Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Serniki

snoozy

postów: 2419

09.07.2009 19:34

to jak wyjdzie to napisz nowy przepis :-)

migotka333

postów: 1184

09.07.2009 19:10

tak już namieszałam w tym przepisie, że wyszedł prawie nowy przepis:-)
Dam znać jak wyszło...

snoozy

postów: 2419

08.07.2009 19:23

Ja bym dodał na tą ilośc serka 2 galaretki rozpuszczone w połowie szklanki wody wody lub likieu jak podałem w przepisie

migotka333

postów: 1184

08.07.2009 18:41

dotyczy SERNIKA Z MASCARPONE, (tworzę menu urodzinowe)

znalazłam u siebie zapas galaretek malinowych, chcę zastąpić żelatynę (oczywiście śmietanę 36% też dodam)... wystarczy jedno opakowanie aby sernik zastygł ?

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 21:40

I bąblowcem :-)

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 19:24

czarne jagody z wścieklizną :-)

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 19:07

Szkoda tylko,że tych owoców lesnych z roku na rok jest coraz mniej.Kiedyś była kamionka lub morożka, więcej jerzyn, borówek, poziomek.Teraz głónie to czarne jagody.Szkoda

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 19:03

świeże owoce leśne są jak najbardziej ok, tym bardziej z ubitą kremówką.
Często robię sos do lodów na bazie takich owoców :-)

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 15:21

Kremówka z owocami leśnymi rulezzzzzzzz!!!!!

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 14:16

takie blee, że nie lubię
:-)
kremówka rządzi :-D

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 14:12

Co to znaczy bleeeeeeee?Jasne,ze można ale nie wiem jak wtedy z tą żelatyną.Zostaw może tyle ile jest

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 14:08

snoozy napisał 16.05.2009 07:12:
SERNIK Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
30 dag ciemnych herbatników
pół kostki masła
500 g mascarpone (oczywiście jeśli nie ma to serek smietankowy)
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki nalewki jerzynowej
400 g jerzyn
szklanka cukru pudru
pół litra jogurtu z owoców lesnych

WYKONANIE:
Herbatniki pokruszyc na drobno i dodac stopione masło.Wymieszac i wyłożyc na dno tortownicy i włożyc do lodówki na 30 min.
Do miski włożyc ser, jogurt, cukier.Nalewkę podgrzac i rozpuścic w niej żelatynę i po schłodzeniu dodac do masy.Pozostawic do lekkiego stężenia a następnie dodac jerzyny.Mesę przełożyc na spód z herbatników.Wierzch udekorowac jerzynami i listkami mięty
czy zamieniając jogurt (z owoców leśnych - bleee) na śmietanę 36% (lekko ubitą) potrzeba zwiększyć ilość żelatyny, aby masa zastygła ?

MarcinO

postów: 415

27.05.2009 17:57

Karpatka

Ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
4 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagotować wodę z margaryną, do gorącego wsypać mąkę i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wbijać po jajku i dobrze wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części. Piec na złoty kolor (około 40 minut)

Krem:
1/2 litra mleka (odlać pół szklanki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła + 1 masło roślinne
cukier waniliowy
1 żółtko

Z mleka, 1 łyżki masła, 3/4 szklanki cukru i cukru waniliowego ugotować budyń, przez dodanie do gotującego się mleka rozrobionej w zimnym mleku mąki. Rozwiercić masło z żółtkiem, dodawać budyń. Przełożyć ciasto kremem. Na wierzchu posypać cukrem pudrem

MarcinO

postów: 415

27.05.2009 17:53

Ciasto bananowe
2 galaretki cytrynowe (1szkl. wody na galaretkę)
4 banany
0,5 szklanki cukru pudru
1 masło roślinne
1 żółtko

cukier puder, żółtko, masło zmiksować. Do tego dodać banany starte na jarzynowej tarce i miksować. Następnie wlać ugotowaną schłodzoną galaretkę. Po stężeniu zalać drugą schłodzoną galaretką. Opcjonalnie można na wierzchu udekorować owocami.

MarcinO

postów: 415

27.05.2009 17:51

Placek makowo-jabłkowy
2 szklanki maku sparzyć i 2razy przekręcić przez maszynkę
8 jaj
1,5 szklanki cukru
0,5 kostko masła
6-7 sztuk kwaśnych jabłek
9 płaskich łyżeczek kaszy manny
2 łyżeczki pełne proszku do pieczenia
zapach migdałowy

Utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać starte jabłka i kaszę. Wymieszać pozostałe składniki. Na końcu dodać pianę. Piec ok. 50 minut.

snoozy

postów: 2419

26.05.2009 13:42

WŁOSKI SERNIK O SMAKU AMARETTO
SKŁADNIKI:
0,5 kg serka smietankowego
5 jajek
4 łyżki amaretto
3 łyzki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
200 g amaretti pokruszonych
pół kostki masła stopionego
2 czekolady min 70%

WYKONANIE:
Połączyc pokruszone ciastka z masłem i wyłozyc nimi spód tortownicy i podpiec ok 10 min w temp 190 stopni.Wystawic i ostudzic.
Ser dokładnie wymieszac z mąką, jajkami, cukrem i amaretto.Na koniec dodac drobno pokruszoną czekolade.
Mase wyłożyc na spód z amaretti i piec ok 50 min a nastepnie wstawic do lodówki do ścięcia.

KATARZYNKA

postów: 760

26.05.2009 09:56

Marcinie, piszesz, że "ciasta są od święta". Więc jednak pieczesz. :-)
Co do tego odchudzania się, to większość osób pozornie unika słodyczy, a gdy ich dopadnie "cukrowy głód" zjadają paczkę ciastek od razu. A tak mogliby raz czy dwa razy w tygodniu (właśnie w weekend) zjeść po jednej porcji pysznego domowego ciasta do popołudniowej kawy lub herbaty.

KATARZYNKA

postów: 760

26.05.2009 09:46

U mnie też. :-D
A to co zostanie zawsze można wynieść do pracy. I w ten sposób uprzyjemnić rozpoczęcie tygodnia nie tylko sobie. :-)

migotka333

postów: 1184

26.05.2009 09:21

a odnośnie odchudzania... od kiedy jestem "na swoim" to OBOWIĄKOWO na każdy weekend jakaś słodkość do kawki musi być :-)

migotka333

postów: 1184

26.05.2009 09:19

Marcinie, dokładnie ten sam przepis :-D
Też go miałam wyciętego z gazety... ten przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie producenta margaryny Kasia, drukowali go we wszystkich gazetach, nie tylko kulinarnych
:-)
Marcepan to bardzo myląca nazwa, jeśli chodzi o to ciasto.

MarcinO

postów: 415

26.05.2009 08:35

Migotko, mamy chyba ten sam przepis, bo u mnie też to nazywa się Marcepan, ale nie podawałem nazwy żeby w błąd nie wprowadzać. Mój przepis jest wycięty chyba z jakiejś gazety i ma na środku kostkę Kasi. A może to było dołączone do margaryny kiedyś. Ciężko stwierdzić, bo byłem wtedy dość młody:)

Elu, powinno zastosować się czas przeszły. PIEKŁEM ciasta. Teraz kiedy każdy się odchudza, a mi już ładne parę lat temu przeszła ochota na słodycze, ciasta są od święta. To nie tak jak kiedyś, że co tydzień albo częściej była blacha ciasta na stole.
Napiszę jeszcze w wolnej chwili kilka przepisów, bo zbiór jest dość pokaźny, a przepisy sprawdzone. Pozdrawiam

Ela LISA

postów: 1956

26.05.2009 06:59

Marcinie O, jestem pod wrazeniem.Super ze lubisz piec ciasta.

snoozy

postów: 2419

25.05.2009 09:57

U mnie to ciasto nazywa sie duet

migotka333

postów: 1184

25.05.2009 08:48

MarcinO napisał 24.05.2009 15:07:
To można podciągnąć pod sernik;)

Masa serowa: 15dag margaryny, 80dag tłustego twarogu, 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa makowa: 4 jajka, 25dag maku, 4 łyżki mąki, 35dag cukru, 6,5 dag margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu migdałowego + polewa z przepisu poniżej, masło do wysmarowania formy, wiórki kokosowe do posypania.

Twaróg utrzeć lub 2 razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka z cukrem utrzeć na pianę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, dodawać po łyżce ser, a na końcu stopioną margarynę. Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wypłukany, sparzony i odsączony mak przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Do maku dodawać kolejno: żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i olejek migdałowy. Wymieszać na pulchną masę.

Wysoką prostokątną formę posmarować masłem i wlewać na przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy makowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 190stopni ok. 50min. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
wg takiego samego przepisu robię ten makowy sernik na każde święta Bożego Narodzenia. Najlepszy jest na drugi dzień. U mnie jest pod tutułem MARCEPAN :-)

snoozy

postów: 2419

24.05.2009 15:46

No to dopaliłes tymi ciastami Marcinie.Super.Dzięki za przepisy bo lubie takie ciasta

MarcinO

postów: 415

24.05.2009 15:07

To można podciągnąć pod sernik;)

Masa serowa: 15dag margaryny, 80dag tłustego twarogu, 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa makowa: 4 jajka, 25dag maku, 4 łyżki mąki, 35dag cukru, 6,5 dag margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu migdałowego + polewa z przepisu poniżej, masło do wysmarowania formy, wiórki kokosowe do posypania.

Twaróg utrzeć lub 2 razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka z cukrem utrzeć na pianę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, dodawać po łyżce ser, a na końcu stopioną margarynę. Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wypłukany, sparzony i odsączony mak przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Do maku dodawać kolejno: żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i olejek migdałowy. Wymieszać na pulchną masę.

Wysoką prostokątną formę posmarować masłem i wlewać na przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy makowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 190stopni ok. 50min. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

MarcinO

postów: 415

24.05.2009 14:51

moje ulubione i najprostsze

litr mleka
szklanka cukru
kostka margaryny
szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
5 paczek herbatników (pakowanych w 2 rzędy)
bakalie, wiórki kokosowe

Polewa: pół kostki margaryny lub masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki gorącej wody

Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i bakalie. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzch także herbatniki. Polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa: margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia, wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Wtedy polać całą powierzchnię ciasta. Bez pieczenia a jakie pyszne:)

MarcinO

postów: 415

24.05.2009 14:46

Biszkopt z ananasami

6 białek ubić na sztywno
1 szklanka cukru
1/2 cukru waniliowego
6 żółtek
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać wszystko, na końcu dodając pianę z białek i upiec.

1 puszka ananasów - odlać sok i uzupełnić wodą do 1 litra
zrobić 2 budynie śmietankowe rozrobione z w/w soskiem
dodać podgrzaną kostkę margaryny (np. Kasia)
dosypać 2 galaretki cytrynowe
dodać pokrojone w kostkę ananasy

Przekroić biszkopt na połowę, przełożyć gorącą masą. Wierzch polać dowolnym lukrem.

MarcinO

postów: 415

24.05.2009 14:41

Szarlotka

2 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
ok. 2kg jabłek (odmiana wg uznania)

Mąkę z proszkiem, żółtkami, 1/4 szklanki cukru, masłem, 1 cukrem waniliowym posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki. Po ok. 1h wyjąć 1 cześć (może być większa od drugiej) rozwałkować i położyć na wysmarowaną blaszkę. Na tym położyć, pokrojone w dość drobne części, obrane jabłka (można dodać cynamon lub inne przyprawy)
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy(opcjonalnie, jak ktoś nie lubi bardzo słodko może dać mniej). Pianę wymieszać z pozostałym startym na grubej tarce ciastem (najlepiej na kilkanaście minut włożyć do zamrażalnika).
Tę masę położyć na jabłkach. Piec w 200 stopniach ok. 1h i 15 minut

MarcinO

postów: 415

24.05.2009 14:33

żeby nie mnożyć tematów, może rozszerzymy ten wątek o inne ciasta? Ja za słodyczami nie przepadam, ale swojego czasu sporo piekłem i mogę się podzielić przepisami na sprawdzone ciasta. Na pierwszy ogień pójdzie piernik:

słoik miodu (500g)
szklanka mleka
szklanka cukru
3-4 łyżki oleju
1 jajko
3 szklanki mąki
szczypta soli
czubata łyżeczka sody
1/2 szklanki otrębów ( i trochę do posypania blachy)
15 dag śliwek suszonych
10 dag innych bakalii (rodzynki, morele orzechy)
przyprawa do piernika (3 czubate łyżeczki)

Zagotować miód, cukier, mleko, olej z przyprawą do piernika. Gdy przestygnie wbić jajko, wsypać mąkę z otrębami, solą i sodą. Wymieszać dokładnie łyżką, dodać pokrojone bakalie. Piec w długiej blasze, w średnio gorącym piekarniku (180stopni) ponad godzinę, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.

migotka333

postów: 1184

21.05.2009 09:23

nie przepadam za chrupkim pieczywem, wolę dodać pokruszone płatki kukurydziane, też można rozkruszyć wafelki smakowe (oczywiście bez polewy).

snoozy

postów: 2419

20.05.2009 16:22

Digestyve jest swietne.Często je dodaje.Spróbuj kiedys uzyc pieczywa chrupkiego np wasa.Tez jest swietne

migotka333

postów: 1184

20.05.2009 09:49

najczęściej używam zwykłych herbatników typu digestive lub kruchych ciasteczek (z orzechami włoskimi) domowej roboty... z mąki krupczatki :-)

snoozy

postów: 2419

17.05.2009 11:45

Migotka jakie chcesz.ja tylko nie używam polanych jakimis lukrami bo nie wychodzi.Ja często użuwam kakaowych i amaretti

migotka333

postów: 1184

17.05.2009 11:00

ciemne herbatniki znaczy kakaowe, czekoladowe ?

snoozy

postów: 2419

17.05.2009 10:37

Dziękuje Elu.
A to następny przepis na sernik,
SERNIK Z RABARBAREM
SKŁADNIKI
30 dag ciemnych herbatników
100 g masła
1 kg sera śmietankowego
3 jajka
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru pudru
kilka łodyg rabarbaru
pół szklanku cukru
1 galaretka porzeczkowa (czerwona)

WYKONANIE:
Cistka pokruszyc i wymieszac z rozpuszczonym masłem i wstawic na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ser wymieszac z cukrem, żółtkami, budyniem.Białka ubic na sztywno i dodac do masy serowej.Mase przełożyc na spód z herbatników.Ciasto piec ok 1 godz w 180 stopniach.Wyjąc i ostudzic.
Rabarbar pokroic w małe kawałki i dodac cukier i pól szkanki wody.Podgrzewac ok 5 min.Rabarbar odcedzic i ułozyc na powierzchni ciasta.galaretke rozpuścic w szklance wywaru z rabarbaru i lekko ciepłą polac ciasto

Ela LISA

postów: 1956

17.05.2009 07:16

Snoozy,gratuluje Ci zostania Forumowiczm Miesiaca.

snoozy

postów: 2419

16.05.2009 11:53

Brawo!!!Dzieci trza chronic przed C2H5OH :-)

migotka333

postów: 1184

16.05.2009 11:04

snoozy napisał 16.05.2009 10:32:
Jak będziesz używała malin to postaraj się o nalewkę malinową.Powinno się uzywac takiej nalewki jakie są owoce.Ewentualnie zamiast nalewki to likier
tak też myślałam :-)
w wersji dla dzieci: rozpuszczę żelatynę w rozcieńczonym syropie malinowym.

snoozy

postów: 2419

16.05.2009 10:32

Jak będziesz używała malin to postaraj się o nalewkę malinową.Powinno się uzywac takiej nalewki jakie są owoce.Ewentualnie zamiast nalewki to likier

KATARZYNKA

postów: 760

16.05.2009 09:52

Kochana, dzięki! Buziaczki. :-D

migotka333

postów: 1184

16.05.2009 09:52

snoozy napisał 16.05.2009 07:12:
SERNIK Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
30 dag ciemnych herbatników
pół kostki masła
500 g mascarpone (oczywiście jeśli nie ma to serek smietankowy)
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki nalewki jerzynowej
400 g jerzyn
szklanka cukru pudru
pół litra jogurtu z owoców lesnych

WYKONANIE:
Herbatniki pokruszyc na drobno i dodac stopione masło.Wymieszac i wyłożyc na dno tortownicy i włożyc do lodówki na 30 min.
Do miski włożyc ser, jogurt, cukier.Nalewkę podgrzac i rozpuścic w niej żelatynę i po schłodzeniu dodac do masy.Pozostawic do lekkiego stężenia a następnie dodac jerzyny.Mesę przełożyc na spód z herbatników.Wierzch udekorowac jerzynami i listkami mięty
od jeżyn wolę maliny, więc za pozwoleniem zamienię (siekierkę na kijek)... jeżyny na maliny :-)

migotka333

postów: 1184

16.05.2009 09:50

Kochana, już Ci prostuję... zapomniałam, że ułamki nie wchodzą.
Trzeba pół szklanki mleka :-)

KATARZYNKA

postów: 760

16.05.2009 09:45

Migotko, w tym Twoim serniku ile trzeba dokładnie dać mleka? Pytam, bo "coś" tam się wkradło, a nie wiem "co to"?

snoozy

postów: 2419

16.05.2009 07:12

SERNIK Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
30 dag ciemnych herbatników
pół kostki masła
500 g mascarpone (oczywiście jeśli nie ma to serek smietankowy)
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki nalewki jerzynowej
400 g jerzyn
szklanka cukru pudru
pół litra jogurtu z owoców lesnych

WYKONANIE:
Herbatniki pokruszyc na drobno i dodac stopione masło.Wymieszac i wyłożyc na dno tortownicy i włożyc do lodówki na 30 min.
Do miski włożyc ser, jogurt, cukier.Nalewkę podgrzac i rozpuścic w niej żelatynę i po schłodzeniu dodac do masy.Pozostawic do lekkiego stężenia a następnie dodac jerzyny.Mesę przełożyc na spód z herbatników.Wierzch udekorowac jerzynami i listkami mięty

snoozy

postów: 2419

15.05.2009 22:56

Myslałem,że napisałem.Nie wiem czy był 10 minut.Przez moje mieszkanie przeszedł tajfun ludzi i sernika już nie było ale jutro znów mam nowy ser więc będzie powtórka.Ja tylko zamieniłem budyń śmietankowy na waniliowy bo bardziej lubie.Powiem jedno-to będzie mój naj sernik :-)

migotka333

postów: 1184

15.05.2009 20:37

snoozy, jak tam sernik przekładany ???

Ela LISA

postów: 1956

11.05.2009 09:11

Moj pierwszy sernik.

Tort Serowy.
Spod : 2 - 3 paczki suchych herbatnikow, ( pokruszyc)5 dag masla,3 plaskie lyzki cukru.

Masa: 6o dag mielonego sera bialego tlustego - ja w tamtych czasach sama musialam mielic. 15 dag cukru,cukier waniliowy,15 - 20 dag gestej smietany,zapach cytrynowy,pomaranczowy lub smietankowy.5 Jajek - piana ubita,cukier puder do posypania.

Spod wylozyc na wysmarowana tluszczem tortownice,uklepac reka.
Utrzec zoltka z cukrem,dodac ser, smietane i aromat.Dodac ubita piane ,i wylac na spod z herbatnikow.piec 180 C 50 - 60 min,az wierzch sie lekko ozloci.Tort wyjac z formy po przestygnieciu,i posypac cukrem pudrem.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 19:44

Lubie serniki,musze tu kilka wpisac.Jest taki jeden tort serowy,od ktorego zaczelam wypiekanie tych ciast.Udal sie wiec od jakis 25 lat,pieke inne serniki bardzo czesto.Ten czasami tez.To najlepsze ciasto.

snoozy

postów: 2419

09.05.2009 18:06

Piknik mam już za soba.Był udany.Jedzenia było tyle,że karmiliśmy jeszcze innych, którzy też przyszli się rozerwac.Jednym słowem mówiąc-czas na nastęony wypad

migotka333

postów: 1184

09.05.2009 08:57

snoozy napisał 08.05.2009 23:10:
Dziękuje Migotka za przepis.Mam jutro dostawę świeżego wiejskiego sera wiec jutro zrobie ale po pikniku jak bede miał jeszcze siłe :-)
to jest dosyć pracochłonny sernik, nie proponuję Tobie abyś robił kiedy będziesz zmęczony, nawet pozytywnie zmęczony jak z reguły jest po pikniku (no chyba, że lubisz piec (tak jak ja) w nocy).
Najlepszy jest ten sernik następnego dnia i dobry również z lukrem zamiast czekolady.

Udanego pikniku, miłej zabawy :-D

snoozy

postów: 2419

08.05.2009 23:10

Dziękuje Migotka za przepis.Mam jutro dostawę świeżego wiejskiego sera wiec jutro zrobie ale po pikniku jak bede miał jeszcze siłe :-)

minutka

postów: 1250

08.05.2009 21:58

Dobry pomysł, ale ja jakoś nie bardzo czekoladowa jestem. Jadłam raz czekoladę stworzoną dla mnie - tabliczka bardzo gorzkiej czekolady (tak naprawdę to chyba było sprasowane kakao) prosto z Meksyku. Dzieci po spróbowaniu biegły od razu wypluć, a ja zjadłam resztę z wielką przyjemnością.

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 21:50

może lepiej posiekaj czekoladę zamiast tego kakao (ja tak robię, gdy piekę sernik na czekoladowym spodzie)

minutka

postów: 1250

08.05.2009 21:46

No to mnie upewniłaś, żeby koniecznie zrobić. Może na początek zrobię z ciastem. Żeby mi lepiej przez gardło przeszło, dam ciut kakao.

KATARZYNKA

postów: 760

08.05.2009 21:39

Rozumiem Twoje zdziwienie. Gdy robiłam go po raz pierwszy też podchodziłam do tego sceptycznie, ale okazało się, że to naprawdę wystarczy. Przerabiałam go też z brzoskwiniami, ale jednak mi smakuje bardziej z mandarynkami. Ale wiadomo, że jak nie lubisz mandarynek z puszki to nie będziesz się zmuszać. Ja mam awersję do ananasa z puszki. Więc w pewnym sensie doskonale Cię rozumiem. :-)

minutka

postów: 1250

08.05.2009 21:06

Spróbuję. Zamiast mandarynek dam brzoskwinie - nie przepadam za mandarynkami z puszki. Zdziwiłaś mnie tylko 3 jajkami. W moim serniku ląduje ich 6-8 (w zależności od ich wielkości) na kg sera.

KATARZYNKA

postów: 760

08.05.2009 20:56

minutka napisała 08.05.2009 16:57:
Katarzynko, czy Twój sernik (tak naprawdę masa serowa) nadaje się do upieczenia bez ciasta?
Niestety Minutko, nigdy go nie piekłam bez ciasta. Ale co Ci szkodzi spróbować.

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 20:39

SERNIK PRZEKŁADANY (gotowany)

ciasto:

400g maki tortowej,
150g masła,
150g cukru pudru,
jajko, żółtko,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

masa:

1kg sera białego (mielonego),
2 szklanki cukru,
200g masła,
2 jaja,
op. budyniu śmietankowego,
½ szklanki mleka,
bakalie (do wyboru);

polewa:
100g czekolady deserowej,
łyżka masła,
3 łyżki śmietanki do kawy (18%);

Składniki na ciasto wyrobić. Rozwałkować na 4 cienkie placki. Przełożyć do formy, wysmarowanej masłem.
Piec etapami po 15 - 20 minut w 180°C.
Ser połączyć z cukrem, masłem (pokroić na mniejsze kawałki) i jajami.
Gotować 10-15 minut. Na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku. Wsypać przygotowane bakalie. Wymieszać.
Ciepłą masą smarować kolejno upieczone placki. Składać jeden na drugim. Ten ostatni (najwyżej), polać rozpuszczoną czekoladą z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej.

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 19:53

ale dla Ciebie zrobię wyjątek... tylko go muszę znaleźć w moim zeszycie...

snoozy

postów: 2419

08.05.2009 19:51

Ok,przepraszam :-)

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 19:45

no ja nie wiem czy mogę, to trochę rodzinny przepis...

snoozy

postów: 2419

08.05.2009 19:41

Gotowanego?Nie znam.Poproszę przepis :-)

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 19:24

bardzo lubię gotowanego sernika przekładanego z polewą czekoladową...

minutka

postów: 1250

08.05.2009 18:34

Piaskowe u mnie też w grę nie wchodzą.
Szarlotka jest świetna. Robię też takie śmieciowe ciasto z jabłkami, gdzie ciastem tak naprawdę są jabłka - super na Boże Narodzenie.
Jesienią jadam też pleśniaka (mocno spieczonego) ze świeżymi węgierkami. Tylko wtedy smakuje jak należy.

snoozy

postów: 2419

08.05.2009 18:30

Moje to sernik,piernik i szarlotka.Zresztą wszystkie lubie oprócz piaskowych

minutka

postów: 1250

08.05.2009 18:25

Lubię smak melisy (listki podjadam nawet wtedy, gdy wyskakuję na moment do ogródka ziołowego). A żeby zadziałała, to trzeba byłoby zjadać jej olbrzymie ilości (na pewno to wiesz i tylko się ze mną droczysz;-) ). A wyrzutów z jedzenia sernika nie mam, bo wszystko jest dla ludzi;-) Poza tym, poza piernikiem (czytałam Twój przepis w innym pokoju), to moje ulubione ciacho (czasem jeszcze dorzucam ciasto z jabłkami). Niestety nie mam zbyt wielu okazji się nim zajadać:-(

snoozy

postów: 2419

08.05.2009 18:16

To Ty lubisz widze serniki psychodeliczne-z melisą.Rozumiem,ze melisa jest po to by jedząc nie wpadac w stan depresji,ze tyle się go zjada :-)

minutka

postów: 1250

08.05.2009 17:40

W moim musi być skórka z cytryny lub liście melisy - uwielbiam te smaki i zapachy w połączeniu z serem.

snoozy

postów: 2419

08.05.2009 17:25

Przykładem sernika bez spodu jaki ja robie jest sernik wiedeński.Też dodaję troche mleka i ekstrakt waniliowy.Smakuje jak lody waniliowe

minutka

postów: 1250

08.05.2009 16:57

Katarzynko, czy Twój sernik (tak naprawdę masa serowa) nadaje się do upieczenia bez ciasta? Przyznam, że od dzieciństwa wyjadałam sam ser, a blaty wyrzucałam. Nawet z sernika Babci zdejmowałam ciasto (ułożone w szykowną kratkę) z wierzchu.

Jeśli trafisz kiedyś na książkę Bożeny Dykiel, wypróbuj Jej przepis na sernik (bez ciasta). To dla mnie idealny sernik - odpowiednio wilgotny i nie za słodki. Tylko trudno dostać dobry ser, ale i z tym sobie poradziłam dolewając do zmielonego sera chlust mleka. Po prostu niebo w gębie!

KATARZYNKA

postów: 760

08.05.2009 11:14

Aby zatrzeć wrażenia po tych nieszczęsnych sernikach z tofu (Ci co czytali wątki w innych pokojach wiedzą o co chodzi).

SERNIK Z MANDARYNKAMI

Ciasto
3 szklanki mąki
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
1 kg dobrego twarogu 3 razy mielonego
200 g cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy
3 puszki mandarynek (bez zalewy)

Posypka
100 g kokosu
1/2 szklanki cukru
60 g masła

CIASTO: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jajka. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

MASA SEROWA: Jajka utrzeć z cukrem (jedno po drugim), powoli dodawać ser, później po trochu budyń, a na końcu 1 puszkę mandarynek. Wszystko dokładnie zmiksować. Pozostałe 2 puszki rozgnieść łyżką, dodać do sera i wymieszać.

POSYPKA: rozpuścić masło w rondlu, dodać cukier i kokos. Wymieszać, chwilę podsmażyć i wstawić do lodówki na 20 minut.

Wysmarowaną masłem i wysypaną mąką prostokątną formę do pieczenia wyłożyć na dnie ciastem, nałożyć masę serową, a na wierzch posypkę.

Piec ok. 60 minut.