Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Oryginalne menu w restauracji >

A my lubimy się wybrać raz na jakiś czas do dobrej resturacji,...

zdrowitka, 17.10.2017 | czytaj dalej


365 obiadów Mariety Mareckiej 2 >

Moim zdaniem programy na kanale się poprawiły. Nie jest tak jak pisza...

Katulla, 16.10.2017 | czytaj dalej


Błąd >

Cześć. Przez straszny błąd lekarzy moje zdrowie podupadło. Kompletnie nie wiem co...

mądraala, 16.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1973, wpisów: 29940
najnowszy wpis: 17.10.2017 07:50

Mamy 27168 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wszystko o... kuchni+

FORUM kuchnia+ Szukam przepisu!

jacek1f

postów: 2296

07.08.2009 18:18

przeprasza, czy mozesz coś więcej - jakieś szczegóły?
Dokładniej?

To był przepis z programu, czy jakikolwiek inny potrzebujesz skądkolwiek - i jaki dokładniej?

wera202020

postów: 1

06.08.2009 19:00

Szukam przepisu na jakby czekoladową folemke z musem czekoladowym.Proszę jeżeli ktoś go zna lub wie gdzie można go znależć niech napisze.Zgóry dziękuje

freakumgirl

postów: 6

06.02.2009 17:07

Dziękuję bardzo za przepisy. Wydaje mi się, że to ten z 40 odcinka. :D Jeszcze raz dziękuję za pomoc. :))

Oskar

postów: 87

21.01.2009 16:42

To ta zapiekanka o której wspominałaś, minutko.

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, SERA I BOCZKU
ilość osób: 8
trudność: łatwe

Składniki
1 kg boczku, w plasterkach
1 cebula, poszatkowana
3 ząbki czosnku, poszatkowane
4 szklanki startego cheddara
5-6 nie obranych dużych mącznych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W 25 cm okrągłej foremce do zapiekania rozłóż plasterki boczku we wzór osi koła tak, żeby na siebie zachodziły. Na zewnętrznych częściach pierwszego okręgu rozłóż następne plasterki tak, żeby spora ich cześć wystawała poza naczynie. Plasterki powinny na siebie zachodzić również na rancie naczynia. Rozgnieć środkową część, żeby nie była za gruba. Możesz co drygi plasterek wysunąć ku zewnętrznej części. Oprósz pieprzem i posyp kilkoma łyżkami startego sera. Rozłóż na wierzch plasterki ziemniaków tak, żeby na siebie zachodziły i przykryły całą powierzchnię. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj cebulę i czosnek i częścią mieszanki posyp ziemniaki. Na wierzch posyp warstwę sera. Nakładaj kolejne warstwy ziemniaków, mieszanki cebuli z czosnkiem i sera, aż wypełnisz naczynie. Następnie nałóż jeszcze kilka warstw, ale o coraz mniejszej powierzchni, tak żeby tworzyły zmniejszający się pagórek wystający ze 2,5 cm ponad krawędź naczynia. Przykryj z wierzchu wystającymi kawałkami boczku. Wytnij z pergaminu do pieczenia kółko o wielkości naczynia, przykryj nim boczek i dopiero na to połóż dobrze pasującą pokrywkę. Dzięki temu boczek się nie skurczy i nie będzie odstawał. Wstaw zapiekankę do piekarnika na co najmniej 2 ½ do 3 godzin. Będzie gotowa, kiedy będzie w nią można łatwo wbić nóż. Wyjmij z piekarnika i odlej jak najwięcej tłuszczu, który zbierze się wzdłuż krawędzi. Odstaw na 15 minut, a następnie wyłóż na deskę i pokrój na kliny. Podawaj od razu. Można również przechowywać w lodówce i podgrzać przed podaniem w kuchence mikrofalowej.

© Michael Smith

Przepis z programu DOMOWY KUCHARZ (odc.5)

PS. Mam radę dla ciebie, freakumgirl, jeśli znajdziesz przepis którego szukasz, zapisz go w ulubionych przepisach, dział Kuchnioteka.

post edytowany 2 razy, ostatnio 21.01.2009 16:44

minutka

postów: 1250

21.01.2009 16:38

Też pomyślałam o tej, ale ta patelnia mi nie pasowała.
U Domowego Kucharza można znaleźć jeszcze jedną zapiekankę ziemniaczaną.

Oskar

postów: 87

21.01.2009 16:33

Czy to jest to?

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW
trudność: łatwe

Składniki
4 ziemniaki do pieczenia, nieobrane, pokrojone na cienkie plasterki
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
½ szklanki tartego cheddara
sól i pieprz
1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
1 łyżka masła
1 szklanka bułki tartej

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Starannie wymieszaj w misce ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, serem, solą i pieprzem. Natłuść naczynie do zapiekania masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Przełóż do niego ziemniaki i posyp tartą bułką. Zapiekaj 1,5 godziny, aż ziemniaki będą miękkie.

© Michael Smith

Przepis z programu DOMOWY KUCHARZ (odc.40)

PS. Szukaj tej zapiekanki w przepisach, dział Kuchnioteka.

post edytowany 1 raz, ostatnio 21.01.2009 16:36

minutka

postów: 1250

21.01.2009 11:25

Witaj, a możesz napisać coś więcej? Jak wyglądała osoba prowadząca i o której program był emitowany? Może przy takich szczegółach coś się uda poradzić.

freakumgirl

postów: 6

21.01.2009 11:22

Witam!
Szukam przepisuj na zapiekankę z ziemniaków pieczoną na patelni. Widziałam to danie w jednym z programów na kuchnia.tv, ale nie mogę go znaleźć w internecie. Może pamięta ktoś, w którym programie potrawa ta była przygotowywana? Albo może zna przepis? Byłabym baaaardzo wdzięczna! :)