Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ śledzie inaczej-1kg matias lub ala-matias

mariango

postów: 1

05.02.2008 13:15

robimy prawdziwe rolmopsy/przepis znajdziecie wszędzie/,ale uwaga! śledzie bez skóry.
gdy rolmopsy gotowe /trwa to parę dni/ bierzemy ok. 1-1,5 litra
dobrego oleju /polecam "kujawski"/ ,wsypujemy 1 łyżeczkę/kulki/ gożdziki, jałowiec, ziele ang. 3listki laurowe i dodajemy ok. 200-250g dobrego koncentratu pomidorowego.
całość doprowadzamy prawie że do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. zdejmujemy z ognia i studzimy.gdy zalewa jest jeszcze więcej niż ciepła,dodajemy 3 łyżki stołowe miodu i płaską łyżkę stołową cukru. mieszamy. gdy całość zalewy będzie chłodna, zalewamy nią gotowe rolmopsy. całość odstawiamy na 5 dni. długi to proces, ale gwarantuję,że jest to odlot
mariango