Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Tort arbuzowy

Justa1988

postów: 75

08.07.2015 15:27

czy ten sorbet arbuzowy wam wychodzi? Bo mi nie za bardzo nie wiem co robię źle

videlo

postów: 3

24.02.2015 10:36

Składniki
jaja surowe 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej, ocet i delikatnie połączyć składniki. Tortownicę ca. 21 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-45 minut.

Jedną galaretką rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu a drugą normalnie. Obie schłodzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem. Do ubitej śmietanki wlewać powoli glaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszać. Drugą galaretkę schłodzić, żeby zaczęła się zsiadać.

Arbuza pokroić w plasterki, kawałki, jak komu wygodnie.

Upieczony, wystudzony biszkopt przedzielić na połowę. Na pierwszym krążku ułożyć plasterki arbuza i zalać połową masy ze

palica

postów: 2

23.02.2015 10:09

Tort arbuzowy
Składniki:
Arbuz
Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki)
0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii
Niecała łyżka miodu
Łyżeczka cukru
Kubek płatków migdałowych
Owoce

Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy obsypujemy migdałami i dekorujemy owocami. Tort arbuzowy możemy zajadać od razu lub przechować w lodówce na później.

spiksu

postów: 7

13.02.2015 15:02

Sorbet miętowo-arbuzowy
Składniki

1 i 1/2 szklanki miązszu arbuza
1 i 12 szklanki lodu
1/4 szklanki świeżych liści mięty
schłodzona woda mineralna

Etapy przygotowania

1

Arbuza pokroić w kostkę, włożyć do szklanek.
2

Część mięty lekko zgnieść. wymieszać z kostaki lodu i umieścić w szklankach. Zalać wodą.
3

Brzegi szklanek udekorować pozostałymi liścmi mięty.

carpeediem

postów: 3

09.02.2015 10:40

Tort arbuzowy - składniki:
1 arbuz w całości
1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
50 ml wrzątku
400ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
owoce do dekoracji
Tort arbuzowy - sposób przygotowania: Od arbuza odcinamy górę i dół, a następnie wykrawamy ze skórki, tak by powstał walec. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku energicznie mieszając, gdyż będzie szybko tężała. Obkładamy arbuza na kilka minut grubym ręcznikiem papierowym, by zdjąć nadmiar soku - ręcznik nie powinien podrzeć się na owocu. Po odjęciu ręcznika arbuz jest "suchy". Pędzelkiem rozsmarowujemy dokładnie na naszym torcie galaretkę (łącznie z talerzykiem na którym arbuz stoi). Wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixami na sztywną masę. Tort po wyjęciu z lodówki obkładamy równomiernie bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Wkładamy ponownie do lodówki i trzymamy go, aż do podania gościom. Dzięki galaretce, nasz tort arbuzowy nie puszcza przed pokrojeniem soku, a bita śmietana doskonale się trzyma.

KseniaZ

postów: 5

05.02.2015 21:32

Pomysł fajny, chociaż ja bym pokroiła arbuza w plastry i zrobiła naleśniki arbuzowe;)

zbarryy

postów: 3

05.02.2015 14:35

Składniki:

1 arbuz
400 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
200 g płatków migdałowych
owoce do dekoracji (borówki, kiwi)

Wykonanie:

Z arbuza ścinamy górę i dół. Następnie obieramy go ze skóry tworząc walec. Krawędzie wyrównujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, zwalniamy obroty i stopniowo dodajemy cukier puder. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki na 15 min.
Migdały prażymy na suchej patelni, a owoce do dekoracji dokładnie myjemy, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Arbuz ustawiamy na paterze i pokrywamy go dokładnie kremem.
Brzegi posypujemy wystudzonymi migdałami a wierzch dekorujemy owocami. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Lojka

postów: 8

04.02.2015 12:29

Jeden arbuz - najlepiej bezpestkowy ale u nas takiego nie można kupić
1 l itr śmietany 30 %
cukier puder
mix do zagęszczenia śmietany x2
galaretka truskawkowa
sezonowe owoce do dekoracji
płatki migdałowe 1/2 opakowania

Arbuza należy okroić ze skóry tak żeby uformować waleci i nie pozostawić białych końcówek
Włożyłam go na 1 godzinę do zamrażarki . W tym czasie należy rozpuścić i schłodzić galaretkę .
Zimnego arbuza oblewamy tężejącą galaretką , również na bokach .Chłodzimy w zamrażarce Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dosypujemy mix z cukrem pudrem . Nakładamy śmietanę na brzegi i górę tortu nożem wygładzając brzegi .
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni a kiedy ostygną posypujemy nimi brzeg tortu .
Dekoracja góry to już Wasza inwencja , ja użyłam jeżyn , kiwi i figi , ale dobrze wyglądały by tu jeszcze czerwone truskawki . Dół tortu udekorowałam kleksikami z pozostałej śmietany i jeżynami oraz samodzielnie wykonanymi czekoladowymi klockami Lego i misiami . Pozostało mi tylko przejechać z nim 15 km na RODOS ale się udało

roberta18

postów: 9

02.02.2015 19:31

Składniki:

1 arbuz
400 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
200 g płatków migdałowych
owoce do dekoracji (borówki, kiwi)

Wykonanie:

Z arbuza ścinamy górę i dół. Następnie obieramy go ze skóry tworząc walec. Krawędzie wyrównujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, zwalniamy obroty i stopniowo dodajemy cukier puder. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki na 15 min.
Migdały prażymy na suchej patelni, a owoce do dekoracji dokładnie myjemy, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Arbuz ustawiamy na paterze i pokrywamy go dokładnie kremem.
Brzegi posypujemy wystudzonymi migdałami a wierzch dekorujemy owocami. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

beowullf

postów: 9

02.02.2015 08:28

Składniki
BISZKOPT
3 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki krupczatki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE
24 łyżeczki żelatyny
1/2 arbuza (ok 1,5 - 2 kg)
1 melon Galia
400 ml jogurtu greckiego
6 łyżek cukru
2 wiśniowe galaretki
Etapy przygotowania
BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijająć dodać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 30 minut w temp 180 st C.
Melona obrać. 3/4 zmiksować (zblendować) a resztę zostawić do dekoracji.
Arbuza obrać, oczyścić z pestek i tak samo jak melona zblendować.
Żelatynę namoczyć 5 minut w zimnej wodzie. Miąższ z owoców wymieszać z cukrem i jogurtem greckim. Żelatyne podgrzać i dodać do niej suchą galaretkę. Gorące wlać do masy jogurtowej. Wstawić na godzinę do lodówki do lekkiego stęzenia. Następnie gdy masa będzie się już ściągać wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na wierzch i ozdobić pozostałym melonem.

usmiechnietabassia

postów: 9

01.02.2015 13:49

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej, ocet i delikatnie połączyć składniki. Tortownicę ca. 21 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-45 minut.

Jedną galaretką rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu a drugą normalnie. Obie schłodzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem. Do ubitej śmietanki wlewać powoli glaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszać. Drugą galaretkę schłodzić, żeby zaczęła się zsiadać.

Arbuza pokroić w plasterki, kawałki, jak komu wygodnie.

Upieczony, wystudzony biszkopt przedzielić na połowę. Na pierwszym krążku ułożyć plasterki arbuza i zalać połową masy ze

smakosz091

postów: 10

01.02.2015 13:14

Przepis na Tort arbuz
czas: ok. 2 hliczba porcji: dla 6

mkl91

postów: 9

29.01.2015 18:04

Składniki:

1 arbuz
400 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
200 g płatków migdałowych
owoce do dekoracji (borówki, kiwi)

Wykonanie:

Z arbuza ścinamy górę i dół. Następnie obieramy go ze skóry tworząc walec. Krawędzie wyrównujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, zwalniamy obroty i stopniowo dodajemy cukier puder. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki na 15 min.
Migdały prażymy na suchej patelni, a owoce do dekoracji dokładnie myjemy, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Arbuz ustawiamy na paterze i pokrywamy go dokładnie kremem.
Brzegi posypujemy wystudzonymi migdałami a wierzch dekorujemy owocami. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Kuchniaz_pl

postów: 20

10.12.2014 15:46

Zgadzam się,do wykonania tortu musimy mieć dobry przepis,składniki oraz niezbędne akcesoria. U nas znajdziecie ich szeroki wybór,warto zajrzeć:)

herbatnik

postów: 13

24.10.2014 18:25

Wykonanie tortu bez dobrych akcesorii kuchennych moze być trudne! Zachęcam do obejrzenia tych produktów
http://www.ranohome.pl/ kuchennych

magdafras

postów: 12

24.10.2014 11:36

jakoś to do mnie nie przemawia...:D chyba wolę arbuza w formie nieprzetworzonej:D

NozWidelec_pl

postów: 42

16.10.2014 15:37

Szczerze mówiąc to pierwszy raz słyszę o takim torcie,albo brzmi bardzo ciekawie,też obawiam się o jednolitość takiego zestawu i kompozycji,ale w końcu do odważnych świat należy i może warto spróbować:)

Kamilka84

postów: 4

21.08.2014 14:59

własnie tej konsystencji się obawiam... przecież to będzie w połowie w stanie ciekłym - tyle wody w tym arbuzie ;)

patelka

postów: 28

15.07.2014 17:00

Przyjaciółka zrobiła mi ostatnio taki tort arbuzowy - wie, że za zwykłymi tortami nie przepadam. Wyszedł bardzo fajnie, tylko koszmarnie się go kroiło.

anilewe13

postów: 2

06.07.2014 15:55

Składniki:

arbuz, najlepiej z tych bardziej podłużnych niż okrągłych
500ml. śmietany 36%
5 łyżek cukru
migdały
borówki
jeżyny
truskawki

Przygotowanie:
Przepis znajdziecie na stronach

http://www.facebook.com/smacznepotrawy