Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ sałaty i do sałat

jacek1f

postów: 2296

31.01.2008 19:11

tak, niestety świat poszedł naprzód. I nie koniecznie jest to dobry kierunek - jak mawiał Roland w światach Mrocznej Wieży...:-)

Moze raz w roku, tylko u Mamy kadam prawdziwą mizerię i sałatę ze śmietaną. A smak smietany dobrej złamanej cytryna jest rewelacyjny.... do wielu rzeczy.

caer

postów: 194

31.01.2008 10:57

u mnie w domu mama przygotowywała sałatę ze śmietaną, później zastąpił ją jogurt. Śmietanę lub jogurt doprawiała odrobiną soli, szczyptą kwasku cytrynowego, cukru i pieprzu. Smak był taki słodkawo kwaśnawy:-) Identyczny jogurt/śmietaną dodawała do mizerii. Ja ciąglę robię taką właśnie mizerię z jogutem.

Ostatni raz taką sałatę jadła wieki temu. Nawet mama przerzuciła się na winegrety:-) Świat się zmienia ehhhh

dziękuję za Twój przepis na sos. wypróbowałam i jest fantastyczny:-) miła odmiana:p

alicka

postów: 134

25.01.2008 20:34

moja babcia zawsze sałatę podawała polaną gęstą śmietaną posypaną solą i drobno pokrojoną dymką (szczypiorkiem) lub rzodkiewkami,gdy raz zrobiłam taką sałatę mojemu mężczyźnie to się bardzo skrzywił i zrobił sos taki jak robi jego mama: ugotowane żółtka uciera ze śmietaną cukrem i odrobiną octu,białko poszatkowane na malusieńkie kawałeczki dodane do sosu i gotowe, ilość cukru według uznania,sos powinien mieć fajny żółty kolor (wszystkich gotowanych białek nie trzeba dodawać), ten sos jest naprawdę rewelacja tylko kwestia gustu czy ma być czuć słodycz cukru,czy lekki posmak kwaśny
poniższe pomysły chętnie będę testować na moim mężczyźnie :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 25.01.2008 20:35

caer

postów: 194

24.01.2008 13:09

dzięki Jacku, na pewno spróbuję bo brzmi nieźle:-)

kiedyś zrobiłam eksperyment i sos vinegret zmiksowałam z dojrzalym avokado i prażonymi pestkami słonecznika i dyni (oj wiem wiem ciągle te pestki - ale jakoś tak się kompletnie uzależniłam - polecam też prażone siemie lniane - pyszne)
Wyszedł gładki dość gęsty sos którym polałam sałatę. Całkiem dobry muszę przyznać:-)

ah i jeszcze podpatrzone u Nigelli (nie pamietam jej dokładnego przepisu, ale ja już tak mam, że raz zrobię a potem pomodyfikuję i lecę z głowy:-)) - do sałaty "podstawowej" dodaję ugotowany zielony groszek cukrowy i plastry dojrzałego avokado. Całośc polewam sosem vinegret - oliwa, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz. Posypuję świeżą kolendrą. Bardzo ciekwy smak. polecam

:-)

jacek1f

postów: 2296

23.01.2008 11:52

witaj bratnia duszo! :-) w zasadzie siostrzana:-)

Ja tez wlasnie jako baze traktuje i rozne miesa na okrase na wierzch stosuje.

Sprobuj zwykla karkowke w formie kotletow usmazyc, ale potem..... pokroic w paski, dodac na patelnie łyzke sosu sojowego, kieliszek wina i ciut balsamiko i na wolnym ogniu smazyc/odparowac mieszajac. Az sie wszytsko oblepi smacznie, mmm i na salty wylozyc.

:-)

caer

postów: 194

23.01.2008 10:08

uwielbiam taką sałatę Jacku. Często traktuję ją również jako bazę do kolejnych wydziwień:-)
Mój ulubiony zestaw (to już prawie główne danie) - "sałata podstawowa":-) + ciepła dobrze doprawiona grillowana pierś z kurczaka + solidna garść jeszcze gorących uprażonych pestek z dyni i słonecznika. Do tej sałaty dodaje również odrobinę oleju z pestek dyni. Warto.

Moje ostatnie odkrycie z cyklu "sałata na winie" czyli jest potrzeba - sprawdzam lodówkę i kombinuję

- rukola - spora garść (miałam 1,5 doniczki)
- pomidorki koktailowe przekrojone na pół (niestety o tej porze roku tylko koktailowe mają jakikolwiek smak) - 250 g - małe opakowanie
- sos vinegret zrobiny z : ocet balsamiczny, olej z pestek dyni, sól, cukier, pieprz
- pół szklanki uprażonych ziaren z dyni
wymieszać i spróbować

pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

22.01.2008 13:24

Temat rzeka, czas zacząć:

zestawienie chlodna salata, kilka roznych salat (karbowana, debowa, masłowa, lodowa, z rukola i cykorią...z raddiccio..) zawsze jako podklad - lekko skropione sokiem z cytryny, posolone, popieprzone, ciut cukru z palcow i ocet balsamiko. I oliwa pyszna. (albo zamiast cytryny ocet winny dobry i łyzeczka miodu)
(albo 2 łyzeczki oleju z orzechów, mmmm)

na taka sałatę wymieszna dokładnie ręką:

- ugotowane, schlodzone, obrane ziemniaki przesmazone w gruuubych plastrach z kostka z boczku...

- mango w paskach grubych z patelni grillowej i polowki malych pomidorow z tej samej patelni;

- ananas (jak i mango i inne owoce do salat na cieplo - najpierw skropione oliw ai posolene i popieprzone) w plastrach na grillowa. Tu paseczki kurczaka po 2 minutach z patelni dodajmy tez.

... itd itd