Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ TARTA CZOSNKOWA MARCO BLUE

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:14

Składniki na ciasto:

250 g mąki
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
150 g masła
1 jajko
1 łyżka mleka
fasola do obciążenia ciasta

Najpierw trzeba przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, szczyptę cukru, wbić jajko, wkroić masło. Palcami delikatnie rozetrzeć składniki, wlać mleko i ugnieść szybko kulę ciasta, następnie zawinąć ją w spożywczą folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami folii na cienki placek większy od formy do tarty i wyłożyć nim formę, odcinając wystające skrawki. Wstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190° C. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wsypać fasolę tak, by pokryła całą powierzchnię i obciążyła spód ciasta. Włożyć do piekarnika na 20 minut.

Składniki na farsz:

450g ziemniaków
10 ząbków czosnku
1 szklanka białego wina
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
szklanka śmietany
sól i pieprz czarny

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni przesmażamy (delikatnie, aby nie przypalić) rozgnieciony czosnek (8 ząbków), a następnie dodajemy białe wino białe i redukujemy ( gotujemy aż ½ odparuje). Wlewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz, wsypujemy pietruszkę i mieszamy na zmniejszonym ogniu przez 3 min. Odstawiamy na 10 min., aby trochę ostygło. Następnie wsypujemy ziemniaki i delikatnie rozdrabniamy je w naszej śmietanie czosnkowej tak, aby nadal zostały kawałeczki ziemniaków a nie puree! Naszą masę wkładamy do wcześniej upieczonej formy z ciasta kruchego i wygładzamy powierzchnię. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, rozsypujemy po powierzchni masy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 min aż powierzchnia się zarumieni. Podajemy na gorąco lub zimno.