Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Tarta z jabłkiem i kremem twarogowo - cytrynowym

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:24

Dokładnieeeeeeeee, śniadanko, ale raz na jakiś czas.. codziennie nie mogłabym tego jeść.. :)

ursi5

postów: 219

12.04.2011 10:46

A 500 g zmielonego twarogu posypujemy szczypiorkiem, solą i mamy śniadanko:-)

gastronomyGO

postów: 6

10.04.2011 11:46

Ciasto słodkie, kruche:
- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem , dodaję masło w małych kawałeczkach i rozdrabniam nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodaję jajko i wszystko energicznie zagniatam. Ciasto zawijam folią i odkładam do lodówki na 30 min

Masa:
- 4 jabłka
- 300 ml białego wina
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 gram cukru pudru
- 500 g twarogu mielonego
- 180 gram jogurtu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon, kardamon

Przepis jest na tartę średnicy około 28 cm.

Ciasta nam zostanie, więc zamrażamy i wyciągamy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wykładamy formę ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i fasolą dla obciążenia i zapiekamy około 12-15 min. w 180 stopniach; po czym wyciągamy papier z fasolą i dalej pieczemy, aż do zrumienienia. Tak na oko. Dla mnie to kolejne 12-15 min.

W między czasie obrane i pokrojone jabłka zalewamy winem z połową soku z cytryny (,które zagotowałam wcześniej) i odstawiam do wystygnięcia.

Masa. 2 białka z 2 łyżkami cukru ubijam na sztywną pianę i odstawiam. 2 żółtka, jogurt, resztę soku z cytryny, cukier, 2 łyżki mąki ziemniaczanej dokladnie mieszam, aby powstała gładka masa. Następnie dodaje białka i dokładnie jeszcze raz mieszam.

Zanim wyleję masę na upieczony spód warto posypać go bułką tartą. Dlaczego? Ser ma w sobie wodę, która może zrobić nam zakalec. Prze bułkę nic nie przecieknie. Tak samo wierzch zanim wyłożymy jabłka. Powinniśmy i tak używać odmiany jabłek raczej mało soczystej, jednak na wszelki wypadek lekka warstewka bułki nie zaszkodzi.

Tak więc, wylewamy masę, układamy jabłuszka, nasączamy jabłka winkiem, które nam zostało i pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni. Warto okryć brzegi tarty folią, aby się nie spaliły. Posypujemy jabłka na koniec kardamonem i cynamonem. To wszystko.

www.gastronomygo.blogspot.com ZAPRASZAM!