Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ RÓŻNE MĄKI WŁASNEJ PRODUKCJI

KATARZYNKA

postów: 760

27.05.2009 10:48

To fakt sporo, jeżeli robisz bez dżemu. Ale i tak błyskawicznie znikają jedne i drugie. :-)

migotka333

postów: 1184

27.05.2009 09:11

dzięki Katarzynko :-)
mam jeszcze zapas kruchych z orzechami i biscotti z czekoladą. Te bedą następne... lubię ananasa, więc go dodam. Z tej ilości wychodzi sporo sztuk...

KATARZYNKA

postów: 760

26.05.2009 21:07

Podam Ci jeden z moich ulubionych, bo przepis na np. "Trufelki z płatków owsianych" raczej każdy ma swój więc wpisywać go chyba nie ma sensu.

CIASTKA OWSIANE Z DŻEMEM
(ale ja najczęściej robię jednowarstwowe bez dżemu)

200 g masła
1 1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (nigdy go nie miałam,wiec nie dodawałam i też były super. Dodam go dopiero gdy będzie gotowy, ten z przepisu Snooz'ego)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
2 1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich
słoik dżemu ananasowego (taki był podany oryginalnie, ale jeżeli ktoś ananasa nie lubi, może być inny ulubiony)
cukier brązowy do posypania

Zmiksuj masło i cukier na gładką masę. Ubij jajka z ekstraktem migdałowym. Wymieszaj mąkę, proszek, sól i sodę. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Wymieszaj łyżką z płatkami owsianymi i orzechami. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj (najlepiej najpierw jedną połowę ciasta, a później drugą) na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Powycinaj szklanką kółka. Na połowę ciasteczek połóż po ok. 1 łyżeczce dżemu i przykryj pozostałymi. Sklej brzegi nałożonych na siebie krążków. Zrób małe nacięcie na środku każdego ciasteczka i posyp cukrem. Porozkładaj na blasze, wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem, w odległości ok. 2-3 cm od siebie.
Piecz w temp. 180'C przez ok. 12 - 15 minut, aż lekko zbrązowieją.

KATARZYNKA

postów: 760

26.05.2009 20:14

migotka333 napisała 01.05.2009 16:20:
a byś podała przepis na te ciasteczka z mąki owsianej :-)
Migotko, jasne, że Ci podam jeżeli (jeszcze) chcesz. Wybacz, że tak późno, ale dopiero teraz przypadkiem weszłam do tego tematu. Zaraz Ci go wklepię siostro. :-)

migotka333

postów: 1184

01.05.2009 16:20

KATARZYNKA napisała 01.05.2009 10:12:
Ja dosyć często mielę płatki owsiane i kaszę gryczaną. Głównie na naleśniki, ale te pierwsze też na ciasteczka, które nawiasem mówiąc-uwielbiam.
a byś podała przepis na te ciasteczka z mąki owsianej :-)

snoozy

postów: 2419

01.05.2009 11:34

I o to właśnie mi chodziło.Nowe mąki z nowym przeznaczeniem.Dzięki Katarzynko

KATARZYNKA

postów: 760

01.05.2009 10:12

Ja dosyć często mielę płatki owsiane i kaszę gryczaną. Głównie na naleśniki, ale te pierwsze też na ciasteczka, które nawiasem mówiąc-uwielbiam.

snoozy

postów: 2419

30.04.2009 18:09

Czy robicie mąkę ale nie przenna czy żytnia sami?
Ja kiedys spróbowałem zmielic sucha cicierzyce i wyszła fajna mąka.Miała oczywiście malutkie grudki ale placki dodalu z soczewicy wyszły super.
Idąc tropem zrobiłem to samo z grochem i tez wyszło fajnie.
Moze ktos ma inne pomysły?