Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26980 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Schab a'la szynka

ursi5

postów: 219

28.07.2011 09:22

Abstrahując od przypraw, dużą zaletą tego przepisu jest świeże mięso, które nieczęsto można kupić, więc chyba zawsze udaje się:-)

Nejt

postów: 38

27.07.2011 09:49

Jeśli znudziło Wam się kupowanie sztucznych pieczeni w sklepach - POLECEAM - moja żona już nie chce sklepowych wędlin po spróbowaniu tego schabu ( i wielu innych rzeczy przygotowanych w podobny sposób przeze mnie)

Składniki:

* okolo 1 kg schabu bez kości - ja zamawiam w znajomej rzeźni , prosto z rozbioru

* 4-5 łyżek soli peklowej

* 1 gałązka rozmarynu

* 2 ząbki czosnku

* 5 ziaren jałowca

* łyżka kolendry ( ziarna )

* pół łyżeczki ostrej papryki

* trzy łyżki oliwy z oliwek

* jedno jabłko

* blacha do pieczenia - najlepiej taka do pasztetu ( wążka, podłużna i z wysokim brzegiem ), w kazdym razie nie z rusztem

Schab oczyścić ze wszystkich błon, nie chcemy aby mięso było żylaste, musi pozostać samo różowe mięso. Dokładnie opłukać i pozostawić do obcieknięcia na sitku. W tym czasie przygotować marynatę.

Marynata:

W moździerzu rozgniesć ziarna kolendry, nastepnie dzorzucić 5 ziaren jalowca i rozprowadzić z kolendrą. Przyszła pora na odrobinę soli i czosnek - rozcierać do powstania gładkiej papki. Teraz mozna dosypać paprykę ponownie wymieszać i gotowe.

Mięso zdjąć z sitka, osuszyć do reszty ręczniczkiem papierowym i rozłożyć na desce do krojenia lub ( ja tak robie) na blasze do pieczenia ciast 20x40.
Najpierw nacieramy mięso solą dokładnie rozprowadzając ją po całym mięsie ( ja robię kilka nakłuć wykałaczką aby przyprawy weszły głębiej w mięso i nie przepadam za peklowaniem mięsa w roztworze solanki wolę to robić po swojemu) - porządnie wetrzeć. Zawartość moździerza również rozprowadzić dokładnie po całym mięsie i przełożyć na środek folii aluminiowej ( folia 3 razy dłuższa niz schab ). Pod schab i na schab ułozyć po pół długiej gałązki rozmarynu - nie odrywac listkow poprostu polozyc w calosci. Folię zwinąć dość mocno dociskajac do mięsa, a nastepnie owinąć bardzo ciasno folią spożywczą formując elipsoidalny kształt mięsa. pakunek wędruje do lodówki na 3 dni. Uwaga mięso puszcza soki wiec lepiej ulozyc je w jakims naczyniu - moze byc ta blacha na ktorej mieso bylo przyprawiane.

Trzy dni póżniej;]

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, góra-dół.
Mieso odpakowujemy ściągamy na bok rozmaryn. Rozgrzewamy patelnie z trzema łyżkami oliwy na dość mocnym ogniu ( nie mam plyty elektyrcznej bo nie lubie wiec nie powiem na jakim stopniu ). Smarzymy mięso z każdej strony do delikatnego zrumienienia. Przekładamy do formy i zalewamy oliwa z patelni i układamy po bokach rozmaryn. Mięso wedruje do piekarnika na 3 godziny, przy czym co pół godziny trzeba je odwracac. Pół godziny przed wyjęciem pieczeni układamy na jej wierzchu pokrojone w talarki jabłko ( wyczyszczone, nie obrane ze skórki ). Po pół godziny wyciagamy i gotowe.

Zawijamy w folie aluminiowa i pozostawaimy do wystygnięcia - et voila. Świeży chlebek, oliwa i pomidor.

Można podawać jako pieczeń, do ktorej trzeba przyrządzić sos na bazie wywaru powstalego przy pieczeniu - podsmarzyc posiekana cebule na patelni zalac wywarem, dusić chwile, podlać winem i odparaować - NIE SOLIĆ!!! jesli cebula nie doslodzila odpowiednio sosu mozna dodac lyzeczke miodu.

Smacznego.

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.07.2011 09:04