Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Salatki domowe.

halusia

02.02.2010 17:54

halusia napisała 30.01.2010 18:39:
Natomiast mam pytanie czy ktoś wie jak gotować kaszę kukurydzianą i w jakim zestawie podawać.Czytałam ,ze jest mało tuczaca a jednocześnie wartościowa. pozdrawiam.
czy ktoś wie proszę odpowiedzieć ponawiam zapytanie

halusia

02.02.2010 17:53

halusia napisała 30.01.2010 18:39:
Natomiast mam pytanie czy ktoś wie jak gotować kaszę kukurydzianą i w jakim zestawie podawać.Czytałam ,ze jest mało tuczaca a jednocześnie wartościowa. pozdrawiam.
czy ktoś wie proszę odpowiedzieć

Hestia Q-34

postów: 419

30.01.2010 21:00

Jak zwykle cos opuszcze.Nie dodalam,zeby nie wielka iloscia sosu polac tunczyka
i odrobina jajka,reszte podac w sosjerce,do tego chrupiace cieple pieczywo
i maslo.
Mam nadzieje,ze bedzie smakowac.
Pozdrawiam

Hestia Q-34

postów: 419

30.01.2010 20:51

Moja salatka z tunczyka wyglada tak:
Na polmisku, /najlepiej okraglym/ poslanie z groszku / malutkie ziarenka
z puszki/. Groszek odsaczyc na reczniku papierowym.Na srodku kopczyk z 2 albo 3 puszek tunczyka w oliwie .Przycisnac odcietym wieczkiem i zlac oliwe.
Na kancie polmiska dookola na przemian pomidorki koktailowe w roznych
kolorach i polowki na twardo ugotowanych jajek.Jesli bardziej luksusowo ,to
rozyczki z wedzonego lososia,no i koniecznie sos,ktory tu gra pierwsze skrzypce.
Nie podam dokladnie ilosci skladnikow,bo zawsze robie na smak - jezyk decyduje ile czego,
a wiec:
kilka lyzek majonezu
1 szklanka kwasnej smietany,typ cream`e fraiche - zawartosc tluszczu nie wazna,
okolo pol szklanki sosu chili,jesli dostaniecie szwedzkiej firmy FELIX to polecam
jest duzo lepszy niz HEINZ,przynajmniej dla mnie,radze nie dodac naraz calego
sosu chili,niech smak zadecyduje
kilka korniszonw drobniutko pokrojonych,jesli sa bardzo kwasne lepiej odcisnac
troche zalewy z pokrojonch
tabasco tyle zeby wyraznie czuc bylo ostrosc,dodawac po troszeczku kroplami
1-2 lyzeczek musztardy gruboziarnistej
doprawic do smaku sola,pieprzem i cukrem.
Smacznego

halusia

30.01.2010 18:39

Natomiast mam pytanie czy ktoś wie jak gotować kaszę kukurydzianą i w jakim zestawie podawać.Czytałam ,ze jest mało tuczaca a jednocześnie wartościowa. pozdrawiam.

halusia

30.01.2010 18:37

Moją ulubioną teraz ryba jest dorsz.Przygotowuję sobie wcześniej starte jarzyny, wcześniej podsmażam na oliwie z oliwek kolorową cebule, pora kawałek obrobina papryki, starte na tarku jarzyny jak kto lubi ostro to chili ja tak robię, parę rodzynek mozna i bez duszę odrobina wody i jak jest gotowe przygotowuję sobie kawałki dorsza/jakie kto chce/ ja grubsze paluszki obsmażam wczesniej obtaczane w mące ja to robię w kukurydzianej potem do przygotowanych jarzyn wcisnę aby trochę jarzyny je przykryły i zagotowuję. Pozostawiam aby nabrały smaku. Przyprawiam wg upodobania. Ja bardzo lubię i na zimno i na ciepło np. plus ziemniaki.polecam

halusia

30.01.2010 18:27

Ja z sałatki z tuńczyka wyleczyłam sie na dobre, pomimo, że bardzo lubie ryby. Raz po sałatce z tuńczyka tak sie zatrułam, ze nie mogłam dojść do siebie. Składniki miałam dobrej jakości i robiona na swieżo. Jezeli chodzi o ziemniaki do sałatki np.jarzynowej to daję, ponieważ zbierają one z pozostałych składników mokre soki i dodaja smaku. Parę razy robiłam bez ziemniaków, ale to nie to.

Ela LISA

postów: 1956

30.01.2010 16:06

Salatka tunczykowa tez dobra.Dodalam 2 zabki czosnku, bo lubie. Surowa cebule tez
Cala moja rodzina lubi.

Ela LISA

postów: 1956

30.01.2010 16:04

Nic podobnego.Ziemniaki w mundurkach lubie, do sledzi tez. Ale na goraco.Nie lubie zimnych w salatkach.Zwlaszcza w jarzynowej. Przypomne tez, ze na calym swiecie, ludzie z apetytem, jedza salatki ziemniaczane. Zwlaszcza niemcy za nimi szaleja.Amerykanie tez. Ja nie lubie, ale kazdemu co innego smakuje. Dlatego jadaj salatki ziemniaczane, z apetytem, jak je lubisz.Smacznego :-))))

caer

postów: 194

30.01.2010 06:18

wychodzi na to że u mnie bida bo ziemniaki gotowane w mundurkach zawsze! poza tym do majonezu zawsze trochę musztardy. Charakteru nabiera :)

a propos sałatki z tuńczyka... Mam przepis, ale ostrzegam, mocna rzecz, nie każdemu sie spodoba, poza tym jeść muszą wszyscy obecni inaczej houston we have problem :)

puszka tuńczyka, najlepiej w oleju, najlepiej duze kawałki
puszka kukurydzy
4 szalotki (albo nieduża cebula. czerwona np:)
ząbek czosnku (aaaaaaaaaabo dwa)
ocet balsamiczny (może być winny ale wedy dodajemy odrobinę cukru)
oliwa
pieprz sól

czosnek posiekać drobno, szalotkę w piórka, 2 łyżki oliwy, niecała łyżka octu balsamicznego (ilość zależy od tego jak jest kwaśny, ja najczęściej uzywam zredukowanego balsamico więc jest delikatny i slodkawy). Wsypać kukurydzę i odcedzonego rozdrobionego tuńczyka. Sól pieprz i wymieszać.
No i albo ja pokochacie albo znienawidzicie. Nie pozostawia obojetnym:)
ja ją uwielbiam

Ela LISA

postów: 1956

15.12.2009 08:51

Nie dodawalismy do niej nigdy ziemniakow.W rodzinie zawsze byla jakosc a nie ilosc.
Ziemniaki w salatce u kogos, wywoluja u mnie negatywne odczucia.
Byly rozne dodatki, zwlaszcza siostra mojej matki, chetnie dodawala do niej, dodatkowo, jakas kukurydze , czy czerwona fasolke.Najchetniej jednak tradycyjna
Marchew , pietruszka,seler, por surowy,jablka, groszek, jajka, ogorek kiszony,majonez sol i pieprz.Taka wersja najbardziej mi smakuje.Chyba niczego nie pominelam.

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:24

to sa rozne sposoby na te salatke?:)

maniek

postów: 35

04.12.2009 19:37

a co z najpopularniejsza na polskich stolach salatka warzywna? jaki macie na nia sposob?

migotka333

postów: 1184

04.12.2009 10:25

:-DDD
a ja...kupuje tuńczyka w Biedronce, z serii Vasco...robi go chyba firma Graal
:-D

jacek1f

postów: 2296

04.12.2009 08:03

skonczcie prosze promocje neptuna juz.

misiaczek3324

postów: 40

03.12.2009 23:24

ooo dzieki bardzo. przydadza sie na pewno!

małgośkaaa

postów: 47

01.12.2009 01:34

smaczny . pl/przepis,salatka_z_tunczyka_i_ryzu tu masz najprostsza :) z reszta wpisz w wyszukiwarke slatka z tunczykiem to wyskoczy ich jakis milion. ciekawe propozycje znalazlam tez tu: neptun . pl

misiaczek3324

postów: 40

29.11.2009 23:35

macie moze jakis przepis na salatke z tunczykiem?

hania-kasia

postów: 82

20.08.2009 10:52

Dzięki. W Bomi jest spory wybór serów, ale pecorino akurat tam nie widziałam.

snoozy

postów: 2419

19.08.2009 23:00

Jak bede wiedział o nowym źródle pecorino to dam Ci znac

hania-kasia

postów: 82

19.08.2009 20:27

Dzięki za informację o Masali - nie znałam tego źródła. Ja kupiłam kiedyś (bodajże rok temu) pecorino w małym sklepie z produktami włoskimi przy Francuskiej, na Saskiej Kępie, ale nie wiem, jaka jest tam obecnie sytuacja - czy sklep jest nadal czynny i co można w nim dostać, bo przeprowadziłam się do innej dzielnicy i nie mam teraz zbyt wiele okazji, aby bywać w tamtym rejonie.

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 22:34

Kupuje w Masali albo korzystam z częstych wizyt znajomych i rodziny we Włoszech i dostaje orginalny toskański o jest naj naj naj.Ten z masali tez jest bardzo dobry.Musze też sprawdzic bo wydaje mi się,że jest też w Picollo Italia na Stokłosach ale nie jestem pewny.Wiem,że tam jest mozarella, fontina, gorgonzolla i wiele innych prosto z Włoch i w rozsądnych cenach jak zreszta inne produkty

hania-kasia

postów: 82

18.08.2009 21:38

Brzmi apetycznie. Też właśnie myślałam o tym, aby poeksperymentować z bobem w zestawieniu z włoskim serem.

Ostatnio rozsmakowałam się w orzeszkach piniowych jako dodatku do sałatek - uprażone na suchej patelni rewelacyjnie uatrakcyjniają smak sałatek.

Polecam też do sałatek świeże liście szpinaku.

Snoozy, a gdzie kupujesz pecorino?

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 19:34

Ja bób dodaje do sałatki zielonej (tak ją nazwałem), dodaje pokrojone w cienkie plastry awokado, rukole, zielony groszek i mięte.Sos robie z octu pomarańczowo-imbirowego a na wierzch wiórki pecorino i posiekane pistacje

hania-kasia

postów: 82

18.08.2009 19:13

Polecam Wam przepis na sałatkę z bobu, którą ostatnio przygotowałam na imprezę i która zrobiła furorę ze względu na oryginalne zestawienie składników. Wszyscy się dziwili, że bób można wykorzystywać do sałatek.

Składniki:
- bób
- boczek wędzony
- pomidorki koktajlowe
- sałata lodowa
- czarne oliwki
- ser feta - najlepiej grecki
- świeża mięta
- olej
- oliwa z oliwek
- balsamico
- musztarda
- sól, pieprz

Bób ugotować (gotować niezbyt długo, aby się nie rozgotował), ostudzić, obrać. Boczek pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na chrupiąco, ostudzić na kawałku ręcznika papierowego, pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę lodową umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół. Oliwki odsączyć, pokroić na plasterki. Listki mięty posiekać. Wymieszać składniki sałatki. Polać sosem vinaigrette zrobionym z oliwy, balsamico, musztardy, soli i pieprzu.

Zdjęcie sałatki na moim blogu:
http://hania-kasia.blogspot.com/

hania-kasia

postów: 82

23.07.2009 07:51

Przejrzałam przepisy na sałatki. Bardzo spodobała mi się sałatka Marcina z rukolą, szynką parmeńską, mozarellą, owocami i sosem balsamicznym - na pewno wypróbuję. Sos balsamiczny widziałam niedawno w Marks&Spencer, w dziale spożywczym.

Ostatnio wymyśliłam taką sałatkę:

Składniki:
- ziemniaki
- kurki
- boczek wędzony
- groszek zielony z puszki
- jabłko, najlepiej szara reneta
- cebula
- szczypiorek
- natka pietruszki
- majonez
- śmietana 18%
- olej lub oliwa
- sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Kurki umyć, osuszyć na sicie, oczyścić, pokroić. Cebulę i jabłko pokroić w grubszą kostkę. Na na niewielkiej ilości oleju lub oliwy krótko podsmażyć cebulę, kurki, po kilku minutach dodać jabłko - powinno tylko lekko się posmażyć, ale nie rozpaść. Po podsmażeniu odsączyć cebulę, kurki i jabłko z sosu na sicie. Boczek pokroić na plastry i wysmażyć na niewielkiej ilości oleju na chrupko. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Natkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majonezem wymieszanym ze śmietaną. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, aby składniki przegryzły się.

Myślę, że zamiennie zamiast śmietany wymieszanej z majonezem, dobrze pasowałby sos vinaigrette.

Zabrałam tę sałatkę na spotkanie ogrodowe, jako dodatek do pieczonego dzika i wszystkim bardzo smakowała. Myślę, że pasowałaby też jako dodatek do mięs z grilla.

Zdjęcia sałatki na moim blogu kulinarnym:

http://hania-kasia.blogspot.com/

Vicky

postów: 1

02.07.2009 10:36

rzodkiewkę tniemy na małe plasterki (na mandolinie, w robocie)
rwiemy sałatę lodową na nieduże kawałki. Tniemy sporą garść szczypioru. Sos robimy w proporcjach 1;1 ze śmietany 12% i majonezu. Dosalamy, dopieprzamy, wszystko mieszamy:)

zielony groszek

postów: 14

09.06.2009 11:18

Goście do mnie przychodzący bardzo lubią taka najprostszą wersję sałatki:

Ziemniaki ugotowane w mundurkach lub bez (zależy jak kto woli i czy młode ziemniaki czy stare) kroimy na dosyć grube plastry. Zalewamy je w misce nasza ulubiona kompozycja ziół wymieszana z oliwą i cytryną. Cały urok tej sałatki polega na dwóch - trzech ząbkach czosnku wyciśniętych do sosu (tak, żeby był wyraźnie wyczuwalny). Dla koloru wkrajam cały pęczek dymki.

Taką sałatkę najlepiej jest przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki. A kiedy goście pójdą i nie zjedzą całej, polecam podsmażenie tego co zostało na patelni i zjedzenie do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków. Urok tkwi w prostocie. Prawda? ;)

matka polka

postów: 4

08.06.2009 11:20

Dla zwolenników kalafiora podaje przepis na bardzo prostą salatkę:
kalafior
pęczek koperku
sól,pieprz
majonez
można dodać trochę jogurtu naturalnego
Kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy, mieszamy razem. Doprawiamy solą (ostrożnie bo majonez bywa czasem bardzo slony) , pieprzem, dodajemy majonez.
Najlepiej gdy postoi troszkę w lodówce,wtedy jest najlepsza. Podaję ją często jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do obiadku. Niepozorna ale smaczna spróbujcie.

minutka

postów: 1250

23.05.2009 20:37

Tak. Albo zamiast mięsa jakiś ser, w wakacje obowiązkowo grillowany oscypek. Potem ciut oliwy/oleju, ocet winny. I gotowe!
I żadnych przepisów, po prostu pełna improwizacja:-)

snoozy

postów: 2419

23.05.2009 19:33

Dokładnie.Mieszasz troche lisci dodajesz bulwe młodego buraka i kawałek grilowanego miesa i sałatka gotowa

Ela LISA

postów: 1956

23.05.2009 16:21

Teraz to sama przyjemnosc jest salatki. Czym cieplej, tym lepiej smakuja.

funkyfood

postów: 59

19.05.2009 17:31

LETNIA
3 jajka wsiowe
5 ogórków małosolnych
1 mały młody kalafior
małe opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól do smaku i duuuużżżo pieprzu młotkowanego

Ogórki i jajka pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na malutkie różyczki. Jogurt połączyć z majonezem, dodać przyprawy, połączyć z resztą i odstawić do lodówki na ok. 0,5 h.

Chrupie i smakuje latem :)

snoozy

postów: 2419

19.05.2009 16:40

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z PECORINO
SKŁADNIKI:
2 marchewki
2 fenkuły
1 sałata rzymska
2 małe buraki
1 zółta papryka
1 cukinia
1 bakłażan (to dodatek dla Minutki :-D)
pecorino lub parmazan
sól, pieprz
rozmarym i oregano
sok z cytryny i oliwa

WYKONANIE:
warzywa dokładnie umyc i wysuszyc.Każde osobko zawinąc w folię aluminiową i wstawic do piekarnika-180 stopni.Czas pieczenia zależy od warzywa.Upieczone wrzywa pokroic wg uznania.Oliwe zmieszac z sokiem cytynowym rozmarynem i oregano.Polac wrzywa.Dodac sól i pieprz a na koniec cieniutkie plasterki sera

minutka

postów: 1250

19.05.2009 13:11

A tu masz moją wersję:

kawałek pora
0,5 kg pieczarek
7 jajek
szklanka mrożonego groszku
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz ziołowy

Por pokroić na cienkie półplasterki. Posolić i odstawić.
Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Gotować 15 min. Odcedzić i ostudzić.
Groszek zagotować, odcedzić i ostudzić.
Jajka pokroić w kostkę.
Por, pieczarki, groszek i jajka wymieszać z majonezem, solą i pieprzem.

Ela LISA

postów: 1956

19.05.2009 08:51

Salatka pieczarkowa.

80dag,pokrojonych w czastki (duze,) i odgotowanych pieczarek,2 szklanki ugotowanego ryzu,kukurydza,biala i czerwona fasola,pokrojone korniszony,natka posiekana,majonez sol,pieprz,i troche smietany.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 14:26

Na szczescie, uczulen pokarmowych nie mam.Kiedys tylko,dotykajac ogorkow kiszonych, dostawalam plam czerwonych,na dloniach.Swedzialo to okropnie.Ale tak mialy,wszystkie babki w rodzinie mamy.Teraz rece natychmiast szoruje,dodatkowo,przyzwyczaily sie do takich roznych produktow.Pracowalam tyle lat gotujac, w domu tez odpoczywalam w kuchni.Wyroslam z uczulenia.Kicham za to teraz wiosna i latem.Podobno to uczulenie, od kurzu tez kaszle. Dziwne, na stare lata?

minutka

postów: 1250

10.05.2009 12:22

Dietę bezbiałkową (nabiał i mięso) też mam za sobą. Teraz zjadam ich olbrzymie ilości.
Zazdroszczę Ci, że z tego wyszedłeś. Mi z roku na rok pojawia się coś nowego, więc zajadam wszystko, póki mogę;-) Zauważyłam jednak, że - jeśli idzie o owoce i warzywa - to po zjedzeniu tych ze swojej uprawy nie mam żadnych efektów ubocznych. Dziwne... Może to tak jak z uczuleniem na sierść np. kotów, kiedy to na własne podobno się nie ma alergii.

snoozy

postów: 2419

10.05.2009 12:17

jako dziecko byłem uczulony na mleko i większośc cytrusów.Ale wyrosłem z tego.Została tylko chityna

minutka

postów: 1250

10.05.2009 12:05

Nie skłąmię, jeśli napiszę, że ćwierć swojego dotychczasowego życia przeżyłam jako lekarski królik doświadczalny będąc na różnych dietach. Nie wiem, jak u Ciebie, u mnie okazuje się, że na niektóre pojedyncze produkty nie mam uczulenia, ale jeśli połączy się je z innymi, to organizm nie wytrzymuje. W restauracjach powinnam zachowywać się jak Meg Ryan w "Kiedy Harry poznał Sally", co wydaje mi się dość kłopotliwe.

snoozy

postów: 2419

10.05.2009 11:55

Niestety alergie pokarmowe są koszmarne.Dobrze,że moge jeśc małże i osmiornice

minutka

postów: 1250

10.05.2009 11:51

Snoozy, Ty masz uczulenie na chitynę, a ja na jaja kurze i inne pokarmy. Na szczęście owoce morza mogę zajadać do woli.
Sałatkę, o której napisałam pod spodem właśnie zajadam. Robiąc ją przed chwilą zapomniałam o jej podrasowaniu ziołami. Polecam natkę kolendry, bazylii i oczywiście dymkę.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 11:45

Salatka kolorowa.

Zielona i czerwona papryka ,cebua, kiszone ogorki,pomidory,groszek konserwowy i kukurydza,starty zolty ser,majonez,sol i pieprz. Wymieszac calosc,wylozyc na salaterke,gore posmarowac majonezem,posypac siekanymi na twardo jajkami i szczypiorkiem,sol i pieprz.

snoozy

postów: 2419

10.05.2009 11:38

Paluszki krabowe to cos dla mnie.2 kęsy sałatki i izba przyjęc z hydrocortizonem :-)
Ja bardzo lubię sałatkę z duszonych warzyw lisciowych , takich jak kapusta pekińska, sałata rzymska, młode pory, radicchio, które dusze na patelni z duża ilością czosnku z dodatkiem paru ml bulionu drobiowego.Dodaje do tego pieczoną marynowana paprykę a sos robię z oliwy bazuliowo-limonkowej.Sałatka jest super do pieczonych mięs

minutka

postów: 1250

10.05.2009 10:17

SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
Sos:
1-2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach
łyżeczka musztardy
łyżeczka jogurtu
pół łyżeczki cukru
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

200 g paluszków krabowych
opakowanie pomidorków koktajlowych
papryka czerwona/żółta
sałata
awokado (ewentualnie)

Najpierw przygotować w zakręconym słoiczku sos. Wymieszać poprzez potrząsanie zawartością.
Składniki sałaty rozdrobić. Polać sosem i zajadać:-)

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 09:48

Salatka Meksykanska.
50 dag miesa z pieczonego kurczaka.
zielona i czrwona papryka,kukurydza z puszki,1 szkl ugotowanego ryzu,majonez,troche smietany,i przyprawa meksykanska,lub chili,mielony kminek i troche kurkumy,sol.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 09:45

Salatka z kapusta pekinska.

50dag wedzonego miesa z kurczaka,papryka czrwona,ogorki konserwowe,kapary z zalewy octowej,3 jajka na twardo,kapusta pekinska,majonez ,sol ,pieprz i troche soku z cytryny.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 09:40

Salatka z paluszkow krabowych.

Do pokrojonych paluszkow krabowych,dodaje sie drobno pokrojone szalotki i obrany seler naciowy drobno i cieniutko pokrojony.Salatke zalewa sie sosem z majonezu i smietany,z sola ,pieprzem i cukrem.

MarcinO

postów: 415

07.05.2009 22:02

rukola - 1opakowanie
szynka parmeńska - kilka plasterków
mozzarella - 1 kulka
figi lub brzoskwinie lub gruszki (jak kto lubi) - kilka sztuk
sos balsamiczny (kiedyś był taki gęsty, w plastikowej butelce z owocami leśnymi na etykiecie, ale dawno go nie widziałem)
sól i pieprz
masło - łyżka

Owoce pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle, zalać to sosem balsamicznym (jakieś 4-5łyżek) i gotować ze 3 minuty. Na półmisek wyłożyć rukolę, poszarpaną mozzarellę i szynkę parmeńską oraz podsmażone owoce. doprawić solą i pieprzem delikatnie i zalać sosem z patelni. smacznego

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 20:52

Minutko,bardzo chetnie zjem Twoja salatke z pora.Uwielbiam go.Przy najblizszej okazji,zjem tez listki mlodej botwinki.Lubie zieleninke,a teraz,po zimie, to jest najpyszniejsze jedzenie.

minutka

postów: 1250

07.05.2009 20:29

Pierś kurczaka pokroić na kawałki, posypać przyprawą do kurczaka Kamis (to jedyna gotowa mieszanka przypraw jakiej używam, więc mi wybaczcie to uzależnienie). Wlać 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy. Odstawić na kilka godzin, po czym kurczaka usmażyć i ostudzić.
Kurczaka wymieszać z kukurydzą, ananasem pokrojonym w kostkę, poszatkowaną kapustą pekińską. Dodać łyżkę-dwie majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na trochę, by smaki się przegryzły.

snoozy

postów: 2419

07.05.2009 19:50

Szałwia będzie bardzo włoska więc na 100000% tak

minutka

postów: 1250

07.05.2009 19:32

Widziałam;-) I zamierzam wykorzystać (zjadam wszystko, co ma żelazo, nawet, jeśli mój organizm nim gardzi). Tylko zamiast rozmarynu dam szałwię lub tymianek, dobrze? To pytanie retoryczne, bo chyba znam Twoją odpowiedź;-)

snoozy

postów: 2419

07.05.2009 19:26

Minutka.Jak masz za duzo bicwinki to zajrzyj na moje włoskie gotowanie.Tam masz przepis na tartę z bocwinką

minutka

postów: 1250

07.05.2009 18:59

Ela LISA napisała 05.05.2009 22:06:
Nie jadlam, liscia buraczanego na surowo.
Elu, spróbuj koniecznie. Wybieraj te młode ze środka - świeże i słodziutkie (jak na sałatę oczywiście). Przekonał mnie do tego Jamie w swoich Przekrętach.
Zjadam duże ilości botwinki, gdy za gęsto posiałam buraki. Wyrywam je wtedy i zamiast - jak dawniej - wyrzucać na kompost, myję i zjadam. Małe roślinki po oczyszczeniu zjadam również z korzonkiem. Super! - nie tylko pod względem smakowym , ale i kolorystycznym.

minutka

postów: 1250

07.05.2009 18:25

Elu, a może spróbujesz mojej sałatki z pora?

Pora pokroić drobno. Posolić i odstawić na ok. 15 min.
Do pora dodać startą marchew,jabłko i ogórek kiszony.
Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą.

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 12:17

Salata z kurczakiem wedzonym.

Salata lodowa i czerwona,porwana na kawalki.
Na salate pokrojony lub porwany w kawalki wedzony kurczak..
Sos: 150 ml majonezu,5 dag tartego swiezo parmezanu, 3 drobniutko posiekane zabki czosnku,sol i pieprz. Gore posypac wiorkami parmezanu.

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 11:47

Oliwki,najlepsze z beczki.Nie lubilam do momentu,w ktorym nie sprobowalam.Teraz uwielbiam.Sprzedawali tez takie, gotowe do jedzenia z oregano ,czosnkiem i innymi przyprawami.Poezja.

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 22:36

jacek1f napisał 06.05.2009 14:15:
Mogotko, a ja bym odradzal dodanie sera plesniowego do salty w ktorej juz sa slone oliwki, slone kapary i musztarda w vinegrecie.

Ser plesniowy daje sie jako 'słony smak| do salat, wiec tu za duzo juz by bylo.

trzeba by zmieniac sos - baze na miodzie robiac, ale i tak za duzo słoności, brak równowagi sie robi, albo co innego wychodzi.
:-)
tak też pomyślałam, inny sosik trza do tej sałatki jak chce się dodać ser z pleśnią :-)
kaparów nie lubię, a za oliwkami też nie przepadam.

post edytowany 1 raz, ostatnio 06.05.2009 22:37

snoozy

postów: 2419

06.05.2009 18:54

A ja lubie sałatkę Colesław, do której dodaję białą kapuste, dymkę, marchew, fenkuła, kolendre i trochę selera naciowego.Sos jest z majonezu i jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i czosnku

Ela LISA

postów: 1956

06.05.2009 18:29

Bardzo lubie salatke z pora. Robi sie ja w dwoch wersjach.

Posiekane pory - jasne czesci i jasno zielone,lekko posolic. Pokrojone ogorki konserwowe, i majonez.Na gore koperek lub bez koperku.

Wersja 2
To samo , dodatkowo groszek z puszki.

Jem ja ze 30 lat - samodzielnie robiona. Zawsze mi tak samo smakuja,a jest bardzo prosta. Jadlam je tez duzo, duzo wczesniej. Wtedy sama nie robilam.To prosta salatka dziadka i babci.Taki zart.

Ela LISA

postów: 1956

06.05.2009 18:23

Salatka z kurczaka wedzonego.

Kurczak wedzony(,caly z miesnego).Takie paczkowane uda w folii, nie sa smaczne. Do pokrojonego miesa,jajka na twardo,jablka pokrojone,i groszek z puszki.Dodajemy majonez.

jacek1f

postów: 2296

06.05.2009 14:15

Mogotko, a ja bym odradzal dodanie sera plesniowego do salty w ktorej juz sa slone oliwki, slone kapary i musztarda w vinegrecie.

Ser plesniowy daje sie jako 'słony smak| do salat, wiec tu za duzo juz by bylo.

trzeba by zmieniac sos - baze na miodzie robiac, ale i tak za duzo słoności, brak równowagi sie robi, albo co innego wychodzi.
:-)

caer

postów: 194

06.05.2009 14:14

i żółta jeszcze:

2 mango (mogłby być również ananas) - pokrojone w plasterki - nie za małe nie za duże :) u nie wielkości poiedzmy 5 zł :)
2 pory - tylko białe części pokrojone w plasterki
kapusta pekińska - 2 garście poszatkowanej
pół szklanki pokrojonych orzehców włoskich
puszka kukurydzy

sos:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego - najlepiej gęsty grecki
łyżka majonezu
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki curry (może być wiecej, zależy jak kto lubi)
pieprz
sól do smaku

Tę sałatkę łatwo zamienić w bardziej konkretne danie dodając pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka np
albo schab pieczony
albo wędzonego kurczaka
albo jeszcze do tego ryż...

caer

postów: 194

06.05.2009 14:05

a ja w weekend majowy wykombinowałam dwie sałatki jako urozmaicenie do grilowanych żeberek, karkówki i kiszki ziemniaczanej. (mmmm jakie to było dobre, tak mi się wspomniało:)

więc do rzeczy. Sałatki wymyśliły sie dwie i do tego jakoś tak kolorystycznie pojechałam:

Zielona:

2 gruszki - zielone twarde - pokrojone w kawałki wielkości plasterka ogórka
ogórek - 1 długi - pokrojony w plasterki ze skórką
rukola (cztery duże garści)
dwie garści sałaty lodowej
po pół szklanki uprażonych pestek z dyni i słonecznika

sos vinegret
oliwa extra virgin
sok z cytryny
odrobina miodu
pierz
sól
świetnie by było dodać do oliwy trochę oleju z pestek dyni - ale niestety nie miałam pod ręką

sałatka jest bardzo pachnąca, taka świeża letnia....

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 10:08

NAJZWYKLEJSZA JARZYNIÓWKA

Ile osób, to pewnie tyle połączeń smaków (każdy daje swoje)

3 średnie ziemniaki,
2 marchwie,
kawałek selera,
jabłko, najlepiej kwaskowate
3 ogórki kiszone
2 jajka
mała puszka groszku zielonego,
mała cebulka,
3 - 5 łyżek majonezu,
łyżeczka musztardy sarepskiej,
sól, pieprz;

Warzywa ugotować (nie obierając ze skórki), jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać jajka ze skorupek, a warzywa ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, ogórki i jabłko obrać, również pokroić w kostkę. Groszek odcedzić z zalewy. Dodać do warzyw. Wszystko wymieszać z dużej misce. Majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Cebulkę kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję tylko do swojej porcji i odstawiam na noc do lodówki.

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 22:23

Będzie pasował w 100%.

migotka333

postów: 1184

05.05.2009 22:09

bym do tej sałatki (proponowanej przez snoozy'ego) dodała kawałki sera z niebieską pleśnią (np. rokpola lub gorgonzoli)

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 22:06

Wiesz, ze musze przetestowac ten przepis.Nie jadlam, liscia buraczanego na surowo.

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 22:05

Ja po prostu mieszam rukole,młode liście buraków, bazylię,dodaję sałate dębową, dymkę, oliwki i kapary oraz pomidora w cwiartki i zalewam sosem z oliwy musztardy i soku z cytryny

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 11:06

Jest tyle roznych salatek,mozemy sie nimi podzielic, z innymi.