Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ rewelacyjny chleb

wiola1234

postów: 8

08.03.2011 17:30

na pewno spróbuję

pawel_280575

postów: 2

19.01.2011 02:26

Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
6 łyżek siemia lnianego
6 łyżek słonecznika łuskanego
4 łyżki pestek z dyni łuskanych
2łyżki płatków owsianych lub jęczmiennych
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżki soli
5 dag drożdży
1 litr wody mineralnej gazowanej

Porcja na 2 formy 30x10x10

Suche składniki dokładnie wymieszac, do ciepłej wody dodac drożdże i rozmieszac.
wlac wodę do suchych składników i wymieszac. Ciasto będzie rzdkie, ale takie ma byc.
Przykryte zostawiamy na 20 min. (nie dłużej) do wyrośnięcia a następnie kilka razy mieszamy.
Wlewamy do foremek i odstawiamy na kolejne 15 minut, po czym wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę .
Zostawiamy do wystygnięcia i smacznego.
Gwarantuję, że chleb będzie miękki przez najbliższe 3-4 dni.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy.
pawel_280575