Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Rodzinne Święta Jamiego

więcej >>

GieKa

postów: 23

27.12.2012 13:59

Osoba ustalająca daty emisji i powtórek musi bardzo nie lubi widzów. Wszystkie odcinki "Rodzinne Święta Jamiego" miały po 3 emisji. Wszystkie za wyjątkiem odcinka 5, ten pokazano tylko raz. Co ciekawe było to 24 grudnia o 15:45. W wielu domach już zasiadano do kolacji ew. przygotowania do niej wchodziły w punkt kulminacyjny. Idealna pora na jedyną emisję.

snorkmaiden

postów: 6

23.12.2012 12:35

wolę choćby trzynastu jamiech dziennie niż kuroniów, jakbubiaka, agatę, babeczki wigilijne, okrasę, trymbulaki i inne stwory... co jedno to bardziej drewniane, a już najgorsi są ci "na luzie", brrr

Jamie_w_spodnicy

postów: 6

27.10.2012 08:49

To jest fantastyczny program i mam nadzieję, że wraz z innymi świątecznymi programami Jamiego pojawi się na antenie kuchni w grudniu : )

ursi5

postów: 219

30.12.2010 17:20

Bardzo lubię programy z tym świetnym kucharzem i showmanem, ale swoją drogą chciałabym zobaczyć więcej programów ze świetnymi francuskimi kucharzami. Myślę, że wówczas propozycji kulinarnych byłoby więcej i z całkiem innej beczki.

magnolia

postów: 61

30.12.2010 12:29

Ja uważam, że zdarzają się czasem bardzo podobne przepisy u paru osób. I nie chodzi o zrzynanie, tylko o preferowanie danych połączeń smakowych.

kamil

postów: 283

29.12.2010 17:37

wydaje mi się, ze niektórzy przeginają z tym zżynaniem. Teoretycznie możliwości łączenia produktów, ich obróbki i sposobu podania są nieograniczone. Ale praktycznie, gdy mamy naprawdę wielu telewizyjnych kucharzy i autorów książek, to trudno jest zrobić coś, czego nikt inny, nigdzie na świecie już nie przygotował w podobny sposób.

dębowakuchnia

postów: 8

29.12.2010 09:55

LunaP napisała 25.12.2010 21:20:
Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kogoś żywcem ściągał - to trochę tak, jakbyś zarzuciła Kuroniom, że zerżnęli z Łebkowskiego przepis na ruskie pierogi i kutię. Na ile sposobów potrafisz zrobić barszczyk czy kapustę z grzybami, żeby nikt ci nie zarzucił zżynania z innego kucharza?
Trochę obiektywizmu i dystansu poproszę.
nie chodzi mi na ile sposobów można zrobić tradycyjny przepis, ale o jego formę, a tu możliwosci są przeogromne:) a jak widze u Jamiegi i Nigelli migdały zawijane w szynkę parmeńską z dodatkiem tych samych elementów to dla mnie jest to zrzynanie :) jest coś takiego jak inspirowanie sie czyimś przepisem, i coś takiego jak jego wierne kopiowanie. jak kopiujemy to mówimy o tym, to cytujemy a nie podpisujemy sie na siłe swoim imieniem...tylko o to mi chodziło...a dystans i obiektywizm mam, dlatego o tym pisze....pozdr

marghe

postów: 356

28.12.2010 12:17

kamil napisał 23.12.2010 17:06:
marghe, przesadzasz trochę. Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
Lepiej, że kuchnia.tv pokazuje faceta, który o gotowaniu wie wszystko, a do tego jest normalny, a nie nadęty, niż parę innych gwiazdeczek, które nadają się do gotowania na wesele w remisie, a nie do telewizji.
Kamilu, pozwolisz, że będę miała swoje zdanie?
Dziękuję.

MaxRedaktor

postów: 174

27.12.2010 13:36

kamil napisał 23.12.2010 17:06:
Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
Hm, to chyba oglądamy inną kuchnię tv. W tym tygodniu Jamie jest nawet dwa razy dziennie :)

LunaP

postów: 7

25.12.2010 21:20

Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kogoś żywcem ściągał - to trochę tak, jakbyś zarzuciła Kuroniom, że zerżnęli z Łebkowskiego przepis na ruskie pierogi i kutię.
Pokazywane przez Jamiego, Nigellę i dziesiątki innych telewizyjnych brytyjskich kucharzy potrawy są tradycyjnymi w kuchni angielskiej i każda pani domu na Boże Narodzenie robi indyka, pieczone ziemniaczki, brukselkę czy puding. I każdy kucharz ma swoje pomysły, jak te tradycyjne potrawy zrobić po swojemu. Ale jak bardzo można zmienić przepis? Na ile sposobów potrafisz zrobić barszczyk czy kapustę z grzybami, żeby nikt ci nie zarzucił zżynania z innego kucharza?
Trochę obiektywizmu i dystansu poproszę.

angela1

postów: 5

25.12.2010 13:43

witam serdecznie
potrzebuje przepis na pieczone warzywa, nie wiem jakich przypraw urzył i czym te warzywa polewał,

bardzo proszę o pomoc, a moze macie swoje wypróbowane? :)

pozdrawiam i życzę wesołych świąt

angela

Gandzia

postów: 2

24.12.2010 11:26

Chciałam zrobić indyka z 1 odcinka, ale nie mogę znaleźć nigdzie przepisu na nadzianko. Czy ktoś ma to może zapisane?

kamil

postów: 283

23.12.2010 17:06

marghe, przesadzasz trochę. Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
Lepiej, że kuchnia.tv pokazuje faceta, który o gotowaniu wie wszystko, a do tego jest normalny, a nie nadęty, niż parę innych gwiazdeczek, które nadają się do gotowania na wesele w remisie, a nie do telewizji.

marghe

postów: 356

23.12.2010 01:10

Boję się otworzyć lodówkę bo a nuż i tam się czai Jamie.
Co za dużo to niezdrowo.
Lubię jego przepisy, ale mam przesyt Jamiego jako takiego. A teraz nie dość, że Jamie to jeszcze cała jego rodzina się pojawia..

dębowakuchnia

postów: 8

22.12.2010 13:51

witajcie! miałam chyba zbyt duże oczekiwania co do tego nowego programu Jamiego. Przepisy powielone( jak kto woli udoskonalone:) z programu sprzed 5lat...no ale najbardziej zaskoczyło mnie to , że kilka dni temu oglądałam Nigelle świąteczna i zobaczyłam dokładnie takie same danie (głównie przystawki)....troche mnie to zniesmaczyło - bo strasznie nie lubie jak ktos od kogos na żywca zciąga przepis a potem w programie chwali sie swoimi pomysłami.....stawiam na Nigelle:D ze to ona podebrała jamiemu przepisy:)
Poza tym wszsytko super....chciałabym zrobic te ciasteczka z ciasta francuskiegi i filo - ale nie wiem gdzie kupic filo...i chyba tego przepisu nie mam kompletnego -czy komus udało sie go spisać .pozdrawiam światecznie

Yahretzky

postów: 5

16.12.2010 12:05

ascka - super informacja!
Dzięki!

Edka67

postów: 2

15.12.2010 17:14

Wielkie dzięki. E.

15.12.2010 10:04

 

Witam

oto składniki na masło aromatyzowane

Aromatyzowane masło:
kostka dobrego masła (200 g)
3 garście suszonej kandyzowanej żurawiny, drobno posiekanej
listki z 2 gałązek rozmarynu, posiekane
łyżka listków tymianku, posiekane
kilka liści szałwii, posiekane
duża szczypta soli
szczypta pieprzu
¼ tartej gałki muszkatołowej

ascka

postów: 7

15.12.2010 09:42

Yahretzky napisał 14.12.2010 14:29:
Gdzie w Warszawie można kupić paprykę wędzoną?
Emilii Plater 47, sklep z produktami włoskimi. Jest papryka wędzona ostra i łagodna

Edka67

postów: 2

14.12.2010 21:27

Witam,
Czy ktoś pamięta przepis na masło rozmarynowe z żurawiną z odcinka 1. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć. Z góry dziękuję Edka

Yahretzky

postów: 5

14.12.2010 17:04

Dziękuję za szybką odpowiedź!

migotka333

postów: 1184

14.12.2010 16:24

już zamieścili przepisy z tego odcinka :-)

Chili z indykiem

Przepis z programu Rodzinne Święta Jamiego (odc. 1)

trudność: trudne

Składniki:
oliwa
2 czerwone cebule, obrane i pokrojone
1 marchewka, obrana i pokrojona
1 por, przycięty i pokrojony
1 czerwona papryka bez pestek, pokrojona
1 żółta papryka bez pestek, pokrojona
1 czerwona chili bez pestek, drobno posiekana
1 zielona chili bez pestek, drobno posiekana
pęczek natki kolendry, listki oderwane od łodyg, łodygi drobno posiekane
1 łyżeczka mielonego kminu
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie)
3 łyżki białego octu winnego
600 g resztek pieczonego indyka, pokrojonych na kawałki
sól morska i świeżo mielony pieprz
3 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
1 puszka (400 g) dużej białej fasoli albo ciecierzycy, odsączonej z zalewy i przepłukanej zimną wodą
sok z 2 limonek

Guacamole:
2 dojrzałe awokado (przekrój na połówki, usuń pestki i łyżką wyjmij miąższ)
2 pomidory, przekrojone na połówki
¼ czerwonej cebuli, obranej
½ ząbka czosnku, obranego
1 świeża zielona chili bez pestek
pęczek natki kolendry
sok z 1 limonki

kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym żeliwnym garnku rozgrzej na średnim ogniu kilka łyżek oliwy. Włóż do garnka cebule, marchew, pora, papryki i chili i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dodaj posiekane łodyżki kolendry, kmin i wędzoną paprykę i smaż przez kolejne 10 minut często mieszając, aż warzywa zmiękną. Czasem na tym etapie dodaję miód i biały ocet winny, które nadają daniu słodko-kwaśny posmak i podkreślają naturalną słodycz warzyw. Dopraw warzywa dużą szczyptą soli i pieprzem, dodaj mięso indyka i zdejmij garnek z ognia. Dodaj pomidory oraz ciecierzycę albo fasolę i wymieszaj zawartość garnka. Wstaw go do piekarnika, niech potrawka pitrasi się przez 2 godziny. Po godzinie zajrzyj do piekarnika i dolej do garnka odrobinę wody, jeśli potrawa wygląda na zbyt suchą.
Pod koniec pieczenia przygotuj guacamole: zmiel miąższ jednego awokado z pomidorami, cebulą, czosnkiem, chili i kolendrą. Miąższ drugiego awokado rozgnieć widelcem na nieduże, ale konkretne kawałki. Spróbuj guacamole z malaksera i dopraw do smaku, dodaj tyle soku z limonek ile lubisz, przemieszaj jeszcze raz i połącz w misce z kawałkami awokado. Wyjmij garnek z piekarnika, zeskrob skarmelizowany sos, który przywarł do ścianek, wciśnij trochę soku z limonki i przemieszaj potrawę, dodaj prawie całą kolendrę (zostaw trochę do przybrania porcji). Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj porcje z ryżem basmati albo pszennymi tortillami, z porcją śmietany i guacamole oraz przybraniem z listków kolendry i drobniutko posiekanej świeżej chili.

© Jamie Oliver

Yahretzky

postów: 5

14.12.2010 14:29

Nie mogę znaleźć przepisów z odc. I. Nie ma tego tytułu w spisie pod hasłem "program". Czy ktoś pamięta jak Jamie zrobił to 'coś' z papryką wędzoną, podawane na ryżu? Gdzie w Warszawie można kupić paprykę wędzoną?