Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ super starter

caer

postów: 194

28.04.2010 21:37

oj to ja tym barrrrrrrrrdziej :P

migotka333

postów: 1184

28.04.2010 17:33

niektórzy się do tej Jackowej Krety przyzwyczaili i już nie zazdroszczą...tak bardzo
:-DDD
bo on co roku na tą Kretę "emigruje"
:-D

caer

postów: 194

28.04.2010 16:37

jacek1f napisał 28.04.2010 11:17:
hej hej, pewnie, ze wyglada na to, ze krewetki o wiele za dlugo - maks dla surowych to 1,5-2 minuty, jak wielkie, to moze po2 minuty - surowe, czyli szare.
W Polsce wiekszosc juz ugotowanych - rozowe - tylko 30-50 sek, maks do minuty do podgrzania jeno, inaczej guma.

Niestety, 90% lokali w tym kraju podaje gumowe krewetki, o przegrzebkach nie wspominajac - to juz zbraodnia!:-)

Rukola na cieplo - super sprawa, polecam makaron z rukola na oliwie i ttylko parezanem na koniec, palce lizac. Cieplo wzmacnia jej orzechowy smak.

Lece smazyc krewety na Krecie:-) papa
aaale ci zazdroszczę
(odeszła walcząc z obezwładniajacym uczuciem zazdrości powtarzając sobie w myslach, że tak nie można, ze szlachetnym trzeba być, zazdrosć fe)
(ps. ciągle walczy bez nadziei na wygraną)

jacek1f

postów: 2296

28.04.2010 14:38

:-) polecam wątek grecko-kreteński:
greckie gotowanie

ursi5

postów: 219

28.04.2010 11:22

Kreta... zazdroszczę, a co do rukoli to wypróbuję właśnie z makaronem jak sugeruje Jacek1f

jacek1f

postów: 2296

28.04.2010 11:17

hej hej, pewnie, ze wyglada na to, ze krewetki o wiele za dlugo - maks dla surowych to 1,5-2 minuty, jak wielkie, to moze po2 minuty - surowe, czyli szare.
W Polsce wiekszosc juz ugotowanych - rozowe - tylko 30-50 sek, maks do minuty do podgrzania jeno, inaczej guma.

Niestety, 90% lokali w tym kraju podaje gumowe krewetki, o przegrzebkach nie wspominajac - to juz zbraodnia!:-)

Rukola na cieplo - super sprawa, polecam makaron z rukola na oliwie i ttylko parezanem na koniec, palce lizac. Cieplo wzmacnia jej orzechowy smak.

Lece smazyc krewety na Krecie:-) papa

caer

postów: 194

27.04.2010 19:38

a nie za długo te krewetki goszczą na patelni? Podsmażyć, zredukować wino i sos z pomidorów z puszki... na oko z 10 minut. Nie wychodzą gumowe?
Ursi, powinno być ok. Tylko dodaj tuż przed podaniem. To samo dotyczy bazyli. ukola dobrze smakuje na ciepło. Często dodaje ja do farszu do tarty.

ursi5

postów: 219

27.04.2010 11:35

Nie dodawałam jeszcze rukoli na gorące danie. Będzie dobrze wyglądac wizualnie?