Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ sery pleśniowe

valdek 44

postów: 4

20.03.2008 11:11

Pysznie brzmią Wasze przepisy...ja wcześniej pleśniaki wykorzystywałem tylko do sosów...chyba czas się rozwinąć

Babciagramolka

postów: 1

16.03.2008 13:38

Uwielbiam sery pleśniowe . Często robię kotlety z kurczaka zapiekane z serem pleśniowym . Polecam- pychotka.

alicka

postów: 134

15.03.2008 16:19

Wołowiny z pierzynką serową jeszcze nie robiłam ale ćwiartki z kurczaka tak.
Ostatnio zrobiłam ser camembert w cieście francuskim. Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na kwadraty, posmarować keczupem (można dodać sparzony wrzątkiem por pokrojony w krążki ), następnie ser camembert i ja składałam w trójkąt dobrze dociskałam brzegi by się nie rozpadło, posmarowane żółtkiem piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor i gotowa przekąska.

enigma

postów: 24

15.03.2008 11:32

WOŁOWINĘ - Stek z polędwicy wołowej podany z pierzynką serową
Składniki na 4 porcje:
200 g sera Dorbleu
600 g polędwicy wołowej (porcje ok.150g)
sól
pieprz
przyprawa warzywna
Sos:
115 g sera Dorbleu
½ l śmietanki
sól
pieprz
przyprawa warzywna

Wykonanie:

1. Mięso lekko rozbijamy i formujemy stek o grubości 1-1,5cm. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą warzywną.
2. Steki smażymy na patelni grillowej ok. 2 minut z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 2-5 min. w temp. 170ºC. Na ok. 1min przed końcem pieczenia stek posypujemy startym serem Lazur perłowy.
3. Śmietankę podgrzewamy w rondelku i dodajemy starty ser Lazur srebrzysty. Energicznie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
4. Mięso wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem.

enigma

postów: 24

15.03.2008 11:30

poleecam dla smakoszy serow plesniowych

ZUPY - Zupa serowa
Składniki na 4 porcje :
100g sera Lazur złocisty
100g sera Lazur perłowy
2 duże ziemniaki (ok.150g)
1 średnia cebula
1 l bulionu drobiowo-wołowego
100 g pora
100 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:

1. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do momentu całkowitego rozgotowania się ziemniaków.
2. Starte sery Lazur wrzucamy do bulionu i szybko mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i cebulę. Następnie wlewamy wino i dusimy, aż por i cebula zmiękną.
4. Podsmażony por z cebulą dodajemy do bulionu i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

enigma

postów: 24

15.03.2008 11:27

CIELĘCINĘ - Sznycle z serem Lazur turkusowy
Składniki:
100g sera Lazur turkusowy
2 sznycle cielęce, ok. 2 cm grubości (po ok.200g)
2 plasterki gotowanej szynki
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka klarowanego masła
sól
mielony biały pieprz
Wykonanie:

1. Każdy sznycel nacinamy z boku, robiąc w nim głęboką kieszeń, wkładamy w nią plasterek sera oraz plasterek szynki i spinamy ją wykałaczką.
2. Jajko rozkłócimy.
3. Sznycle oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące, umaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
4. Panierkę dokładnie dociskamy.
5. Klarowane masło rozgrzewamy niezbyt mocno na patelni i na średnim ogniu smażymy w nim sznycle z obu stron.
6. Podajemy z brokułami.

kon

postów: 3

13.03.2008 21:31

Lubie sery plesniowe,wykorzystuje je do sosow. Czym capi mocniej tym przyjemniejszy efekt

Bartek Grzywacz

postów: 29

15.02.2008 21:17

Witam w klubie "pleśniowców" p.s. jestem facetem:) pozdrawiam B.

alicka

postów: 134

13.10.2007 22:49

Sery pleśniowe pakuje prawie do wszystkiego :) (najlepsze są te z niebieską-zielonkawą pleśnią),dziś dodałam do jajecznicy+ pomidory bez skórki i bez środka z nasionami :)
mi smakowało bo lubię pleśnióweczkę :) ale jeden z domowników -wróg aromatycznych serów powiedział,że kopie jak z murzyńskiej chaty :-) ach ci faceci :)