Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Sos...

jacek1f

postów: 2296

28.05.2007 22:20

bardzo przepraszam... ale na tym forum nie wolno wklejac adresow innych (sic!!!!) i dlatego dodalem spacyjke.
Tyl;ko myslalem, ze wiesz:-)

Sorry!

Goga

postów: 38

28.05.2007 21:53

Thx Mozaika.Metodą prób i błędów trafiłam.

mozaika

postów: 58

28.05.2007 20:14

Goga, przed e-drinks jest niepotrzebna spacja, usuń i działa
:D

Goga

postów: 38

28.05.2007 19:05

Sorki jacek1f ale ten adres nie odpowiada

kanapka

postów: 11

28.05.2007 17:32

Thx za wpisy.

Chenia

postów: 459

28.05.2007 12:41

Ja czasami wolę nie wnikać co z czego, po co którędy :-) kupuję i używam. Worcestershire używam do krwawej Mary i czasami do chińszczyzny.

jacek1f

postów: 2296

28.05.2007 11:23

Głównymi składnikami sosu Worcestershire (wymienianymi przez producenta na etykietce) są: ocet słodowy (angielska specjalność, popularny na Wyspach Brytyjskich ocet wytwarzany ze słodu, takiego, jak do produkcji piwa), ocet spirytusowy, melasa, cukier, sól, anchois, tamarynda, szalotka i cebula, czosnek i inne przyprawy.

Aby stworzyć z tych produktów sos Worcestershire, należy rozdrobnić brytyjską cebulę, francuski czosnek i duńska szalotkę. Następnie tę międzynarodową mieszankę umieszcza się w beczkach z octem słodowym, w których całość dojrzewa przez ściśle określony w tajemnej recepturze czas. Później zawartość beczek przelewana jest do olbrzymich kadzi i dodaje się do niej hiszpańskie anchois, czarną tamaryndę prosto z Kalkuty, meksykańską najostrzejszą paprykę chili, goździki z Madagaskaru i ciemną melasę prosto z Karaibów. Proces mieszania, ucierania i filtrowania trwa tak długo aż sos jest gotowy. Od momentu rozpoczęcia produkcji, aż do chwili otrzymania produktu finalnego mija około 2 lat. Ale tylko w ten sposób wytwarzany jest oryginalny sos Worcestershire w butelce z etykietką od Lea & Perrins Co.

W warunkach domowych również można zrobić sos Worcestershire. Wystarczy zgromadzić następujące składniki:

* Pół kwarty octu słodowego (brązowego)
* 2 drobno posiekane szalotki
* 2 łyżki stołowe esencji z anchois
* 3 łyżki stołowe ketchupu z orzecha włoskiego (można go sporządzić także samodzielnie z orzechów włoskich w łupinach, cebuli, soli, octu słodowego, czosnku, goździków i mocnego czerwonego wina)
* 2 łyżki sosu sojowego
* szczypta soli

a tu stronka bardzo ciekawa
www. e-drinks.com.pl/dodatki/worcester.htm

kanapka

postów: 11

27.05.2007 17:56

Hej zastanawiam sie z czego zrobiony jest sos WOSTER (tak to sie pisze?), w kazdym razie mowi sie łuster, czy jakoś tak... z czego on jest zrobiony?