tego dania. Nawet suszony majeranek byłby dużo bliższy niż zioła prowansalskie.

Chenia

postów: 459

18.08.2007 16:07

Dzisiaj zrobiłam placek serowo-warzywny Romanasa. Pysznie wyszło polecam wszystkim. Trochę przekręciłam, nie dostałam świeżego majeranku, więc dodałam ziół prowansalskich i do smażenia warzyw do masła dodałam oliwy. Jeśli chodzi o ser, to kupiłam irlandzkiego cheddara, był trochę tańszy :-) Nigdy nie jadłam oryginalnego cheddara, więc nie mam zupełnie porównania...

Romanas

postów: 4

17.08.2007 11:23

Chenia napisała 17.08.2007 09:20:
Fajny przepis, nie wiedziałam, że kurżetki to młode, zielone cukinie, człowiek ciągle się uczy :-)
Na naukę nigdy nie jest za późno;). A skoro już przy kurżetkach jesteśmy to przypomniał mi się taki jeden przepisik na kurżetki po włosku.

Podaję składniki na 4 porcje:

4 duże kurżetki
30g masła
2 łyżki oliwy z oliwek plus odrobina do posmarowania
1 mała cebulka drobno posiekana
4 dojrzałe pomidory, obrane, oczyszczone z nasion, i pokrojone
4 łyżki posiekanej świeżej bazyli
sól i czarny pieprz
2 łyżki kaparów, osączonych i posiekanych
250g sera fontina, utartego

Sposób wykonania:

1. Każdą kurżetkę przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ drobno posiekać.

2. W rondlu rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy.

3.Gdy masło zacznie się "pienić", włożyć cebulkę i od czasu do czasu mieszając, smażyć na wolnym ogniu przez 3-5 minut, aż będzie szklista. [Należy smażyć starając sie utrzymać temperatuę nie przekraczając granicy 60 stopni, gdyż jest to temperatura rozkładu masła, w którym powyżej tej temperatury następuje rozkład tłuszczu( charakterystyczny czarny dymek, który jest bardzo szkodliwy dla organizmu)].
Dodać miąższ z kurżetek, pomidory, bazylię, sól i pieprz; mieszjąc smażyć przez 5 minut.

4. Wydrążone kurżetki posmarować wewnątrz oliwą i ułożyć w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 5-10 minut.

5. Połową masy pomidorowej napełnić kurżetki. Położyć na niej kapary, i posypać serem. Przykryć pozostałą masą pomidorową i posypać pozostałem serem. Włożyć do piekarnika i piec 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Zapewne, wielu drogich Forumowiczów, jest ciekawa cóż to jest ten ser Fontina. Więc już spieszę z wyjaśnieniem.

Ser Fontina, jest to włoski ser produkowany w dolinie Aosty(na północno-zachodnim krańcu Włoch). Ma jasnożółty miąższ, z niewielkimi dziurkami, brązową skórkę i słodkawy, orzechowy smak. Stosuje się go najczęściej do włoskiej potrawy podobnej do <i>Fondue</i>, ale ponieważ łatwo się topi, można go używać do wielu innych gorących potraw. Ser Fontina w naszym przepisie można zastąpić parmezanem.

Chenia

postów: 459

17.08.2007 10:28

:-) no tak, ale oberżyna = bakłażan częściej się stosuje, a te kurżetki to dla mnie zupełna nowość :-), a przecież je uwielbiam!

jacek1f

postów: 2296

17.08.2007 09:58

no :-)
tak jak oberżynki, to małe bakłażaniki...
:-)

Chenia

postów: 459

17.08.2007 09:20

Fajny przepis, nie wiedziałam, że kurżetki to młode, zielone cukinie, człowiek ciągle się uczy :-)

Romanas

postów: 4

16.08.2007 20:17

Prezentuję Wam Drodzu Forumowicze znakomity przepis na placek serowo-warzywny:

Podaję składniki na 4-6 porcji:

30g masła
2 marchewki pokrojone w plasterki
500g kurżetek pokrojonych w plasterki
2 duże pomidory pokrojone i obrane
125 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
sól i czarny pieprz do smaku

SOS SEROWY

30g masła
30g mąki
300ml mleka
60g utertego cheddara
1 łyżeczka musztardy
szczypta pieprzy cayenne

CIASTO SEROWE

125g mąki
60g masła
60g utartego cheddara
1 małe jajo roztrzepane

SPOSÓB WYKONANIA

1. Przygotować ciasto:
przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż mieszanina będzie przypominać tartą bułkę. Dodać ser, a nastepnie 1 łyżkę roztrzepanego jaja i 1 lyżkę zimnej wody. Wyrobić miękkie ale nie kleiste ciasto. Oziębiać przez 30 minut.

2. Roztopić masło na dużej patelni, włożyć cebulkę i smażyć przez 3-5 minut, aż zmięknie. Dodać marchew i całość smoażyć przez 5 minut.

3.Dodać kurżetki, pomidory, pieczarki, natkę, majeranek, sól i pieprz. Mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 10-15 minut aż bedą miękkie, potem odstawić.

4. Przygotować sos serowy: Rozopic masło w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, smażyć przez 1 minutę. Odstawić i połączyć za stopniowo dolewanym mlekiem.

5. Zagotować, mieszając aż masa zgęstnieje. Gotować przez 2-3 minut, dodać ser, musztarde, pieprze cayenne oraz sól i pieprz wykły. Doi sosu dołożyć warzywa, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

6. Rozwałkować ciasto na stolnicy. Wyciąć krązek wielkości formy. zachować resztę ciasta.

7. Warzywa z sosem włożyć do formy i przykryć ciastem. Odcisnąć widelcem karbowany wzór na brzegu, a pośrodku zrobić owór dla odprowadzenia pary.

8. Ozdobić placek pozostałym ciastem, przyklejająć je roztrzepanym jajem. Resztą jaja posmarowaćwierzch placka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok . 30 minut, aż ciasto będzie kruche i rumiane.

Życzę smacznego i proszę o Wasze zdanie, jeśli chodzi o smakowitość potrawy;-)

Pozdrawiam Romanas ;-)

W razie pytań proszę się odezwać na numer gg 2832520.

post edytowany 1 raz, ostatnio 16.08.2007 20:19