Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Witam miło tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych.

jagodka8, 17.10.2017 | czytaj dalej


Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Podobno też nie na każdy rodzaj włosów dobrze działa i potrzeba kilka...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej


Czy grzyby mają wartości odżywcze? >

Większości można się spotkać z opiniami, że nie mają, ale ostatnio widziałam...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29946
najnowszy wpis: 17.10.2017 14:54

Mamy 27171 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Szukam przepisu na Pizze z grubym spodem

mushi

postów: 1

14.07.2014 12:43

bardzo lubię zamawiać pizze http://pizzaklimat.pl/ bardzo smaczna

Kaska33

postów: 17

17.06.2014 18:28

Tu: http://superprzepisy.com.pl/ macie fajny przepis. Sprawdzony i smaczny:)

jacek1f

postów: 2296

06.11.2007 15:19

jak zrobisz, daj znac jak wyszło:-)

marek2222

postów: 2

02.11.2007 22:35

Serdeczne dzieki bede probowal

jacek1f

postów: 2296

30.10.2007 12:13

MArku, cytuje tu nieocenioną Mistrzynię z FK i z Domowefo, czyli Dziunię:

a tu link do calego watku i do pieknych fotek tez:-)
ht tp://foto forum.gazeta.pl/72,2,777,63934518.html

(zlikwiduj spacje:-))

Pizza na grubym spodzie - New York style
dziuunia 10.06.07, 15:08 odpowiedz
czyli nie samą napoletaną człowiek żyje ;) Czasem trzeba zjeść coś innego, a ten spód
w stylu nowojorskim jest wyjątkowo smaczny - chrupiący z wierzchu, a miękko-puszysty
wewnątrz. Polecam pieczenie na kamieniu, efekt wtedy jest najlepszy. W przypadku
braku kamienia należy rozgrzać najgrubszą blachę jaką mamy i na niej piec pizzę.

Za przepis na spód i sos dziękuję Malgosimi :)*

Spód wg przepisu Petera Reinharta z książki "American Pie"

Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30 cm lub 4 o średnicy ok. 25 cm

- 650 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki oliwy
- 1 3/4 szklanki- ok. 430 ml wody w temp. pokojowej

Suche składniki przesiać do miski, dodać mokre i miksować na średnich obrotach 4
minuty. Odstawić ciasto na 5 minut, a potem miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto
na porcje, uformować spłaszczone kule i włozyć do misek wysmarowanych oliwą.
Przykryć folią i odstawić na 15 minut, a następnie włożyć na min. 12 godzin do lodówki. 2
godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.

Sos pomidorowy podstawowy wg Petera Reinharta:

- puszka pomidorów w kostkach - najlepsze są firmy Mutti, inne należy odsączyć na sitku
wyłozonym kawałkiem ręcznika papierowego - ja własnie tak robię ponieważ używam
własnego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego albo soku cytrynowego lub mieszanki octu z sokiem
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 2 duże ząbki cząsnku posiekane drobno
- 1/2 łyżeczki soli

Wymieszać wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Można
też sos zamrozić.

Dodatkowo na wierzchu u mnie tylko szynka i ser, ale można dodać coś jeszcze, byle nie
za dużo, IMHO max. 4 składniki wystarczą w zupełności :)
Ważne też, żeby ser (używam tylko mozzarelli w kulkach z zalewy) pokroić wcześniej na
plasterki i włozyć pomiędzy warstwy ręcznika papierowego obciążając wszystko, żeby
pozbyć się nadmiaru wilgoci.

Piekarnik rozgrzać z kamieniem do maksymalnej temperatury, nagrzewać minimum 20
minut. Spód lekko rozwałkować, następnie rozciągać nadając okrągły kształt. Deskę lub
łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, połozyć na niej spód i nakladać sos i
składniki wierzchu pizzy. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec aż spód spuchnie, a ser się
stopi i zarumieni. Spód czasem piecze się na ciemnobrązowo, ale nie jest wtedy wcale
twardy lecz chrupiący.
Upieczoną pizzę zsunąć na kratkę i odstawić na chwilkę żeby odparowała(inaczej spód
będzie zaparzony i straci chrupkość). Kroić na kawałki i jeść :)

marek2222

postów: 2

27.10.2007 14:31

Witam jesli mogl by ktos mi pomoc z takim przepisem,szukam juz dosyc dlugo i nic nie moge znalesc.Serdeczne dzieki za pomoc.