Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Sos pieczarkowo-czosnkowy (pytania)

jacek1f

postów: 2296

10.08.2009 10:25

Zrobiłeś sos pieczarkowy, jeden z wielu:-) wpsaniałych na bazie pieczarek wlaśnie.
Do kazdego makaronu - rurki, tagliatelle, linguini i inne beda sie nadawac wspaniale, ale i spaghetti tez, tylko wtedy zredukuj bardziej - zeby bardziej gesty był.

Do mies - od piersi kurczaka po polędwiczki wieprzowe - smazone, duszone, na parze lub w tymże sosie.

Z ryb - raczej jedynie do łososia -on neutralnie znosi smaki cebulowo-czosnkowe.

No i oczywiscie najprosciej po polsku - do kasz (gryczana, perlowa, pęczak) i do ziemniaków pure.
Mniam.

Dodaj pieprzu czarnego duzo - pieczarki i smietana kochaja czarny pieprz świeżo mielony!

rogue

postów: 10

09.08.2009 19:51

Witam.

Na pewno gdzies ten przepis juz widzialem, na pewno to nie moj oryginalny wymysl. Odtworzylem tylko to z pamieci i.. nie powiem- cholernie mi smakuje.

Skladniki : Porcja dla 1-2 osob.
(prosze wybaczyc ale proporcje moga byc niedokladne, gotuje dla siebie, w domu, na oko, nie mam dobrego wyczucia)
-200 dag pieczarek
-150 dag szynki wędzonej krojonej*
-śmietana (12, 18%)
-polowka cebuli
-masło
- 3 ząbki czosnku
Roztapiamy maslo na patelni, szklimy cebule (posiekana wg upodobania, ja lubie wyczuwac kawalki cebuli w tej potrawie). Szynke kroimy w cienkie paski, wrzucamy na patelnie.
Kroimy i dodajemy pieczarki.

Gdy pieczarki zaczna puszczac wodę i ciemniec- dodajemy 3-4 lyzki smietany. Mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek.
Sol i pieprz do smaku.

Podkrecamy ogien pod patelnia, mieszamy. Danie jest gotowe gdy smietana sciemnieje- przejdzie sokami z cebuli i pieczarek.

* - szynka jest opcjonalna.
----

Ok, wybaczcie nieudolnie napisany przepis. Tak to jest z amatorami. :) Dwa bardzo wazne pytania:

1. Taka kombinacja na pewno ma jakas fachowa nazwe. To sos pieczarkowo-czosnkowy czy cos jeszcze?

2. Zastanawiam sie z czym moge ten sos podac? Do glowy przychodzi mi makaron (rurki) + dekoracja chocby pietruszka. Lub wersja mniej elegancka - frytki.

Wszelkie sugestie bardzo mile widziane. Pozdrawiam.