Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Restauracja

więcej >>

Cynaamonka

postów: 1

03.01.2013 12:45

Dlaczego program Restauracja, druga seria, ni z tego ni z owego zniknął nagle z anteny i to na dwa odcinki przed końcem serii? To wyraz braku szacunku dla widzów, żeby usuwać program z ramówki bez żadnego komentarza - czy redakcja stacji ma widzów za idiotów, którzy się nie zorientują, że nie obejrzeli rywalizacji zespołów do końca?

adm

postów: 4

15.11.2011 17:44

Mnie się również bardzo podobał głównie ze względu na swoją oryginalność i humor, oceniam go bardzo pozytywnie. Tak powinien wyglądać ciekawy show w kuchni ;)

Pozdrawiam
Adam
oświetlenie kuchni - moje ledowe oświetlenie kuchni.

ania7403

postów: 63

25.02.2010 22:06

Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć czyj to walc towarzyszy każdej czołówce? Bardzo mi się podoba.

migotka333

postów: 1184

23.02.2010 10:32

Kibicowałam właśnie 'Szpinakowi" propagujący kuchnię ghańską :-) Manager czyli Lloyd faktycznie nawalił.
W necie to można wszystko znaleźć, oglądamy pierwszą serię i już wiadomo kto wygra. Obecnie nakręcili trzecią serię i jest jeszcze amerykańska edycja.

BeeJay

postów: 51

12.02.2010 21:56

Powaliły mnie właścicielki tańczące kankana :D I do tego skutek odwrotny od zamierzonego. Do tego aria do haggisu. Szkoci to ciekawy naród. A viva kaszanka!

creazy chef

postów: 44

27.01.2010 20:46

El Bulli zamknięte na dwa lata???to jest szok co?każdy ma prawo do odpoczynku,ale co z tymi ludzmi co mieli rezerwacje,juz nie mówie o tych co chcieli mieć.Jak można zamknąć najlepsza restaurację na świecie???to co teraz będzie najlepsze...?

babsy

postów: 34

27.01.2010 17:49

Pawłowej wprawdzie nie znalazłam, ale wegetarian tak i widzę, że popełniłam błąd. Tak więc przepraszam za swoją uprzednią, niesprawiedliwą opinię. Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak głupi umiera :).

carol

postów: 1

25.01.2010 20:17

Bezmyślność ludzka nie zna granic. Purystki językowe powinny się nieco zastanowić, zanim zmieszają z błotem wszystkich - od kierownika po montażystę.

ank

postów: 1

25.01.2010 18:07

Szanowna pani "purystko językowa"!

Nie będę pani obrażała, ani obrzucała wyzwiskami, ale jak już pani
zmyje z siebie tę krew, polecam zajrzeć do Słownika Poprawnej Polszczyzny i sprawdzić,
jak odmienia się wyraz "wegetarianin" w dopełniaczu liczby mnogiej, a dopiero potem załamywać ręce, tylko że nad swoją ignorancją.

Po następne, deser, o którym mowa, owszem, wziął swoją nazwę od rosyjskiej primabaleriny, ale występuje zarówno w postaci:
"tort/beza Pavlovej", czyli w dopełniaczu, jak i: "tort Pavlova" - w mianowniku. Obie formy są poprawne i powszechnie występują na stronach
o gotowaniu.

Nie pozdrawiam i radzę się dwa razy zastanowić,
zanim następnym razem zacznie pani krzyczeć: "analfabeci! niekompetentni! itd."

babsy

postów: 34

24.01.2010 09:31

Matko jedyna, kogo Wy zatrudniacie w charakterze tłumaczy?? Oglądałam ostatnio ten program i co słyszę? "Danie dla wegetariaNÓW", "tort Pawłowa". Rajusa! Pierwszy wyraz świadczy o tym, że tłumacz oraz osoba, która nadzoruje wgranie lektora do programu to ANALFABECI. Drugi świadczy o tym, że wyżej wymienione osoby nie mają nawet podstawowej wiedzy o kuchni. To nie jest PIES PAWŁOWA, ale beza PAWŁOWEJ, słynnej rosyjskiej baletnicy. Przykładów mogłabym jeszcze mnożyć, tylko- niestety- pamięć zawodzi...
Często forumowicze zwracają uwagę, że na kuchnia.tv zdarzają się wtopy językowe. Ja do tej pory jakoś je tolerowałam, ale po obejrzeniu jednego odcinka "Restauracji" krew mnie zalała. Jak można coś takiego puszczać na antenę? Parę lat temu robiłam tłumaczenia programów sportowych dla Polsatu, wiem, jak wygląda cała procedura i moja diagnoza brzmi: niedouczeni tłumacze (maturzyści? studenci?) i niekompetentni zwierzchnicy (kierownik produkcji? osoba odpowiedzialna za wgranie lektora? montażysta- w ostateczności nawet on może zwrócić uwagę na ewidentnego byka). Jestem purystką językową i załamuje mnie, że w telewizji tak dalece nie przywiązuje się wagi do poprawności językowej. Tym bardziej, że jest to program tłumaczony, nie "na żywo" i tłumaczący ma mnóstwo czasu żeby zastanowić się nad tym, co pisze.

creazy chef

postów: 44

02.01.2010 21:25

Takie sobie,no bo kto w Polsce da ci pieniądze na otworzenie własnej restauracji..
Fajnie się ogląda i tyle

gulasz

postów: 17

02.01.2010 18:10

Ja też. Są najlepsi i super oryginalni :)

migotka333

postów: 1184

02.01.2010 12:31

Program bardzo mi się podoba :-)
Kibicuje restauracji Szpinak, propagujący kuchnie ghańską.