Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ sałatka z tuńczyka

MarcinO

postów: 415

13.11.2008 20:36

Składniki tejże sałatki układa się oczywiście warstwami, bez mieszania. Efektownie wygląda w przezroczystej salaterce a najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przygotuj:
* 5 jaj na twardo - starte osobno białka i żółtka;
* żółty ser - starty;
* szynkę - pokrojoną w paseczki;
* 2 średnie cebule posiekane i posolone;
* 3 kiszone ogórki - starte;
* puszkę tuńczyka w sosie własnym;
* majonez;
* gotowaną marchew ( najlepiej z rosołu) - startą;

Warstwy:-
I - białka z 5 jaj
II - ser wymieszany z szynką
III - cebula;- IV - ogórki;
V - 3 łyżki majonezu;
VI - rozdrobniony tuńczyk ( można dodać zalewy);- VII - 3 łyżki majonezu;
VIII - marchew;
IX - żółtka;

Całość należy przykryć folią, żeby aromaty tudzież smaki wymieszały się ze sobą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
(Znajomi i rodzina mówią o tej sałatce - petarda - jak ją zrobicie to zobaczycie dlaczego:))

minutka

postów: 1250

13.11.2008 13:39

Polecam również inną sałatkę z tuńczyka:
makaron np. kolanka, cebula pokrojona w kostkę lub cienkie piórka, kapary, ewentualnie kukurydza. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i majonezem (lub oliwą z sokiem cytrynowym i odrobiną musztardy).

minutka

postów: 1250

11.11.2008 21:16

A ja do ugotowanego makaronu penne dodaję tuńczyka w sosie własnym (lub oliwie), seler naciowy, ostrą papryczkę, kukurydzę, czasem paprykę konserwową lub konserwowego ogórka. Doprawiam solą, pieprzem, oliwą i octem jabłkowym.

magda22

postów: 1

11.11.2008 16:07

ugotować makaron, dodać do miski kukurydze, ogórek kiszony pokrojony w kostke, groszek, czerwoną fasole, tuńczyka w sosie własnym, jajko na twardo, majonez, sól i pieprz