#AKCJAIMPROWIZACJA Akcja Improwizacja LURPAK

ostatnio na forum >>

Ciekawe przepisy na fit kolację >

Jeśli lubicie kozie sery, to na stronie Chavroux mają fajny dział z...

Tama, 30.04.2016 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

Warto jest szukać w sprawdzonych sklepach. Ze swojej strony mogę polecić http://www.meblefirany.pl/pl/c/Stoly-Kuchenne/65...

molek, 30.04.2016 | czytaj dalej


Wegańska zupa krem szpinakowa :) >

Bardzo pyszna zupka - zapraszam na bloga:) Zupa krem szpinakowa

Ewelajna, 29.04.2016 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1752, wpisów: 28136
najnowszy wpis: 30.04.2016 22:17

Mamy 24956 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ szklana deska do krojenia

Darianna

postów: 6

14.12.2015 11:25

Przyzna się, że kiedyś próbowałam na szklanej desce coś kroić, ale wyjątkowo było mi niewygodnie. Dla mnie najlepsze są bambusowe. . Sama mam dwie takie i bardzo jestem z nich zadowolona. Jedną kupiłam wyjątkowo niedrogo w sklepie Dajar Deska bambusowa

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.12.2015 11:26

syfon000

postów: 2

21.11.2015 08:42

mam pytanko odnośnie programu abc gotowanie oglądałem ostatni odc Pani Marieta Marecka przyrządzała kurczaka na wiele sposobów i mam pytanko z jakiej firmy używa noża szefa kuchni i tą patelnię bo bardzo mi się spodobały , gorąco POZDRAWIAM

post edytowany 1 raz, ostatnio 21.11.2015 09:12

olablok

postów: 2

06.12.2014 12:30

Deska do krojenia jedynie drewniana. Solidna gruba z twardego drzewa. Mam taka z Wood-Idea.pl
uzywam jej ciagle praktycznie do wszystkiego. nie ma zadnych problemow z peknieciami czy zabrudzeniami. jest ona olejowana co pozwala mi na utrzymanie jej w czystosci. Polecam!!!

salomea0903

postów: 7

25.02.2013 15:37

używam noży ceramicznych dlatego tez polecam elastyczne deski do krojenia, które nie wyszczerbiają noży. Są stosunkowo miękkie dzięki czemu nóż trudniej uszkodzić.Facet który mi je sprzedawał powiedział ze takie deski są najlepsze ale trzeba je częściej wymieniać. Coś kosztem czego ale warto noże się nie tępią :) ja mam deskę od Kyocera niby elastyczna a nie niszczy się tak jak te z reala np.

owocowadziewczyna

postów: 49

21.03.2012 11:29

zastanawaiałam się aby kupić szklaną deskę jako dodatek w prezencie na urodziny, bo znajoma lubi takie nowości .. ale z tego co widze po wypowiedziach.. to wcale nie jest ona jakaś rewelacyjna ...
hym.. to jaką polecacie teraz modną, ale użyteczną w kuchni, aby dobrze się kroiło na niej i nie tępiła noży ..?? :)
Proszę o radę.. :)
Dodam, ze drewnianą to ona ma i nie jedną...

jarzębinka

postów: 8

28.01.2012 13:19

miałam jedną i nigdy więcej, niewygodna strasznie.... jednak solidne drewniane dechy są najlepsze...

jacek1f

postów: 2296

14.01.2012 13:48

to spam.

Grillcenter_pl

postów: 32

14.01.2012 13:26

Atrakcyjne zestawy noży i nie tylko dostępne są także u nas na stronie Grillcenter.pl warto nas odwiedzić.

yourash

postów: 33

03.12.2011 02:07

Killer noży i uszu :)

denia

postów: 26

19.11.2011 10:33

Też taką sobie kupiłem. Faktycznie są eleganckie jednak moje noże kuchenne fiskars zaraz się zrobiły tępe. Niestety coś za coś. A już się zastanawiam co by było gdybym miał noże ceramiczne:-))

ciasto_marchewkowe

postów: 25

09.09.2011 10:31

dostałam w prezencie od teściowej taką deskę na okruszki i przyznam szczerze, że nie byłam jej wielkim fanem. z wielką ulgom się jej pozbyłam (co niezbyt miłe z mojej strony, bo teściowa, podobno, się na nią wykosztowała). teraz korzystam z melaminowej deski do krojenia kupionej na stylowazastawa.pl (jest w śliczne cynamonowe ciasteczka) - naprawdę fajna, łatwo się ją zmywa, poza tym po wielokrotnym użytkowaniu nie śmierdzi jak te wszystkie deski ze sztucznego tworzywa.

Co do deski szklanej - katastrofa! Jedzenie się na niej ślizga, nóż tępi. Jestem na nie.

bigmaciek

postów: 114

07.09.2011 22:09

dream27 napisała 06.09.2011 12:28:
Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak zrezygnuję z deski szklanej.
Jak szukałam w necie desek zalazłam taką do chleba, jest w tym artykule http://www.kuchniam.pl/deski-do-krojenia/
Czy ktoś z was korzystał z czegoś takiego? W sumie fajny pomysł na okruchy ale ciekawe jak się na tym kroi.
Beznadziejnie

dream27

postów: 10

06.09.2011 12:28

Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak zrezygnuję z deski szklanej.
Jak szukałam w necie desek zalazłam taką do chleba, jest w tym artykule http://www.kuchniam.pl/deski-do-krojenia/
Czy ktoś z was korzystał z czegoś takiego? W sumie fajny pomysł na okruchy ale ciekawe jak się na tym kroi.

Hestia Q-34

postów: 419

27.08.2011 07:51

Szklana deska - kto mogl cos takiego wymyslec?Okropna rzecz,a zgrzyt jaki
wydaje przy krojeniu nie jest dla ludzkich uszow.

jacek1f

postów: 2296

26.08.2011 10:58

howgh! Dobrze mówisz!
:-)

bigmaciek

postów: 114

26.08.2011 00:24

Szklana deska? Nigdy w życiu.
Po pierwsze tępi noże
Po drugie jest niebezpieczna - krojone rzeczy nie są nieruchome, ślizgaja się. Porowata powierzchnia szkła jest pewnym rozwiązaniem ale .... łatwiej ją pokruszyć..
Po trzecie nóż z wyjątkowo twardej stali np wyzszej półki nóż japoński lub nóż ceramiczny (ten to na pewno) może pokruszyć deskę przez co okruchy szkła mogą dostać się do jedzenia. To dlatego, że twardość ceramiki jest większa niż twardość szkła a szkło nie jest elastyczne jak drewno czy tworzywo sztuczne.

Sam uzywam desek z tworzywa choćby dlatego że nie wchłaniają zapachów w takim stopniu jak deski drewniane i można je myć bez problemu w zmywarce. Jeśli chodzi o deski drewniane to jesłi nie używa się ich do drobiu czy ryb, utrzymanie ich w czystośći jest b. proste i "mozna sie z nimi zestarzeć".

dream27

postów: 10

10.08.2011 15:23

Ja niestety nie umiem sama naostrzyć noża :(

ursi5

postów: 219

10.08.2011 12:00

Ja używam szklanej deski do ryb, bo nie wchłania zapachu tak jak tradycyjna drewniana. Poza tym używam drewnianej, bo rzeczywiście tępi nóż i odgłos noża tnącego na desce bardziej mi odpowiada, ale jak widzę w programach, to każdy kucharz i tak ostrzy nóż przed użyciem go.

marcinm22

postów: 13

09.08.2011 19:37

czy się nie niszczą to kwestia dyskusyjna, nie wydaje mi się żeby szklana podstawka wyglądała dużo estetyczniej po dłuższym używaniu, poza tym sądzę że zdecydowanie bardziej tępią noże niż prawdziwe deski,
w którymś z programów J.Olivera usłyszałem : "ilekroć widzę kogoś używającego szklanej 'deski', mam ochotę zabić się własną pięścią. kupcie normalny kawał porządnej dechy i niech się godnie z Wami zestarzeje"
i zgadzam się z tą opinią w 100%
;)

post edytowany 1 raz, ostatnio 09.08.2011 19:37

dream27

postów: 10

09.08.2011 17:51

Co sądzicie o szklanych deskach do krojenia? Są bardzo higieniczne, nie niszczą się, nie wsiąka w nie woda, można je myć w zmywarkach ale jak z trwałością noży przy korzystaniu z takiej deski?